Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Viața românească – 110 ani de la apariție, expoziție eveniment
(Literatură)
Muzeul National al Literaturii Romane Iasi organizeaza expozitia Viata romaneasca – 110 ani de la aparitie, ce valorifica patrimoniul MNLRI si extraordinara colectie a istoricului literar Nicolae Scurtu. Vor fi expuse in premiera documente de patrimoniu deosebit de valoroase pentru istoria noastra literara, de la scrisori si fotografii la editii princeps, editii cu autograf sau carti de vizita.
Expozitia reconstituie si evidentiaza momentele prin care a trecut cunoscuta revista literara si stiintifica, in existenta ei ieseana: martie 1906 – iunie 1916, martie 1920 – decembrie 1929, pana la mutarea redactiei la Bucuresti, incepand cu ianuarie 1930.

Expozitia cuprinde o bogata corespondenta inedita a membrilor redactiei „Vietii romanesti”: Mihail Ralea, Octav Botez, Mihail Sadoveanu, Lucia Mantu, Pastorel Teodoreanu. G. Topirceanu, Otilia Cazimir, Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti s.a. Printre altele, este expus in premiera un exemplar din „Larousse médical illustré” (editia din 1925), care a apartinut lui G. Topirceanu, cu sublinieri ale acestuia din anii de boala. La pagina 513, Topirceanu sublinia in creion rosu, bolile ficatului, intre care si ciroza hepatica (boala care l-a rapus la 7 mai 1937). 

Insemnari Topirceanu - dcitionar medical francez


Colectia de fotografii, cu multe raritati prezentate pentru prima data publicului, ii reprezinta pe intemeietorii revistei (Constantin Stere, Paul Bujor, Garabet Ibraileanu), pe unii membri ai redactiei si pe o parte dintre numerosii colaboratori, nume care au ramas in istoria literaturii romane. Un spatiu generos ii este dedicat lui Garabet Ibraileanu, adevaratul spiritus rector al „Vietii romanesti”.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 25 martie 2016, cu incepere de la ora 17:30. Tot vineri, de la ora 18:00, la parterul Muzeului „Vasile Pogor” va avea loc sedinta a XXI-a din seria noua a Prelectiunilor Junimii, cu titlul „O institutie nationala - Viata romaneasca”. Prelector va fi istoricul literar Nicolae Scurtu

Carte de vizita G. Topirceanu


Expozitia temporara „Viata romaneasca – 110 ani de la aparitie” poate fi vizitata in perioada 25 martie – 25 mai la Muzeul „Vasile Pogor”, de marti pana duminica, in intervalul orar 10-17:00.  Curator: Lacramioara Balint

Consultant stiintific: prof. dr. Nicolae Scurtu
Mai multe detalii: www.muzeulliteraturiiiasi.ro. 

Pastorel Teodoreanu catre Ion Pillat - pag. 1 si 7


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate