Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
27.6 mil de euro au ajuns în economia României prin cel mai mare proiect european de mediu, gestionat de Fundația Conservation Carpathia
(Viață)
Fundatia Conservation Carpathia, cea mai mare organizatie de conservare romaneasca, anunta finalizarea cu succes a celui mai mare proiect LIFE gestionat de Romania, „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania” (2019-2025), in valoare de 27.6 milioane de euro, si lansarea Casei Zimbrului, al doilea centru de vizitare dedicat protejarii biodiversitatii din regiune.
Finantat de Comisia Europeana prin programul LIFE Nature si Fundatia Arcadia, acest proiect are un impact semnificativ asupra conservarii padurilor, reconstructiei ecologice si reintroducerii de specii, si este un pilon important al dezvoltarii durabile pentru comunitatile locale.

Conservarea si protectia naturii

Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania”, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul dedicat proiectelor de mediu si politicilor climatice – LIFE Nature, dezvoltat de Fundatia Conservation Carpathia, alaturi de alti sase parteneri, a cuprins actiuni structurate pe 5 directii principale: conservare paduri, reconstructie ecologica, reintroducere specii, comunitati si comunicare si educatie si afaceri verzi, cu impact asupra naturii si oamenilor.
Prin acest proiect LIFE, Fundatia Conservation Carpathia a contribuit la conservarea padurilor prin achizitionarea si includerea a 1.100 de hectare de padure in Catalogul padurilor virgine si cvasi-virgine, dar si protejarea a 5.000 de hectare de paduri si pasuni alpine. Repararea greselilor trecutului, prin actiuni de reconstructie ecologica, care au cuprins reimpadurirea a 845 hectare de terenuri, cu 2.5 milioane de puieti, fiind create 5 pepiniere si un solar, care au generat peste 640.000 de puieti.
De asemenea, 18 kilometri de drumuri de exploatare erodate au fost nivelate si plantate, 290 de hectare de monoculturi de molid artificiale au fost imbunatatite prin plantarea de specii caracteristice zonei, iar peste 152 de kilometri de vai au fost curatate de plante straine invazive.
Pe langa masurile de conservare a padurilor, proiectul a inclus reintroducerea a 82 de zimbri si 62 de castori, specii esentiale pentru echilibrarea ecosistemului si protejarea biodiversitatii din Muntii Fagaras. In acest context, Fundatia Conservation Carpathia continua sa construiasca un viitor sustenabil pentru natura, cu beneficii pentru intreaga regiune.
In cadrul proiectului LIFE, Fundatia Conservation Carpathia a pus bazele unui program de monitorizare si studiere pe termen lung a populatiilor de ursi, lupi, rasi si cerbi, in sud-estul Muntilor Fagaras, astfel incat luarea deciziilor de management a acestor specii sa fie facuta pe baze stiintifice. Pe langa acestea, au mai fost elaborate planuri de conservare pentru acvila de munte, marmota si cocosul de munte.
Convietuire cu animalele salbatice bazata pe preventie, interventie si compensare
Fundatia Conservation Carpathia a creat un model de convietuire a oamenilor cu animalele salbatice bazat pe preventie – interventie – compensare, pe 78.000 hectare (5 fonduri cinegetice), in sud-estul Muntilor Fagaras. Pentru a preveni conflictele cu animalele salbatice, au fost donati 63 de caini ciobanesti carpatini fermierilor din zona de proiect, fiind instalate si peste 40 de garduri electrice. Pentru a raspunde promt cand apar conflicte cu animalele salbatice, au fost create 2 echipe de interventie rapida. Masurile compensatorii au inclus inlocuirea imediata a animalelor domestice pierdute in urma atacurilor ursilor sau lupilor. Astfel, 48 de fermieri au fost sprijiniti cu 168 de oi si 44 de vaci, pe care Fundatia Conservation Carpathia le-a crescut la un fermier local.

Proiectul LIFE este un pas important in protejarea si refacerea ecosistemelor montane din Muntii Fagaras, un model de colaborare intre autoritati, organizatii si comunitati locale pentru conservarea naturii. Fiecare activitate din cadrul proiectului, de la reintroducerea zimbrilor si a castorilor pana la crearea infrastructurii de eco-turism, are ca scop nu doar protejarea naturii, ci si sustinerea si dezvoltarea economica a comunitatilor. Suntem bucurosi de impactul acestui proiect asupra regiunii si continuam sa lucram pentru un viitor sustenabil, care sa aduca beneficii pe termen lung pentru natura si pentru comunitatile care depind de ea,” au declarat Barbara si Christoph Promberger, directori executivi, Fundatia Conservation Carpathia.

Acest proiect LIFE, cel mai mare de acest tip din Romania (2019-2025), a avut un impact economic direct de 21 de milioane de euro asupra comunitatilor locale si o valoare totala de 27.6 milioane de euro, contributia Comisiei Europene fiind de 9.3 milioane de euro, iar 18.3 milioane de euro fiind cofinantarea partenerilor.
Proiectul a fost cofinantat de Fundatia Arcadia prin programul ELSP (Endangered Landscapes and Seascapes Programme), o initiativa Cambridge Conservation. „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania” este al doilea proiect LIFE gestionat de Fundatia Conservation Carpathia, primul fiind realizat in perioada 2012 – 2018, si avea ca obiectiv reconstructia ecologica a habitatelor forestiere si acvatice din Valea Superioara a Dambovitei, Muntii Fagaras.
Sprijin pentru comunitati si afaceri verzi

Proiectul LIFE a implicat activ 28 de comunitati din patru judete: Arges, Brasov, Sibiu si Valcea. Fundatia Conservation Carpathia a sprijinit dezvoltarea infrastructurii pentru turism sustenabil, inclusiv prin crearea de centre de vizitare si trasee de drumetie, activitati educationale si dezvoltarea unei economii durabile, cu un impact pozitiv asupra comunitatilor locale. Mai mult de 100 de companii din zona au fost implicate in proiect, iar 100 de angajati, majoritatea provenind din comunitati locale, au beneficiat de un loc de munca.

In cadrul initiativei Roadele Muntilor, o afacere sociala care integreaza produse naturale si servicii provenite de la producatorii din jurul Muntilor Fagaras, au fost conectati peste 25 de fermieri si antreprenori din zona. De asemenea, 30 de antreprenori au beneficiat de asistenta tehnica, iar microgranturi in valoare de 30.000 de euro au fost acordate prin Fondul Carpathia, sprijinind micii producatori locali si dezvoltarea economica a regiunii.

Un pas inainte pentru conservarea naturii

Proiectul LIFE a avut un impact semnificativ asupra educatiei pentru natura, implicand peste 1.800 de elevi si 69 de profesori in activitati educationale dedicate protejarii mediului. De asemenea, proiectul a atras mai mult de 16.000 de participanti la cele 5 editii ale Festivalului Fagaras Fest si a contribuit la construirea a doua centre de vizitare: Casa Castorului si Casa Zimbrului. In vara acestui an, infrastructura de eco-turism va include si o poteca tematica in comuna Nucsoara, implementata in colaborare cu Asociatia Romana de Ecoturism, care incurajeaza turismul sustenabil si educatia pentru natura. Fundatia Conservation Carpathia continua sa promoveze colaborarea intre autoritatile locale, ONG-uri si comunitati pentru a asigura un viitor sustenabil pentru biodiversitatea din Muntii Fagaras.


FCC Casa Zimbrului

FCC Casa Zimbrului

FCC Casa Zimbrului

Lansarea Casei Zimbrului: al doilea centru de vizitare

Ca parte a acestui proiect LIFE, Fundatia Conservation Carpathia inaugureaza la Leresti, in judetul Arges, Casa Zimbrului, al doilea centru de vizitare din regiune, dupa cel inaugurat in vara anului 2024 la Rucar. Acesta ofera vizitatorilor o oportunitate unica de a descoperi importanta reintroducerii zimbrilor in habitatul lor natural, cunoasterea acestei specii simbol pentru Romania si Europa, precum si o mai buna intelegere  si apreciere a biodiversitatii din Muntii Fagaras. Arhitectura centrului este inspirata din stilul traditional al satului de munte si se integreaza perfect in peisaj. La exterior, proportia cladirii, acoperisul din sita, detaliile ornamentale respecta traditia zonei, in timp ce interiorul imbina estetica traditionala cu tehnologia moderna, oferind o experienta interactiva despre natura. Centrul contribuie, astfel, la conservarea identitatii culturale a comunei si se integreaza armonios in peisajul local. De asemenea, mansarda centrului va fi utilizata de comunitate pentru  a desfasura activitati educationale dedicate naturii, dar si proiectii de filme cu aceeasi tematica.
Cladirea este una sustenabila si eficienta energetic. Dispune de panouri fotovoltaice si utilizeaza energie verde. Constructia a fost realizata de o echipa locala, folosindu-se materiale naturale.

Cladirea, cu o suprafata desfasurata de 150 de metri patrati, a fost in trecut monta comunala pentru bovine. Aceasta apartine Primariei Leresti si a fost concesionata Fundatiei Conservation Carpathia pentru realizarea Centrului de vizitare Casa Zimbrului pentru o perioada de 25 de ani.

Centrul de Vizitare Casa Zimbrului este o atractie atat pentru copii, cat si pentru adultii care viziteaza zona. Ofera o experienta interesanta de cunoastere, fiind totodata si o invitatie la protejarea naturii. Casa Zimbrului face parte dintr-o retea de centre de vizitare pe care Fundatia Conservation Carpathia si-a propus sa le dezvolte, ca parte din infrastructura viitorului Parc National Muntii Fagaras.

Vizitarea Casei Zimbrului va fi libera in prima etapa, urmand ca ulterior accesul sa se faca pe baza de bilet.

Program de vizitare si adresa
* Marti - Vineri: 09:00 – 12:00 si 14:00 – 18:00
* Sambata si Duminica: 10:00 – 13:00 si 14:00 – 18:00
* Luni: Inchis
Adresa: Str. Teracota – DJ734 148, sat Voinesti, comuna Leresti, judetul Arges
Localizare pe harta: https://maps.app.goo.gl/PJtAUZBw9seHMsut6
Vizitatorii pot parca la Caminul Cultural din apropiere, iar centrul se afla la doar 3 minute de mers pe jos.

FCC Casa Zimbrului

FCC Casa Zimbrului

FCC Casa Zimbrului

Aceasta activitate este realizata in cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstructia habitatelor degradate si aplicarea unor masuri de conservare care sa permita refacerea proceselor naturale si care, deopotriva, sa creeze beneficii comunitatilor locale din zona Muntilor Fagaras. Proiectul este implementat de Fundatia Conservation Carpathia, in parteneriat cu Asociatia Ocolul Silvic Carpathia, Asociatia de Vanatoare Piatra Craiului Fagaras Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Judetean Arges – Basarab I si ProPark – Fundatia pentru Arii Protejate, intre anii 2019-2025, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) si a Fundatiei Arcadia prin programul ELSP (Endangered Landscapes and Seascapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene.

Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 28.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu le cu scop de conservare, a plantat peste 4,5 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit..

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate