„Portret gastronomic local” ajunge în Mărginimea Sibiului: „Cămara Chivuței” și plăcinta miresei |  |
(Viață) |
Dupa Bucovina, Dobrogea si Tara Fagarasului, seria documentara „Portret gastronomic local.”, difuzata pe canalul de YouTube Amintiri Gustoase, poposeste acum in Marginimea Sibiului. |
Episodul 4 invita publicul la „Camara Chivutei”, unul dintre cele 43 de Puncte Gastronomice Locale din judetul Sibiu si singurul care, in acest an, a primit titlul de „custode de traditii creative”, o distinctie ce recunoaste rolul sau in valorificarea si transmiterea patrimoniului local, atat imaterial, cat si material. La nivel national, doar opt PGL-uri au fost onorate cu aceasta recunoastere.
„Camara Chivutei” este un Punct Gastronomic Local unde gustul se pastreaza peste anotimpuri, iar fiecare borcan asezat pe raft spune o poveste. In gospodaria ridicata la poalele muntilor, pe Valea Sadului, mancarea reprezinta un gest de grija pentru memoria trecutului si pentru legatura nevazuta dintre generatii. De la dulceata de fructe culese la vremea lor pana la zacusca facuta incet, la foc domol, fiecare preparat poarta amprenta rabdarii si a simplitatii de altadata. Gradina si camara plina sunt martorii unei vieti in care retetele se invata si se traiesc zi de zi, ca parte dintr-o identitate pastrata cu grija.
Camara Chivutei
Pentru Chivuta, gazda si sufletul locului, sustenabilitatea nu e un concept modern, ci firescul cu care a crescut: a gatit de la 12 ani alaturi de mama si de bunica sa, a invatat sa foloseasca doar ceea ce ii oferea pamantul si sa respecte munca depusa pentru fiecare ingredient. Astazi, preparatele sale sunt facute in mare parte din productia proprie, iar ceea ce lipseste vine de la micii producatori din Sadu. Totul este sezonier, fara risipa, iar fiecare farfurie care ajunge pe masa spune povestea drumului ei: din gradina in oala, din oala in camara, din camara inapoi pe masa, un ciclu simplu si firesc.
Camara Chivutei
Placinta miresei, un desert cu straturi dulci si plin de simboluri
Fiecare episod readuce in atentia publicului un preparat reinterpretat de un creator de continut gastronomic. In episodul 4, desertul-vedeta este „placinta miresei”, o prajitura spectaculoasa cu patru straturi dulci (blat de cozonac, gem de caise, budinca de gris cu lamaie si bezea cu nuca), care se coc impreuna si dau nastere unei felii festive.
Reinterpretarea ii apartine Danei Burlacu, autoarea blogului „Prajiturici si altele”.
„Placinta miresei este o placinta speciala, care testa, in trecut, legatura dintre nora si soacra. Era un bun prilej de a intra la inima soacrei cu straturi dulci si maiestrie in bucatarie”, spune Dana Burlacu.
Placinta miresei (c) Dana Burlacu
Reteta presupune patru straturi dulci, iar ingredientele sunt pentru o tava de dimensiuni de 20-30 cm.
Stratul 1: blat de cozonac
Ingrediente: 250 g faina, doua galbenusuri, 50 g zahar, 150 ml lapte, 15 ml ulei, un strop de vanilie, 15 g drojdie proaspata, un strop de sare
Intr-un bol se pune faina, sarea si drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se adauga laptele cald in care s-a dizolvat zaharul, vanilia si galbenusurile. Se framanta aluatul, iar la final se adauga uleiul. Se framanta pana se omogenizeaza aluatul. Apoi, aluatul se acopera si se lasa la dospit aproximativ 30 de minute.
Stratul 2: gem de caise/magiun (350 g gem de caise)
Stratul 3: budinca de gris cu lamaie Ingrediente: 500 ml lapte integral, 100 g gris, 50 g zahar, 3 oua, coaja rasa de lamaie, un strop sare
Laptele se toarna intr-o craticioara cu fund dublu, se adauga zaharul, se amesteca si se lasa la foc mic. Cand incepe sa fiarba, se adauga grisul, putin cate putin, amestecand mereu cu telul. Se tine 1-2 minute la foc, amestecand incontinuu. Compozitia trebuie putin racorita, iar apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie si, pe rand, ouale.
Stratul 4: bezea cu nuca Ingrediente: doua albusuri, 125 g zahar tos, 3-4 linguri de nuci macinate (sau migdale)
Albusurile se mixeaza usor, apoi se adauga zaharul, cate putin. Compozitia se bate pana ce devine ferma si are un aspect sticlos. Se adauga si nucile macinate.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se intinde aluatul de cozonac, peste acesta se intinde gemul de caise, apoi budinca de gris, iar la final, stratul de bezea cu nuca.
„Placinta miresei” se coace in cuptorul preincalzit la 170-175 de grade Celsius, timp de aproximativ 40-45 de minute.
Dupa coacere, se lasa la racit si apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit si cu miscari ferme.
Placinta miresei (c) Dana Burlacu
Productia seriei documentare „Portret gastronomic local”, care va avea in total 10 episoade dedicate unor PGL-uri si regiuni diferite, este realizata de Cronicari Digitali, pentru Amintiri Gustoase, avand drept partener principal Electrolux Romania.
Valea Sadului .
| |
|
|