Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Apel pentru contribuţii la primul muzeu dedicat violenţei domestice în pandemie
(Arte vizuale)
„Muzeul Pandemiei. Identitati fragile” pregateste o noua expozitie dedicata pandemiei, de data aceasta cu accent pe drama violentei domestice ce a marcat multe familii din Romania din martie 2020 pana in prezent.
Initiatorii proiectului, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania invita pe cei care vor sa participe la apelul deschis „Muzeul Pandemiei. Identitati fragile. Valul 2” sa inscrie online, in perioada 1 februarie – 15 martie 2022, obiecte si experiente personale dramatice/traumatizante/sensibile de violenta domestica. Obiectele selectate vor fi expuse la ARCUB Gabroveni, in perioada mai – iunie 2022, in prima expozitie despre violenta domestica in pandemie „Muzeul Pandemiei. Identitati fragile. Valul 2”, organizata de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, in parteneriat cu Primaria Capitalei prin ARCUB si Teatrul Apropo.

Dupa expozitia „Muzeul Pandemiei. Identitati fragile” din 2020 de la Rezidenta BRD Scena9 despre rutinele si comportamentele modificate sau anulate in pandemie, „Muzeul Pandemiei” propune anul acesta un nou proiect participativ axat pe ilustrarea violentei domestice (re)simtita individual de catre femeile din Romania in contextul pandemic. De la agresiuni sexuale, la violente fizice sau verbale, toate aceste experiente dureroase conturate de pandemie pot fi cuprinse intr-un obiect-memorie in cadrul proiectului „Muzeul Pandemiei. Identitati fragile. Valul 2”. Oricine poate trimite un obiect cu care asociaza experienta de violenta domestica traita in aceasta perioada. Fiecare donator povesteste prin obiectul donat despre propria drama traita, iar acest lucru se intampla pentru ca muzeul ii ofera sansa de a depasi un colaps emotional prin creativitate si prin atitudine.

Intr-o lume dominata de adevaruri personale si de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital, acela de a incuraja conversatia, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic si de a ne ghida, cu prietenie, catre acea empatie necesara pentru a-l intelege pe cel de langa noi,” declara Andreea Lupu, curatorul expozitiei.

Muzeul Pandemiei. Identitati fragile. Valul 2” de la ARCUB va prezenta de asemenea un eveniment teatral conex in spatiul expozitional. Productia teatrala independenta realizata de Teatrul Apropo transpune dramaturgic experiente de violenta domestica traite in bula familiala din timpul pandemiei.

Proiectul de inovatie si educatie muzeala „Muzeul Pandemiei. Idnetitati fragile. Valul 2” va fi inclus in programul celei de-a optsprezecea editii a Noptii Muzeelor de la Bucuresti, un important fenomen socio-cultural care evidentiaza politicile si tendintele in inovatia si educatia muzeala.

Toate donatiile acceptate in proiect vor fi expuse cu sursa anonima si nu sunt returnabile. Obiectele donate pot fi cat mai variate si vor fi mai intai trimise in forma digitala, completand formularul de donatie existent pe site-ul www.identitatifragile.com pana pe 15 martie 2022. Fiecare obiect va fi insotit de povestea lui (maximum 800 de caractere). Obiectele selectate de curatorul expozitiei vor fi ulterior trimise in forma fizica la ARCUB unde urmeaza sa fie expuse in perioada mai – iunie 2022. Toate obiectele donate acceptate de echipa curatoriala vor deveni parte din colectia online a Muzeului Pandemiei. Identitati fragile. Echipa proiectului isi rezerva dreptul de a accepta sau refuza inscrieri.

Detalii despre proiectul „Muzeul Pandemiei. Identitati fragile. Valul 2” pot fi solicitate la contact@identitatifragile.com. Varianta online a expozitiei „Identitati fragile. Valul 2” va fi disponibila pe www.identitatifragile.com unde vor fi expuse toate contributiile primite si acceptate in colectie.







Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania este cea mai mare organizatie profesionala dedicata muzeelor, cu aproape 80 de membri institutionali si membri individuali. RNMR exploateaza unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca intr-un context national si international, construirea flexibilitatii, difuzarea de informatii si dezvoltarea unui know-how colectiv in interiorul unei retele de larga acoperire. RNMR este afiliata la una dintre cele mai mari si influente retele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Reteaua organizeaza, de asemenea, in fiecare an, doua evenimente importante: ”Noaptea Muzeelor” si ”Museums Meet Museums”.

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului si va contribui cu punerea in scena a unui text dramaturgic contemporan care are legatura directa cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate