Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Lansare de carte de Virgil Nemoianu
(Literatură)
O teorie a secundarului. Imperfectiune si infrangere si Intelepciunea calma - Di@loguri in cyberspace cu Robert Lazu Romania noastra; Conversatii berlineze Varia - Dialoguri si interviuri de Virgil Nemoianu.

Editura Spandugino are placerea sa va invite la cele trei evenimente de lansare a volumelor O teorie a secundarului. Imperfectiune si infrangere si intelepciunea calma. Di@loguri in cyberspace cu Robert Lazu. Romania noastra. Conversatii berlineze. Varia. Dialoguri si interviuri, autor Virgil Nemoianu, ce vor avea loc pe 10, 12 si 17 octombrie 2017:

Marti, 10 octombrie 2017, ora 14:00, in Sala de Lectura a Bibliotecii Facultatii de Litere (Universitatea din Bucuresti). Alaturi de autor, vor lua cuvantul: Prof. univ. dr. Carmen Musat, Prof. univ. dr. Liviu Papadima, Prof. univ. dr. Emil Ionescu.

Joi, 12 octombrie 2017, ora 10:00, la Biblioteca Nationala a Romaniei. Vor vorbi, alaturi de autor: Prof. univ. dr. Monica Pillat, Prof. univ. dr. Mircea Anghelescu.

Marti, 17 octombrie 2017, ora 12:00, la Universitatea „Ovidius” din Constanta. Alaturi de autor, vor lua cuvantul: Conf. univ. dr. Cristina Tamas, Conf. univ. dr. Alina Buzatu, Prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, Prof. univ. dr. Sorin Rugina.
 
VIRGIL NEMOIANU

Nascut la 12 Martie 1940, este unul din cei mai reputati teoreticieni, critici literari si filosofi ai culturii contemporane. Este absolvent al Literelor bucurestene, membru al Cercului de Stilistica al acestei Facultati (coordonat de Alexandru Rosetti, Tudor Vianu si Mihai Pop); devine profesor la Catedra de Engleza a Universitatii bucurestene, ulterior profesor universitar in diferite centre americane; cea mai lunga cariera in invatamantul universitar a avut-o, pana astazi, la Catholic University of America (Washington). A mai predat la Universitati din Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati si Berkeley si a conferentiat in peste 50 de universitati din Europa si America de Nord. Este doctor honoris causa al Universitatii Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, si al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, din Iasi. Este specialist in literatura engleza si teoria literaturii, dar operele sale subintind domenii, teme si problematici dintre cele mai variate: literatura romana, literatura engleza, literatura americana, Romantism european, raportul literaturii cu celelalte arte si cu stiinta, raportul dintre arta si societate, Postmodernism, importanta Religiei si a Traditiei, natura si destinul canonului cultural etc. Este autor si coordonator al multor volume de teoria literaturii, literatura comparata sau filosofia culturii. in prezent, este vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata si membru in Biroul Executiv al Asociatiei Criticilor si Cercetatorilor Literari din SUA. Din titlurile publicate (cercetare literara, eseistica, memorii sau dialoguri): Structuralismul (1967), Simptome (1968), Calmul valorilor (1972), Utilul si placutul (1973), Micro-armonia (1977), imblanzirea Romantismului (1978), O teorie a secundarului (1989), Arhipelag interior (1994), Surasul abundentei (1994), Jocurile divinitatii (2000), Romania si liberalismele ei (2000), Traditie si libertate, natura si functiile canonuluicultural (2001), intelepciunea calma (2002), Romania noastra (2009), Postmodernism si identitati culturale (2012).

O teorie a secundarului. Imperfectiune si infrangere

Potrivit lui Mircea Martin, teoria „secundarului” desfasurata de-a lungul celor doua lucrari care formeaza volumul Opere 7 de Virgil Nemoianu „ilustreaza si sublimeaza o intreaga traditie morala si artistica. Relatia intima stabilita de Virgil Nemoianu intre slabiciune, infrangere si pierdere, pe de-o parte, si literatura ca ‘stiinta a regresivului’, pe de alta parte, ne spune ceva esential despre conceptia sa referitoare la rolul inalt compensator al umanismului, ca si despre felul propriu, – decent, moderat, dar eficient si puternic – de a-si afirma originalitatea.” intr-adevar, „recunoasterea secundarului implica – dupa cum subliniaza si autorul – o acceptare a creatiei si progresului, precum si o pledoarie pentru integritate si dreptate in viata epistemologica si istorica. Se accepta infrangerea si imperfectiunea, carora li se face loc in interiorul existentei ca un intreg.”

Intelepciunea calma. Dialoguri in cyberspace cu Robert Lazu. Romania noastra. Conversatii berlineze. Varia. Dialoguri si interviuri


Intelepciunea calma. Di@loguri in cyberspace cu Robert Lazu Romania noastra. Conversatii berlineze Varia. Dialoguri si interviuri

Pentru Sorin Antohi, coordonatorul volumului Opere 8, aceasta lucrare se distinge prin intentia de a strange laolalta „patruzeci si una de conversatii ale lui Virgil Nemoianu, realizate intre 1990 si 2017, cu romani din mai multe generatii”, obtinand astfel „o radiografie culturala, intelectuala, ideologica, politica si istorica – deopotriva dialogica (Bahtin) si dialectica (Hegel) – a Romaniei si a lumii. Dar si a interlocutorilor insisi, a mediilor din care vin, a orizonturilor spre care tind.” Aceasta suita de interviuri schiteaza, din perspectiva autorului, „un proces de evolutie intelectuala, fiindca arata schimbari, pasi inainte si modificari, fiindca permite celor interesati sa vada cum a crescut si s-a schimbat in curs de doua decenii si jumatate o minte, sa-i zicem, harnica sau curioasa. Deci nu bucatile separate conteaza, ci scurgerea lor, de la an la an.”

O teorie a secundarului. Imperfectiune si infrangere


Editura Spandugino, fondata in 2008, promoveaza un model cultural al calitatii. Ne-am propus sa acordam importanta si sa dam amploarea cuvenita institutiei mentoratului, a dialogului si a recuperarii memoriei. Viziunea noastra este strans legata de convingerea ca fara intelepciunea provenita din experienta, fara modele, fara consolidarea unui tesut bazat pe valori profund umane intre indivizi si fara o cultura a dialogului, nicio comunitate nu poate sa supravietuiasca. Pariul nostru este accesul spre universalitate si iesirea din limitele particularului, prin indepartarea prejudecatilor si a barierelor culturale de orice fel. in politica noastra editoriala de promovare a cartilor si autorilor, tinem mult la prezenta autorilor in cadrul protocolului de lansare a cartilor, constienti fiind de cat de mult avem de invatat unii de la altii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate