Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Premiile Gopo 2024
(Teatru)
Cariera de peste sase decenii a actritei Rodica Mandache va fi recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a 18-a editii a Galei Premiilor Gopo, care are loc pe 29 aprilie la Teatrul National I.L Caragiale din Bucuresti.
Nascuta la Iasi, pe 13 aprilie 1943, a urmat studiile teatrale in Bucuresti, absolvind Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale, promotia 1964, clasa profesorilor Octavian Cotescu si Pop Martian.

In anul 1963, debuteaza pe marele ecran in comedia Un suras in plina vara (r. Geo Saizescu), alaturi de Sebastian Papaiani, Florina Luican si Dem Radulescu. Alaturi de Sebastian Papaiani o intalnim si in Eu, tu si Ovidiu (r. Geo Saizescu, 1977), in rolul Corneliei. In 1976, obtine un rol in filmul Povestea dragostei regizat de Ion Popescu Gopo, in care a jucat alaturi de Eugenia Popovici, Mircea Bogdan si Marian Stanciu. Urmeaza Iarba verde de acasa (1977), debutul regizoral in lungmetrajul de fictiune al lui Stere Gulea, apoi in comedia Iarna bobocilor (1977), in regia lui Mircea Moldovan. In filmele lui Sergiu Nicolaescu se remarca in comedia Nea Marin miliardar (1978), in rolul reporterei belgiene, iar in 1981 in lungmetrajul Inghititorul de sabii regizat de Alexa Visarion, alaturi Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc si Stefan Iordache, unde o joaca pe Vetuta.

Rodica Mandache (c) Mihaela Petre

In 1982, o vedem pe marile ecrane in rolul Serafica din comedia Buletin de Bucuresti, in regia lui Virgil Calotescu, alaturi de Mircea Diaconu si Catrinel Dumitrescu, iar in 1985, „cu o Rodica Mandache „au­trement coiffee!”, la propriu si la figurat, pe post de mica mare maestra a combinatiilor matrimoniale” (Eva Sirbu in Cinema nr. 11, 1985) - in filmul Casatorie cu repetitie, care continua peripetiile personajelor din Buletin de Bucuresti.  

Dupa caderea comunismului, joaca in Telefonul (r. Elisabeta Bostan, 1991), alaturi de Mircea Diaconu si Carmen Galin. A urmat lungmetrajul Somnul insulei (1993), adaptare a romanului Al doilea mesager de Bujor Nedelcovici, film recompensat cu Premiul special al juriului Makhila de argint (Aracho, 1994).

Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numara Puzzle (r. Andrei Zinca, 2012), unde joaca alaturi de actorii Dan Nutu, Adrian Titieni si Ioana Pavelescu. In 2020, joaca alaturi de István Téglás, Madalina Craiu si Andi Vasluianu in filmul Luca, in regia lui Horatiu Malaele. Pentru rolul Floarea Platicii, din acest film, Rodica Mandache a obtinut din partea Uniunii Cineastilor din Romania Premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar. Cel mai recent rol al sau pe marile ecrane a fost in #dogpoopgirl (r. Andrei Hutuleac, 2020), film care a obtinut numeroase premii nationale (Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru Debut la TIFF, 2021) si internationale.

Rodica Mandache - Premiul pentru Intreaga Cariera

Rodica Mandache are mult curaj sa-si priveasca in suflet si in asta consta marea arta a transfigurarii. Punand in rol mai tot sau cat mai mult din ce-i compune fiinta. De unde si adevarul scenic pe care in aceste cazuri il putem atat de greu desparti de adevarul vietii”, Doina Papp in Adevarul.ro

Rodica Mandache a fost una dintre cele mai iubite actrite ale Teatrului National din Bucuresti si Teatrului Odeon, unde a jucat in numeroase spectacole. In teatru, unul dintre rolurile sale de referinta este Maria Panait (Dorulet), din adaptarea pentru televiziune a piesei lui Tudor Musatescu, Visul unei nopti de iarna, in care a jucat alaturi de Florin Piersic. De-a lungul carierei sale exceptionale, a jucat in spectacole regizate de Radu Afrim, Alexandru Dabija sau Dinu Cernescu.

Contributia Rodicai Mandache adusa teatrului si filmului romanesc a fost recompensata, de-a lungul vremii, cu numeroase distinctii. Printre acestea se numara Premiul Uniter pentru intreaga activitate (2020), Premiul onorific de popularitate pentru rolul din spectacolul Trei generatii la Festivalul International de Dramaturgie Contemporana din Brasov (2017), Premiul Confidential pentru spectacolul Un tramvai numit dorinta (r. Dinu Cernescu, 2013), Premiul pentru intreaga activitate la Premiile Municipiului Bucuresti pentru Arta si Cultura, sectiunea Artele Spectacolului (2009), Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru Adel din joi.megaJoy (r. Radu Afrim, 2007).

Rodica Mandache

Premiul pentru Intreaga Cariera, oferit de Apa Nova - o companie Veolia, va fi inmanat actritei Rodica Mandache in cadrul Galei Premiilor Gopo 2024


////

Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie si va fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si pe premiilegopo.ro.

Lista completa a nominalizarilor este disponibila online si poate fi consultata pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari

***
Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului National al Cinematografiei, Babel Communications si Dacin Sara.

Sponsori principali: Apa Nova - o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall, Nepi Rockcastle

Sponsori: Vodafone, IQOS, Sephora Romania, Pepsi, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Asociatia Environ,  Ginissima

Parteneri: TNB,  Casa de vinuri Cotnari, BlackCab, Domeniile Samburesti, Grand Hotel Bucharest

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate