Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 mai 2024
Recomandări
Bookfest 2023/ Dezbatere: Elena Ferrante, o scriitoare ascunsă în spatele operei
(Literatură)
Duminica, 28 mai, incepand cu ora 13.30, la Scena Arena din cadrul Bookfest 2023 va avea loc o dezbatere avand ca tema cartile Elenei Ferrante, cel mai cunoscut nume din literatura italiana actuala.
Elena Ferrante, o scriitoare ascunsa in spatele operei” este motto-ul evenimentului, la care iau parte scriitoarea Alina Purcaru si bloggerul de carte Steluta Jalia, moderatoare fiind criticul si managerul cultural Nona Rapotan.

Dezbaterea este organizata de Editura Pandora M, sub umbrela proiectului „Italia – tara invitata de onoare a Salonului de carte Bookfest, editia a XVI-a”. Editura Pandora M este casa editoriala care a publicat in traducere in Romania toate cartile Elenei Ferrante, una dintre prozatoarele contemporane cele mai puternice, o stilista desavarsita, cu o intuitie artistica iesita din comun, o autoare extrem de iubita si de cititorii din Romania.

Inca de la aparitia romanului Prietena mea geniala, care deschide Tetralogia Napolitana, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformandu-se in asa-numita „Febra Ferrante“. Intuitiea artistica iesita din comun a misterioasei autoare a castigat admiratia mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – si a unor critici importanti precum James Wood, John Freeman sau Eugenia Williamson. Dar, fara indoiala, primirea cea mai calduroasa a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce le vorbeste intr-un stil plin de frumusete si de forta despre sentimentul de apartenenta, despre relatiile umane, dragoste, familie si prietenie. La Editura Pandora M au aparut toate volumele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea geniala, Povestea noului nume, Cei care pleaca si cei ce raman si Povestea fetitei pierdute, romanele Fiica ascunsa, Iubire amara, Zilele abandonului si Viata mincinoasa a adultilor, volumul de interviuri, eseuri si confesiuni Frantumaglia, volumul de articole Inventiile ocazionale, precum si cartea pentru copii Noaptea pe plaja. Povestea fetitei pierdute a fost nominalizata la Man Booker Prize (2016) si a primit Medalia de Aur pentru fictiune in cadrul Independent Publisher Book Awards (2016). Tetralogia Napolitana este ecranizata de HBO sub forma unui miniserial. Cea mai recenta adaptare este cea a romanului Fiica ascunsa, debutul in regie al actritei Maggie Gyllenhaal, ecranizare nominalizata la cele mai importante premii in cinematografie ale anului 2022, ce reuneste nume importante ale cinematografiei, precum Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Jessie Buckley sau Paul Mescal.

Alegerea autoarei Ferrante de a ramane un mister este una morala, este un protest in fata masinariei luate de buna, care obliga scriitorul la prostitutie: aceasta alegere trebuie privita si inteleasa exclusiv in contextul operei lui Ferrante, in special al tetralogiei napolitane, unde subiectivitatea feminina este pusa intre patru oglinzi, intr-o masinarie speculara (post)re-nascentista demna de un Athanasius Kircher. Disparitia persoanei autorului in spatele cartilor care diseca misterul subiectivitatii: da, discretia este un instrument, dar poate fi cel mult pinza alba pe care se asaza desenul si culorile”, declara intr-un articol publicat in saptamanalul Observator cultural scriitorul Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei Anansi. World Fiction.

ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.
 
Editia din acest an a Salonului International de Carte Bookfest are loc in perioada 24-28 mai, in Pavilionul B2 al Complexului expozitional Romexpo. Programul de vizitare este urmatorul: miercuri, 24 mai: 10.00-20.00; joi, 25 mai: 10.00-20.00; vineri, 26 mai: 10.00-21.00; sambata, 27 mai: 10.00-21.00; duminica, 28 mai: 10.00-20.00. Accesul publicului este gratuit.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate