Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 mai 2024
Recomandări
De Zilele Bucureștiului, orașul cuprins de energie creatoare
(Viață)
Evenimentele marca ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti din cadrul Zilelor Bucurestiului, festival organizat de Primaria Municipiului Bucuresti in perioada 4-20 septembrie, au transformat orasul intr-un spatiu vibrant si inovator. Zeci de mii de bucuresteni au sarbatorit cei 556 de ani de existenta ai Capitalei prin concerte de muzica folk, simfonica, alternativa, electronica, instalatii interactive, animatii proiectate, jocuri de laser si sunet, instrumente muzical-vizuale si tehnologii de ultima generatie.
 

Pe 4 si 5 septembrie, Gala Folk You! Florian Pittis a readus spiritul liber din Vama Veche chiar in centrul orasului prin concerte ale unor formatii de renume: Nicu Alifantis&ZAN, Taxi, Iris si Pasarea Rock.   

In Piata Festivalului (10-20 septembrie, Piata George Enescu), peste 10 000 de melomani s-au bucurat de concertele unor mari dirijori si instrumentisti din Orchestra Nationala Radio, Orchestra Simfonica Bucuresti, Orchestra Simfonica si Corala Academica a Filarmonicii Oltenia, Orchestra Sinfonia Bucuresti, Bucharest Festival Orchestra si Camerata Regala. 

Piata Festivalului 2


Sound & Vision (18-20 septembrie) - primul festival de muzica alternativa 100% romaneasca a reusit sa revitalizeze spatiul din fata Garii Regale Baneasa, aducand in prim-plan artisti ai experimentului, printre care ROA, The Mono Jacks si Moonlight Breakfast.  

SOUND&VISION_foto Cristi Mitrea2


Bucuresti ’21 – harta poetica a orasului a umplut sala de spectacole de la ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90). Peste doua sute de bucuresteni au asistat sambata seara la spectacolul Bucuresti 21. O epopee participativa in cadrul careia a fost citit primul poem colectiv dedicat orasului. 40 de poeti, de toate varstele si cu voci diferite, au scris in cascada 840 de versuri despre Bucuresti. 

DSC_2127


Noaptea Alba a Bucurestiului (19-20 septembrie) a transformat Centrul Istoric intr-un veritabil teren de joaca in care s-au angrenat atat copiii, cat si adultii, incantati de mixul inedit dintre arta si tehnologie.

DSC_1829


Personalitatile si proiectele cele mai importante din arhitectura, arte plastice, industria cartii, cercetare, educatie, ecologie, muzica, film, teatru, turism, medicina, sport si jurnalism au fost premiate la Gala BucurestiTu – Premiile Orasului Bucuresti, in prezenta Primarului General Marin Stefanel Dan. Peste 15.000 de voturi s-au inregistrat pe site-ul www.bucurestitu.ro la cele 12 categorii, in total fiind nominalizate 36 de proiecte. Evenimentul care a incheiat Zilele Bucurestiului a avut loc la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti I. L. Caragiale pe 20 septembrie.

Lista castigatorilor:

Turism: Asociatia Zeppelin a organizat tururi ghidate prin arhitectura industriala a Bucurestiului, aducand in discutie problemele si potentialul patrimoniului industrial, posibile strategii si actiuni de regenerare si perspective pentru un rebranding cultural al Capitalei.

Carte: Salonul International de carte Bookfest aduna sute de edituri, mii de titluri noi de carte, milioane de volume si mii de autografe de la cele mai importante personalitati culturale. In 10 ani de existenta, Bookfest a ajuns un reper al literaturii si industriei de carte prin conferinte internationale, dezbateri si lansari de carte.

Muzica: Festivalul George Enescu consolideaza pozitia Bucurestiului ca gazda a unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzica simfonica din lume, aducand in prim-plan orchestre si muzicieni de mare prestigiu.

Jurnalism: Emisiunea Bonton vorbeste saptamanal despre politete, buna cuviinta, eleganta si domnie, demonstrand ca in Bucuresti nu am uitat de maniere!  

Cercetare & educatie: Organizatia Teach for Romania recruteaza tineri valorosi, care sunt pregatiti ca invatatori sau profesori model si sprijiniti sa transforme sistemul de educatie. 

Arhitectura: Carturesti Carusel, un experiment de locuire culturala a Centrului Istoric, care ofera un spatiu pentru lectura, socializare si explorare artistica a inimii orasului.

Sport: Cu Bicicleta la Mare, un maraton pe doua roti initiat de Lucian Mindruta care se lupta de 8 ani sa combata stilul de viata sedentar.

Film: Festivalul International de Film de Animatie Anim’est este cel mai mare festival de film din Bucuresti si unul dintre cele mai relevante festivaluri de film de animatie din Europa. 

Ecologie: Gradina din curtea scolii - proiect initiat de echipa Romania in Tranzitie care pune in miscare, cu investitii minime, pasiunea pentru gradinarit si ecologie in scolile din Bucuresti.

Arte plastice: Art Safari este singurul targ de arta din Romania, care a imbogatit peisajul cultural bucurestean cu expozitii de arta contemporana si arta moderna. A adus la un loc 300 de artisti din portofoliul a 50 de galerii de arta romanesti si internationale, dar si a 10 muzee din afara Bucurestiului.

Teatru: Festivalul National de Teatru s-a aliniat standardelor europene si a reusit sa ofere locuitorilor Capitalei posibilitatea de a se bucura de cele mai bune spectacole din tara.

Sanatate: Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu este un exemplu de inovatie in sistemul medical romanesc prin dotarea institutiei cu echipamente moderne si inalta calificare a personalului medical. 

????????????????????????????????????



Premii Speciale

Stelian Tanase pentru seria de documentare Bucuresti-Strict secret care a surprins cu sarm si atentie, spiritul de altadata al Capitalei, cu dramele, intamplarile si bucuriile locuitorilor sai.

Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian pentru rebranding, pentru noua si avangardista sala de spectacole si pentru programul muzical variat care raspunde cerintelor pietei culturale bucurestene. 

Parcul Natural Vacaresti pentru ca incurajeaza contactul responsabil al oamenilor cu natura facilitand educatia si cercetarea, protejand si reconstruind conditiile de dezvoltare ale ecosistemului. 

Liviu Doara pentru ca a redat patrimoniului public o suprafata de 7 hectare pe malul lacului Herastrau.


Lansata in timpul Zilelor Bucurestiului, aplicatia ARCUB pentru mobil, disponibila in iOS si Android, te tine la curent cu toate evenimentele organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.  

Noaptea Alba a Bucurestiului_foto Petru Ivu

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului Festival International de Jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzica Clasica, Bucharest Music Film Festival si al Festivalului International al Luminii Spotlight on Bucharest.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate