Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Bookfest - Scriitori spanioli în România
(Literatură)
Intre 21 si 24 mai 2015, Univers o va avea invitata in Romania pe Valerie Miles, cercetatoare, editoare, traducatoare si profesoara spaniola de origine americana, specialista in literatura de limba spaniola. Alaturi de Valerie Miles, la invitatia Institutului Cervantes, va fi prezent la Bucuresti José María Merino, scriitor spaniol.
Ocazia acestor vizite este lansarea antologiei O mie de paduri intr-o ghinda. Mari scriitori de limba spaniola aleg paginile preferate din opera lor,  pe care Valerie Miles a realizat-o si pe care Univers o va traduce si publica. Antologia cuprinde texte apartinand unor foarte cunoscuti scriitori de limba spaniola, texte pe care acestia le-au ales, considerandu-le reprezentative pentru opera lor. Printre acestia se numara José María Merino, Mario Vargas Llosa, Enrique Vila-Matas, Javier Marías, Carlos Fuentes, Antonio Muñoz Molina.

Evenimentele organizate in timpul acestor vizite sunt:

1.Conferinta „Roberto Bolaño: Imagen y texto” sustinuta de Valerie Miles, ce va avea loc vineri, 22 mai, de la ora 16.00, in Sala de Consiliu a Facultatii de Litere (Universitatea din Bucuresti). Alaturi de Valerie Miles vor participa la discutie Lavinia Similaru (traducatoarea antologiei O mie de paduri intr-o ghinda) si Mihai Iacob (conferentiar al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, UB).

2.Dialogul „Literatura ca necesitate” la care vor participa Valerie Miles si  José María Merino si care va fi moderat de Simona Sora. Evenimentul va avea loc sambata, 23 mai, de la ora 12.00, pe Scena Arena din Pavilionul C1 al complexului Romexpo, din cadrul Salonului International de Carte Bookfest. Discutia va fi urmata de sesiuni de autografe, ce vor avea loc la standul editurii Univers: B12, pavilion C2.

Inspirat (dupa cum insasi editoarea marturiseste) de o antologie realizata in 1942 de Whit Burnett, care cuprindea selectii din textele unor celebri scriitori americani ca William Faulkner, Pearl Buck, Sinclair Lewis, Ernest Hemingway, Willa Cather, Theodore Dreiser, Wallace Stevens, John Dos Passos, volumul lui Valerie Miles este, in cuvintele ei, „un periplu prin cativa dintre cei mai celebri scriitori ai limbii in a doua jumatate a secolului al XX-lea”. Cei 28 de scriitori care au raspuns invitatiei nu doar ca si-au ales fragmentele preferate, dar si-au deconspirat influentele si pasiunile literare si au vorbit despre dificultatea de a-si analiza propria opera. Astfel ca alaturi de selectiile literare stau povestile din spatele acestora. Povesti care s-au petrecut fie in casele unora dintre scriitori, fie in cafenelele sau bistro-urile Madridului; in fata unei cafele, a unei cupe de sampanie sau a mai multor pahare de tequila. insa cum spatiul editorial a fost limitat, multe dintre acestea au ramas nespuse. De aceea, cred ca o intalnire cu Valerie Miles va fi prilejul impartasirii unor experiente inedite legate de unii dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii spaniole din ultimul secol. 

Titlul antologiei publicate de Editura Univers e inspirat de o idee a lui Emerson, iar explicatia referitoare la intentia alcatuirii ei este mai mult decat incitanta: „Ca sa smulg rodul ghindei, obsesia care impulsioneaza un scriitor, sa aflu ce considera el sau ea mai reprezentativ din aceasta obsesie, in linistea camerei lor de lucru. Ca sa ascult vocile particulare si sa fixez imaginile intr-o realitate din experienta mea secreta, sa ma plimb printre simbolurile de care se ingrijesc cu atentie, ca sa fiu un copil solitar crescand in Peru, un tanar la Madrid, a carui amanta moare in pat inainte de savarsirea coitului, un pictor in Tahiti inspirandu-se dintr-o noapte vijelioasa sau o mama care alege puterea in locul dragostei pentru viitorul fiului ei intr-o lume de fapturi magice. Poate ca, traind aceste experiente secrete, se poate descoperi printre copaci vreo harta tainuita a padurii”.

Alaturi de aceste interese, Valerie Miles are o bogata activitate editoriala: este membru fondator al revistei Granta en español si al New York Review of Books en español, fondator al Duomo Ediciones, Gruppo editorale Mauri Spagnol din Barcelona si a lucrat ca editor la Debolsillo, Randomhouse, Grupo Planeta: Emecé Editores si Alfaguara, Grupo Santillana. La editia din 2013 a Targului de Carte de la Buenos Aires a fost votata printre „Cei mai influenti profesionisti  in domeniul editorial“.

Pasiunea din care a facut si profesie este studiul literaturii de limba spaniola, fiind profesoara la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. In centrul activitatii sale de cercetare se afla literatura lui Roberto Bolaño. Dincolo de studiile pe marginea textelor scriitorului chilian, Miles se ocupa de evaluarea si editarea manuscriselor lui Bolaño si este curator al expozitiei Roberto Bolaño Archive 1977 – 2003, Déjenlo todo nuevamente, organizata in Barcelona, Madrid, Buenos Aires si New York.

José María Merino s-a nascut in Spania in 1941. A colaborat cu UNESCO in proiecte legate de America Hispanica. Este membru in patronatul Fundatiilor Alexander Puskin si Fundación de la Lengua Española, iar in anul 2005 guvernul danez l-a desemnat Ambasador Hans Christian Andersen Ambassador. Este Doctor honoris causa al Universitatii din León, a primit Premiul Castilla y León pentru Litere si este membrul al Academiei Regale Spaniole, avand si functia de vicesecretar al Academiei. Este de asemenea trezorierul Asociatiei Academiilor de Limba Spaniola (ASALE). Scrie poezii, romane, eseuri si proza scurta. Printre volumele sale nu numara Cumpleaños lejos de casa / Aniversarea zilei de nastere departe de casa, Novela de Andrés Choz / Romanul lui Andrés Choz (Premiu pentru Roman si Povestiri), La orilla oscura / Tarmul intunecat, Días imaginarios/Zile imaginare (Premiul NH/Mario Vargas Llosa pentru povestiri), El río del Edén / Raul din Eden (Premiul National pentru proza).

Cel mai recent roman al lui José María Merino este Historia Verdadera de Jasón y los Argonautas (2014), iar volumul de eseuri cel mai recent poarta numele de Ficción perpetua (2014). Este de asemenea autor al mai multor antologii de legende traditionale spaniole si de povestiri contemporane in limba spaniola.

afis_bookfest


Participarea lui Valerie Miles la acest proiect este posibila datorita Programului pentru Internationalizarea Culturii Spaniole (PICE), prin proiectul de Mobilitate sustinut de Acción Cultural Española (AC/E), care mijloceste  institutiilor culturale, publice sau private, din strainatate schimburi de experienta in care sunt implicati artisti, specialisti sau creatori spanioli. Detalii aici: www.accioncultural.es.
Participarea scriitorului si academicianului spaniol José María Merino este posibila datorita sprijinului Instituto Cervantes din Bucuresti, institutie culturala spaniola a carei activitate de  promovare si predare a limbii spaniole si a limbilor co-oficiale, precum si de difuzare a culturii spaniole si hispano-americane se desfasoara in Romania din anul 1995 (bucarest.cervantes.es/ro).

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate