Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
6 iulie 2025
Recomandări
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal intitulată L`amour
(Muzică)
In luna iulie 2025, organistii Eduard si Maria-Luisa Antal, vor sustine o etapa de vara a unei noi editii a Turneului National Orgile Romaniei, un proiect de redescoperire a patrimoniului sonor al tarii. Ajuns la a VII-a editie, turneul pune in valoare orgi istorice din biserici catolice, evanghelice si pentru prima data dintr-un institut teologic catolic, din orase mari si localitati mai putin cunoscute.
Astfel, aduc in atentia publicului acest instrument esential al muzicii sacre si clasice – in aceasta vara la Bucuresti, Cisnadie, Deva, Bistrita si Iasi.

In pragul celei de-a saptea editii a Turneului National Orgile Romaniei, suntem extrem de entuziasmati sa ne reintalnim cu publicul nostru drag. Anul acesta venim cu o abordare muzicala proaspata si diferita. Pentru acest an, am ales tema L’amour, inspirata din propria noastra poveste de dragoste, proaspat casatoriti fiind. Vor putea fi ascultate lucrari de o diversitate rar intalnita intr-un concert de orga: arii celebre din opere, piese reper din literatura pianistica, dar si coloane sonore din musicaluri, adaptate toate pentru formula camerala la patru maini.” spune organista Maria - Luisa Antal.

Purtand titlul L`amour, turneul propune, pentru prima data, recitaluri la patru maini, o formula care imbogateste repertoriul si aduce in prim-plan lucrari special scrise sau adaptate pentru acest tip de interpretare. Programul muzical traverseaza secole de creatie, de la Wolfgang Amadeus Mozart si Gaetano Donizetti pana la Edith Piaf si compozitii mai recente din repertoriul universal.

Din experienta acumulata in editiile anterioare ale turneului, dar si ale festivalului Cantus Ecclesiae, am invatat ca orga este un instrument cu un potential extraordinar, capabil sa redea o paleta repertoriala deosebit de variata. Ne dorim ca in acest an sa aducem in fata publicului o latura complet diferita a orgii, una care nu a mai fost auzita in Romania, motiv pentru care turneul s-a extins si in locatii noi, pentru a ajunge astfel la cat mai multi dintre iubitorii muzicii de orga. Mai multe nu vom dezvalui acum, dar va asiguram ca editia din acest an va fi plina de lucruri bune si frumoase, asa cum ne-a obisnuit turneul an de an. Merita sa ramaneti aproape de noi pentru a afla din timp toate noutatile.” (organistul Eduard Antal)

Eduart si Maria - Luisa Antal

ITINERAR:

12 iulie, ora 20:00 - Catedrala Sfantul Iosif, Str. General Berthelot nr. 19, Sector 1, Bucuresti
14 iulie, ora 19:00 - Biserica Greco-Catolica „Immaculata”, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 30, Deva, judetul Hunedoara 1
16 iulie, ora 19:00 - Biserica Evanghelica C.A. din Cisnadie, Str. Cetatii nr. 1–3, Cisnadie, judetul Sibiu
20 iulie, ora 19:00 - Biserica Evanghelica C.A. din Bistrita, Piata Centrala nr. 1, Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud
22 iulie, ora 19:00 - Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfantul Iosif”, Str. Theodor Vascauteanu nr. 6, Iasi

***
1 noiembrie, ora 19:00 - Basilica Papale San Paolo fuori le Mura, Piazzale San Paolo, Roma, Italia
9 noiembrie, ora 19:00 - Ateneul Roman, Str. Benjamin Franklin nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti
 
PROGRAM MUZICAL Turneul National:
Richard Wagner (1813–1883) – Bridal Chorus, WWV 75
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Là ci darem la mano
Franz Schubert (1797-1828) – Ständchen, D. 957 No. 4
Edvard Grieg (1843-1907) – Ich liebe dich, Op. 41 No. 3
Gaetano Donizetti (1797-1848) – Una furtiva lagrima
Franz Liszt (1811-1886) – Liebesträume No. 3 in A-flat major, S. 54
Johannes Brahms (1833-1897) – Intermezzo in A major, Op. 118 No. 2
Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) – Swan Lake, Op. 20
Edward Elgar (1857-1934) – Salut d’amour, Op. 12
George Gershwin (1898-1937) – The Man I Love
Felix Mendelssohn (1809–1847) – Wedding March, op. 61
Alan Menken (n. 1949) – Beauty and the Beast / Belle
Edith Piaf (1915-1963) – Hymne à l'amour

Un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.

Detalii pe www.orgileromaniei.ro

Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta Tinerimea Romana
Partener de mobilitate: Animawings
Sponsori: Orkla Foods, Grand Hotel Continental, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti
Partener de traditie: JTI
Parteneri: The Culture Club, Asociatia culturala Pro Patria, ACTA
Parteneri culturali locali: Catedrala „Sfantul Iosif“ si Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti prin Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice si patrimoniu, Biserica Evanghelica din Cisnadie, Primaria Municipiului Deva, Centrul Cultural Dragan Muntean din Deva, Biserica Greco-Catolica „Immaculata”, Primaria Municipiului Bistrita, Centrul Cultural George Cosbuc din Bistrita, Biserica Evanghelica din Bistrita, Palatul Culturii din Bistrita, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfantul Iosif” Iasi, Filarmonica „George Enescu”.

Eduart si Maria - Luisa Antal

Eduard Antal, organistul-titular al catedralei romano-catolice Sfantul Iosif din Bucuresti si managerul de proiect al Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, este o prezenta activa in lumea muzicii clasice.
Eduard si-a obtinut titlul de Doctor in Muzica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (UNMB), sub indrumarea profesorului si compozitorului Dan Dediu, cu teza intitulata „Cantul gregorian – sursa de inspiratie in literatura organistica franceza a secolelor XIX-XX.” Anterior, a absolvit atat studiile de licenta, cat si pe cele de masterat la aceeasi universitate prestigioasa, specializarea orga, beneficiind de expertiza profesorului Dan Racoveanu. Parcursul sau academic reflecta o continuitate riguroasa atat in cercetarea muzicologica, cat si in cea interpretativa.
Eduard a reprezentat UNMB in proiectul „Young Musicians – Ambassadors of the National University of Music Bucharest” si s-a evidentiat ca laureat al Concursului national de interpretare „Ada Ulubeanu” in anii 2019 si 2020, primind si prestigiosul premiu „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de orga.
Recunoasterea performantelor sale remarcabile a fost subliniata prin acordarea bursei de excelenta din partea UNMB in 2018, iar in perioada 2017-2018 a fost bursier al Fundatiei „Principesa Margareta a Romaniei”, in cadrul programului „Tinere Talente”.
Eduard a sustinut recitaluri ca solist in diverse tari precum Elvetia, Polonia, Italia, Ungaria, Turcia, si in orase importante din Romania, contribuind la promovarea muzicii de orga intr-un spectru international. Din anul 2020 realizeaza o incursiune in peisagistica instrumentelor de pe teritoriul Romaniei, concertand in cadrul Turneului national „Orgile Romaniei”.
Participand la festivaluri notabile la nivel national si international, precum SIMN, Festivalul International de Orga Bucuresti, Organ Nights, Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, Eduard a confirmat abilitatile sale artistice si pasiunea pentru muzica.
Colaborarile sale includ aparitii ca solist alaturi de Orchestra Nationala Radio, Big Band-ul Radio, Filarmonica Arad, si numeroase colaborari cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Corul Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Corul Academic Radio, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, precum si orchestrele Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti: „Universitaria”, „Concerto” si „BAROCkerii”.
De asemenea, la inceputul anului 2024, Eduard a fost bursier al Institutului Cultural Roman la Paris, beneficiind de bursa „George Enescu” la Cité Internationale des Arts, care i-a oferit oportunitatea de a-si imbogati experienta artistica internationala.
Eduard Antal continua sa imbine virtuozitatea sa muzicala cu dedicarea pentru promovarea si dezvoltarea artei orgii, atat in Romania, cat si in strainatate. Mai multe detalii despre artist pe https://eduardantal.ro/

Maria-Luisa Antal (Andrici), nascuta in anul 1999 in Verona, Italia, a intrat in lumea muzicii la varsta de 5 ani, cand a inceput sa studieze pianul la Liceul de Arta „Octav Bancila” din Iasi, unde a urmat toti cei 12 ani de studiu.
A terminat studiile de licenta, specializarea orga, la „Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti”, sub indrumarea profesorului Dan Racoveanu. Din septembrie 2022 pana in iunie 2024 a urmat ciclul de Master of Arts in Music Performance la Conservatorul din Lugano, Elvetia, avandu-l ca profesor de orga pe Stefano Molardi. In prezent este studenta a aceluiasi Conservator, urmand cursul Master of Advanced Studies. Incepand cu anul 2024 ia parte la proiectul Turneul National „Orgile Romaniei”, unde are ocazia sa concerteze pe orgi importante din tara ei.
Parcursul artistic al Mariei Luisa a continuat sa prinda contur printr-o pregatire muzicala constanta si participarea la numeroase olimpiade, masterclassuri, concursuri si festivaluri, atat la nivel national, cat si international.
A sustinut concerte de-a lungul acestor ani in Romania, Germania, Italia, Elvetia, unele dintre ele pentru strangerea de fonduri in sprijinul copiilor din Kenya.
Pe langa formarea ei muzicala, Maria Luisa a dorit de mica sa ajute prin talentul sau si pe cei aflati in nevoi. Este promotoarea proiectului „Sa daruim iubire” care a luat nastere in anul 2009 cu scopul de a ajuta copiii din Desertul Chalbi, Kenya.



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate