Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Mohamed Mbougar Sarr, câștigătorul premiului Goncourt 2021, vine la București
(Literatură)
Mohamed Mbougar Sarr, scriitor senegalez distins in 2021 cu prestigiosul Premiu Goncourt pentru Cea mai tainica amintire a oamenilor, este invitat la Bucuresti pentru lansarea editiei in limba romana a romanului publicat in colectia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, in traducerea scriitorului O Nimigean.
Lansarea, urmata de o sesiune de autografe, va avea loc miercuri, 15 martie, la ora 18.00, in Sala Atrium a Institutului Francez (Bulevardul Dacia nr. 77). Evenimentul va fi un dialog intre Mohamed Mbougar Sarr si poeta Svetlana Carstean si se desfasoara in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti, Agentia Universitara a Francofoniei si Libraria Kyralina.

Cea mai tainica amintire a oamenilor a fost de asemenea recompensat si cu Prix Transfuge 2021, precum si cu Premiul Goncourt – Alegerea Romaniei 2021.

Publicat de Editura Pandora M in colectia Anansi. World Fiction anul trecut, romanul lui Mohamed Mbougar Sarr a fost unul dintre titlurile primite cu entuziasm de presa culturala atat din Romania, cat si din Franta: „un roman exceptional de (re)citit!” (Observator Cultural), „o constructie narativa fara fisura, un roman scris parca pe viata si pe moarte” (Alecart), „o declaratie de dragoste pentru literatura” (Lire), „o carte mare, o bijuterie de maiestrie literara care te incanta, te copleseste, te urmareste” (L’ Express), „o pasionanta si derutanta trecere printr-un mozaic de marturii, de relatari si documente, care este, de asemenea, un roman initiatic” (Libération).  

Cea mai tainica amintire a oamenilor spune povestea lui Diégane Latyr Faye, tanar scriitor senegalez care, in 2018, descopera la Paris o carte mitica, editata in 1938, Labirintul neomenescului. Povestea, descrisa ca o reflectie asupra legaturilor dintre fictiune si realitate, este un ecou al experientei reale a scriitorului malian Yambo Ouologuem, care in 1968 a devenit primul african castigator al unui alt premiu literar francez celebru, Prix Renaudot, dar care a fost ulterior acuzat de plagiat, a fugit din Franta si a disparut din viata publica. „Fac parte dintr-o mare traditie de oameni care, atat in Occident, cat si pe continent, nu l-au abandonat niciodata pe scriitorul malian Yambo Ouologouem, nu au vrut sa-l uite si care, de-a lungul deceniilor, i-au dedicat omagii sub diverse forme”, declara Mohamed Mbougar Sarr imediat dupa publicarea romanului.

Mohamed Mbougar Sarr, nascut in  1990 in Senegal, a absolvit studiile militare la prestigiosul Prytanée Militaire de Saint-Louis din Senegal. Dupa mutarea in Franta, este admis la École des hautes études en sciences sociales (EHESS), unde studiaza literatura si filosofie. Remarcat in 2014 dupa publicarea primei sale povestiri, La Cale, pentru care a primit premiul Stéphane-Hessel pentru tineri scriitori francofoni, el a ajuns in lumina reflectoarelor in 2015 prin Terre ceinte (Pamant impresurat), primul sau roman, care i-a adus Premiul Ahmadou-Kourouma si apoi Grand Prix du roman métis.
In 2018 devine cel mai tanar scriitor recompensat vreodata cu Prix Littérature-Monde, pentru Silence du choeur (Tacerea corului). De purs hommes (Despre oameni puri) este cel de-al treilea roman al sau urmat, in 2021, de Cea mai tainica amintire a oamenilor, care ii va aduce in acelasi an Prix Goncourt si Prix Transfuge pentru cel mai bun roman de limba franceza din 2021.
In prezent, Mohamed Mbougar Sarr locuieste la Beauvais.
 
________________________________________
ANANSI. World Fiction este cea mai recenta colectie dedicata traducerilor din literatura universala de pe piata de carte din Romania. Proiectul editorial, coordonat de scriitorul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor, colectia ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei. Recent, colectia a marcat aniversarea unui an de la lansare, printr-un proiect in cadrul caruia cititorii sunt invitati sa devina autori: Povestile ne apropie – detalii pe http://blog.pandoram.ro/.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate