Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2025
Recomandări
Programul „Andaluzia prin vocile sale” se încheie în ritm de literatură și teatru
(Literatură)
Un dialog pe tema literaturii de calatorie, intre Ioana Baldea Constantinescu si Javier La Beira, 27 mai, ora 19.00 | Doua spectacole-lectura pe texte de Paco Gámez si Gracia Morales, 28 mai, de la ora 18:00.
Bogatul program dedicat spatiului cultural si artistic al Andaluziei se incheie cu o seara literara, pe 27 mai – cu un dialog intre Ioana Baldea Constantinescu, autoarea romanului „Dincolo de portocali”, si Javier La Beira, autorul jurnalului „Bajo los cielos gigantes de Bucarest” – si o seara teatrala, pe 28 mai, cu doua spectacole-lectura din cadrul stagiunii AproapESpectacol: „Chirias” de Paco Gámez, ora 18:00, si „De parca seara asta ar fi...” de Gracia Morales, ora 19:30, in Sala Auditorium a Institutului Cervantes din Bucuresti (Bulevardul Regina Elisabeta 38). Cele doua spectacole-lectura vor fi urmate de conferinta „Cele cinci simturi ale teatrului Paco Gámez in dialog cu Ioana Anghel”.
Intrarea este libera, cu rezervare prealabila la cultbuc@cervantes.es. Pentru seara de 28 mai, se pot face rezervari pentru ambele spectacole sau doar pentru unul dintre acestea.

Marti, 27 mai, ora 19.00, Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Cat este realitate si cat fictiune in felul in care se configureaza un oras pentru cel care il viziteaza sau care doreste sa il cunoasca pe indelete? Un oras este o stare de spirit si fiecare calator ii lasa o parte din propriul suflet. Despre Sevilla prin ochii Ioanei Baldea Constantinescu si Bucurestiul vazut de Javier La Beira se va vorbi la intalnirea de pe 27 mai, ora 19:00.
Javier La Beira, filolog, critic literar, scriitor, scenarist, este in prezent directorul bibliotecii Centrului Cultural Generación del 27 din Málaga. A publicat numeroase articole in reviste specialitate, inclusiv cea a RAE, si in zeci de editii critice. Dincolo de studiile sale critice, Javier La Beira a publicat cartea de povestiri Las estaciones del abandono (2002), un volum care reuneste articolele sale, La mar de escritos. Artículos 1990-2005 (2006), o carte de aforisme, A mano y sin permiso (2021) si jurnalele de calatorie Múnich resplandecía (2020) si Bajo los cielos gigantes de Bucarest (2023). A publicat, de asemenea, poezie: Luces de Heráclito (1986) si Todo mi reino en isla (2022).

Ioana Baldea Constantinescu a lucrat 19 ani ca jurnalist de radio, realizand interviuri cu David Lodge, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Sarah Dunant, Alain de Botton, David Mitchell, Andrew Solomon, Evgheni Vodolazkin, Richard Flanagan, Ludmila Ulitkaia, Guzel Yakhina, Jón Kalman Stefánsson, Elizabeth Gilbert, Isabel Allende, Mathias Énard, Jhumpa Lahiri, David Grossman, Bernardine Evaristo etc. A colaborat cu „Esquire”, „The One”, „Harper’s Bazaar”, „ELLE” (pentru care semneaza interviuri cu scriitori) si „ForbesLife”, unde e autoarea editorialului #backtoLIFE. In martie 2015 a publicat, la Editura Humanitas, volumul de proza Dincolo de portocali, nominalizat, in 2016, la Premiile revistei „Observator Cultural”. In 2017 a aparut, la aceeasi editura, romanul Nautilus, urmat, in 2019, de Poveste pentru Maria, la Editura Nemira, volum nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania. In 2024 i-a aparut, la Editura Litera, Castelul din orasul meu, primul roman romanesc din colectia Folio, nominalizat la Premiile revistei „Observator Cultural”. A publicat, de asemenea, proza scurta si eseu in antologiile Selfie (Editura Arthur, 2018), Draga Virginia (Black Button Books, 2019), Literatura romana la feminin (Editura Seneca, 2021), Jocuri si jucarii (Arthur, 2023). Din 2023 este moderatoarea podcastului #CuVoceTare, sustinut de Editura Litera. In 2024 a co-moderat, alaturi de Marius Constantinescu, proiectul video „4 cititori, o singura carte”, sustinut de Editura Litera si difuzat de TVR Cultural.


*
Miercuri, 28 mai, va asteptam la ultimele doua spectacole-lectura din cadrul programului „Andaluzia prin vocile sale”: „Chirias” de Paco Gámez, ora 18:00, si „De parca seara asta ar fi...” de Gracia Morales, ora 19:30, in Sala Auditorium a Institutului Cervantes din Bucuresti.
Doua povesti cu tematici actuale, tratate in registre diferite, de la comedia incisiva din „Chirias” pana la introspectia poetica, dar dura din „De parca seara asta ar fi...”.
Cele doua spectacole-lectura, care fac parte din stagiunea AproapESpectacol, coordonata de Bobi Pricop, vor fi urmate de conferinta „Cele cinci simturi ale teatrului – Paco Gámez in dialog cu Ioana Anghel”.

Miercuri, 28 mai, ora 18.00 / Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Chirias” de Paco Gámez, traducere de Irina Calin, regia: Mihai Gligan, cu: Claudiu Mihail si Mara Tatar, muzica: Bogdan Opranescu (Tobitza), video-design: Tony Macpela
Chirias” este e o piesa documentara si autofictionala, o comedie sociala si intima, care se apleaca asupra generatiei nevoite sa se confrunte cu o permanenta criza, care se lupta sa se maturizeze si sa faca fata provocarilor constante. Un tanar este fortat sa isi paraseasca apartamentul din cauza cresterii masive a pretului chiriei. O poveste care rezoneaza cu situatia multor oameni, „Chirias” a fost recompensat cu Premiul „Calderón de la Barca” in 2018, pentru tematica sa actuala si necesara.
Paco Gámez, dramaturg, actor, regizor, este cel mai premiat artist teatral al generatiei sale, fiind recompensat cu premii prestigioase precum Premiul „Lope de Vega”, Premiul „ Calderón de la Barca”, Premiul „Jesús Campos” al Asociatiei Autorilor/Autoarelor de Teatru, finalist al Premiilor Max pentru debut, Premiul „Jesús Domínguez”. Textele sale, dintre care se remarca Inquilino (Numancia 9, 2º A), Katana, El suelo que sostiene a Hande, Impunidad, el Fin o Lagunas y Niebla, au fost montate la Centro Dramático Nacional, Teatro Real, Teatros del Canal, Teatro de la Abadía, Teatro Español etc. A fost montat si in afara Spaniei: Staatstheater Mainz, Theaterhaus G7 din Mannheim, Gala Theater (Washington D.C.), Cervante Theatre (Londres), Complejo San Martín (Buenos Aires). Textele sale au fost traduce in engleza, franceza, germana, italiana, portugheza, catalana, basca, poloneza, turca, ebraica, chineza.

Spectacolul-lectura este regizat de Mihai Gligan, regizor de teatru, absolvent al Facultatii de Teatru si Film din Cluj-Napoca. A semnat spectacole in teatre de stat si spatii independente, precum Casatoria (Teatrul Municipal Baia Mare, 2022), Constelatii (Centrul de Creatie Maidan, 2023), Instructiuni pentru asamblare corecta (Teatrul Tineretului Piatra Neamt, 2024) si gen.snowflake (Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova, 2023). In distributie ii veti regasi pe Claudiu Mihail – actor al Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova, nominalizat la Premiile UNITER pentru Cel mai bun actor in rol principal in 2023 pentru interpretarea personajului Oedip in spectacolul „Oedip Rege” de Sofocle, in regia lui Declan Donnellan – si pe Mara Tatar, actrita, dansatoare, cantareata si model, initiatoare a proiectului muzical “Punk Violet”, trupa de rock in dezvoltare inca din anul 2023. Din anul 2025, face parte din Asociatia Culturala ReActor Bucuresti si co-curatoriaza si co-organizeaza festivalul international de dans „HazarDance Festival” din cadrul Romanian Creative Week. Spectacolul este intregit de muzica lui Bogdan Opranescu (Tobitza), absolvent al Facultatii de Actorie din Craiova, colaborator al Teatrului National din Craiova, fondator al trupei No Antidote, si de Tony Macpela – Tony Macpela, actor si artist vizual, pasionat de crearea unor experiente multisenzoriale care imbina arta, tehnologia si emotia. Lucrarile sale includ lighting design, instalatii interactive, videomapping si proiectii care transforma spatiile in povesti. Cu un simt artistic bine conturat si o abordare fluida, el exploreaza granitele perceptiei si creeaza proiecte care implica publicul intr-un mod direct si memorabil.

Miercuri, 28 mai, ora 19.30, Sala Auditorium a Instituto Cervantes
De parca seara asta ar fi…” de Gracia Morales, traducere de Luminita Voina-Raut, regia: Luiza Dabija, cu: Ana Dumitrascu, Maria Morosan, video-design: Tony Macpela
De parca seara asta ar fi…” ne propune sa ne imersam intr-o lume magica, in care toate barierele temporale se sterg si facem un salt de aproape doua decenii, pentru ca o intalnire fugitiva intre mama si fiica sa ii schimbe total viata celei din urma. Acest lucru este posibil datorita memoriei si a dorintei... dar mai ales datorita firului rosu, care este reprezentat de tandretea dintre Mercedes si Clara, a conexiunii profunde dintre ele – conexiunea care a fost si cea care ar fi putut fi. Este o poveste-omagiu pentru femeile care vorbesc cu voce tare in timp ce cos sau fac curat in casa, pentru femeile care fredoneaza pentru a acoperi tacerea, care se tem, care tac, care au dorinte, care se simt puternice sau lipsite de protectie. O poveste care, imbinand latura cotidiana si cea lirica, isi propune sa evidentieze un aspect – vargul de iceberg – al unei realitati despre care nu ar trebui sa incetam sa vorbim: violenta impotriva femeilor si consecintele acesteia.

Gracia Morales, dramaturga si poeta, cofondatoare a companiei Remiendo Teatro din Granada, unde au fost montate noua texte scrise de ea. Este, de asemenea, actrita si asistenta de regie. A publicat si a montat peste douazeci de piese de teatru, undele dintre acestea fiind traduse in franceza, engleza, germana, portugheza, romana, maghiara si montate in Europa, Statele Unite si America Latina. A fost recompensata cu Premiul „Marqués de Bradomín” (pentru Quince peldaños, 2000), Premiul „Miguel Romero Esteo” (pentru Un lugar estratégico, 2003), Premiul SGAE pentru Teatru (pentru NN 12, 2008), Premiul SGAE pentru teatru de copii si adolescenti (pentru De aventuras, 2011), Premiul Lorca de Teatro Andaluz pentru La grieta, entre animales salvajes (coautoare, alaturi de Juan Alberto Salvatierra), Premiul  Teatro en Confluencia (pentru La primera noche de los niños-pájaro). Ca poeta, a publicat cinci carti: Manual de corte y confección (2001), De puertas para dentro (2004), care a obtinut Premiul de Poezie „Javier Egea”, La voz en pie (2014), Del hogar y sus mudanzas (2018) y Apuntes para un diccionario (2021), castigator al Premiului de Poezie „Juana Castro”.

Regia este semnata de Luiza Dabija, regizoare aflata la inceputul parcursului sau teatral. A terminat regia de teatru la UNATC – licenta in 2021, maserul in 2023, si de atunci cauta feluri sincere, vii si nepretentioase de a vorbi cu publicul din sala. E fascinata de oameni si felul in care ei gandesc, reactioneaza si interactioneaza. In prezent, este si studenta la Psihologie. Ii plac spectacolele care intreaba, nu cele care dau verdicte, si crede ca teatrul e, in esenta, o forma intima de apropiere umana – uneori cu supari si defensive, alteori cu zambete si imbratisari. Considera sala de spectacol un cadru in care discutiile trebuie sa aiba loc, mai ales cele inconfortabile. Viseaza la un teatru viu, curios si imperfect, care sa reflecte stilizat aspecte mici si mari din lumea ce ne inconjoara. Distributia le reuneste pe Ana Dumitrascu si Maria Morosan

Ana Dumitrascu este actrita si producatoare de film, debutand in cinema cu rolul principal din Imaculat (2021), film premiat pentru cel mai bun debut la Festivalul de Film de la Venetia. A primit Premiul UCIN pentru cea mai buna actrita in rol principal si a fost remarcata in publicatii internationale precum Cineuropa, ICSfilm si The Sunbreak. Are o activitate constanta in cinemaul de autor, cu roluri in filme semnate de regizori precum Radu Jude, Sebastian Mihailescu, Sarra Tsorakidis, Andrei Epure, Andreea Parfenov, Iulian Popa, Alex Iordachescu. Joaca rolul principal, Cosmina, in serialul Scara B si apare in Brigada Nimic (PRO TV), fiind activa si in spectacole de dramaturgie contemporana. Isi construieste parcursul la intersectia dintre cinema de autor, televiziune si teatru independent. A fost selectata in programul Berlinale Talents in 2022, in Acting Studio. In paralel cu activitatea de actorie, produce scurtmetraje romanesti, scrie cronici pentru „FilmMenu” si „Films in Frame” si, din 2024, face parte din atelierul de dramaturgie coordonat de Mimi Branescu. Maria Morosan, absolventa de licenta si masterat a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, a colaborat cu regizori precum Eugen Jebeleanu, Andrei Hutuleac, Irisz Kovacs, Diana Mititelu si Alin Uberti, in roluri diverse, de la Jordan Baker (Marele Gatsby), Mariana (Masura pentru masura) la performance-uri in spectacole itinerante. A jucat pe scene precum Teatrul Bulandra, MNAC, Palatul Bragadiru, Teatrul Unteatru, Teatrul Metropolis si Teatrul de Comedie.

Seara se va incheia cu un dialog intre Paco Gámez si Ioana Anghel.

Ioana Anghel, absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, Sectia Teatrologie si a Masterului de Management Cultural al Universitatii „Carlos III” din Madrid, este manager cultural si promotoare a teatrului contemporan, cu o vasta experienta internationala: a condus Institutul Cultural Roman de la Madrid timp de opt ani, iar in prezent este directoarea celui de la Budapesta. A organizat zeci de proiecte culturale internationale – de la participari la targuri de carte din Spania si America Latina, pana la festivaluri de film, turnee de teatru si expozitii in muzee si spatii de arta contemporana de renume. Traducatoare de limba spaniola, a adus in limba romana operele unor importanti dramaturgi spanioli contemporani si a contribuit, de asemenea, la promovarea dramaturgiei romanesti in spatiul hispanic. Printre dramaturgii tradusi se numara autori precum Federico García Lorca, Juan Mayorga, Ernesto Caballero, Alfredo Sanzol, Marta Buchaca, Antonio Álamo, Jordi Casanovas, Rodrigo García, Alberto Conejero. In prezent, este coordonatoarea catalogului editorial al Fundatiei Culturale „Camil Petrescu”, ce editeaza exclusiv carti de teatru.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate