Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
După 48 de ani, opera majoră a scriitorului Sașa Pană, „Născut în ’02”, publicată într-o nouă ediție în colecția ANANSI. World Fiction
(Literatură)
Recent, o noua editie, revazuta, a autobiografiei scriitorului Sasa Pana, volumul Nascut in ’02, o fascinanta fresca a societatii romanesti din prima jumatate a secolului XX si un valoros portret de grup al avangardistilor romani, a fost publicata in cadrul colectiei ANANSI. World Fiction a Editurii Pandora M.
Noua editie apare sub ingrijirea fiului autorului, gazetarul Vladimir Pana, unul dintre cei mai respectati colectionari si specialisti in fenomenul avangardei autohtone.

Sunt anumite carti care trebuie sa fie prezente mereu in librarii pentru ca noi sa putem afirma, fara dubiu, ca avem o piata de carte sanatoasa. Nascut in ’02 este o asemenea carte, o autobiografie unica, o capsula a timpului ce documenteaza mai multe epoci, dar si o marturie fascinanta din interiorul fenomenului avangardei romanesti”, a declarat scriitorul Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei ANANSI. World Fiction.

Publicat pentru prima data in anul 1973, cu opt ani inaintea mortii autorului, volumul Nascut in ’02 este una dintre acele carti esentiale care lipseau din librariile si bibliotecile celor mai tineri cercetatori ai istoriei literaturii romane. Textul noii editii ii urmeaza fidel structura si compozitia. Au fost operate mici modificari, pastrandu-se insa unele forme ce reflecta particularitatile limbii unei epoci si ale stilului celui care a facut notatiile.

„AMINTIRI? EVOCARI? MEMORII? In primul rind, amintiri.
Amintiri dintr-o viata dubla, tripla, cvadrupla: de scriitor, de medic, de militar «de cariera» si de luptator social... Memoria mea e buna. Un proverb rusesc (citat de Ilya Ehrenburg in primele pagini ale amintirilor sale) spune: «Viata e grea pentru cine isi aminteste totul». Sint dintre acestia. Mai sint colectionar, aproape maniac. Nici o carte postala, scrisoare sau biletel primite incepind de prin 1919 nu am aruncat...
Nascut in ’02 nu va fi doar cartea unei vieti, ci totodata, si mai ales, a unei epoci. Decenii am tinut un jurnal in care am consemnat evenimentele la care participam zi de zi. Dar si altele pe plan european, mondial, cind era cazul. Poate, cindva, acele caiete vor interesa ca atare, ca materie prima. Deocamdata ele vor fi un adjuvant al memoriei...” (Sasa Pana)

Pe numele sau real Alexander Binder, Sasa Pana s-a nascut pe 8 august 1902, la Bucuresti. Apreciat exponent al literaturii romane de avangarda din prima jumatate a secolului XX, fondatorul revistei unu, intaiul editor al scrierilor lui Urmuz, al primelor poeme ale lui Tristan Tzara si traducatorul unora dintre operele valoroase ale lui Paul Eluard, Jean Cassou sau Loys Masson, Sasa Pana a urmat Facultatea de Medicina. Dupa ce obtine, in 1927, diploma de medic militar, incercand sa calce pe urmele tatalui sau, se dedica vocatiei sale adevarate – scrisul, animand miscarile literare de avangarda din Romania.
A debutat editorial cu volumul de poeme simboliste Rabojul unui muritor, in anul 1926. A continuat sa scrie, publicand un numar substantial de volume: Diagrame, Echinox arbitrar, Viata romantata a lui Dumnezeu, Cuvintul talisman, Calatorie cu funicularul, Iarba fiarelor, Vladimir, Muntii noaptea nelinistea, Atentat la bunele tabieturi s.a.

In 1929, infiinteaza revista de avangarda unu si editura cu acelasi nume, pe care le autofinanteaza si sub egida carora vor aparea cele mai reprezentative volume ale promotorilor miscarilor avangardiste, printre care si Urmuz, Tristan Tzara, Ilarie Voronca. „Manifestul” lui Pana, publicat in paginile revistei unu, exprima cel mai clar crezul artistic al miscarii – dorinta explicita de a rupe legaturile cu traditia literara si intentia de a reinventa literatura: „Combina verb / abcdefghijklmnopqrstuvwxyz  / = arta ritm viteza neprevazut granit / guttenberg reinvii”.

In 1966 a aparut prima antologie a operei sale poetice, Poeme si poezii, iar, in 1973, impresionantul volum de memorialistica Nascut in '02 despre care criticul literar Paul Cernat spunea ca este „cea mai substantiala istorie a avangardei autohtone scrisa de un insider”.

Sasa Pana moare opt ani mai tarziu, la 22 august 1981.

________________________________________

ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate