Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 mai 2024
Recomandări
Ediţie extraordinară a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de Ziua Mondială a Teatrului: o întâlnire online cu Amelie Deuflhard
(Teatru)
Pe 27 martie, de Ziua Mondiala a Teatrului, creart/Teatrelli aduce publicului larg, precum si profesionistilor din lumea artistica un dialog-eveniment despre vocatia rara de a crede in teatru pana la capat, „fara compromisuri”. Invitata lui Octavian Saiu este Amelie Deuflhard, directoarea artistica a Kampnagel (Hamburg) – cel mai amplu spatiu de productie la nivel european dedicat artelor spectacolului contemporan, conceput pentru sectorul independent.
Ce inseamna un spatiu al „teatrului independent”? Cum poate un vis pe care unii il considera idealist sa devina o realitate? Editia actuala a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu de la Teatrelli aduce in lumina reflectoarelor un spatiu unic, precum si un lider de exceptie. Kampnagel Hamburg este o fosta fabrica industriala din Hamburg transformata intr-un laborator multifunctional de creatie pentru artistii independenti din intreaga lume, devenind in decursul celor 40 de ani de existenta un punct de referinta pentru scena artelor spectacolului la nivel global. In spatele acestui fenomen teatral multidisciplinar se afla de mai bine de 15 ani Amelie Deuflhard – un vizionar, un facilitator si un mediator prin excelenta, mereu in cautare de subiecte actuale, de artisti si idei noi, dar si de abordari neconventionale asupra spatiului, timpului si lumii.

Dialogul va putea fi urmarit online si gratuit, pe 27 martie 2023, cu incepere de la ora 16.00, in premiera pe paginile de Facebook ale Teatrelli,  Goethe-Institut Bucuresti si Radio Romania Cultural. Intalnirea va avea loc in limba engleza, cu subtitarare in limba romana si va ramane disponibila pe paginile de Facebook, precum si pe site-ul Teatrelli.

Mai putin cunoscut decat Théatre du Soleil sau Théatre des Bouffes du Nord, Kampnagel are o particularitate unica. E ceva ce il deosebeste de orice alta institutie de spectacol, de fapt: este o platforma deschisa celor care nu au un sediu al lor, artistilor cu spirit independent, mereu in cautarea unei provocari. Spectatorii vin din toate categoriile sociale – de la tineri nonconformisti la mici si mari burghezi. O asemenea diversitate pare neverosimila, cand atatea teatre de repertoriu se chinuie sa iti atraga publicul si, unele, nici nu il gasesc. Amelie Deuflhard este singura care poate explica miracolul din Hamburg, singura care ii intelege pe deplin istoria, fiindca in buna parte a scris-o chiar ea. Pe 27 Martie, de Ziua Mondiala a Teatrului, sunteti asteptati la o intalnire cu un om care percepe aceasta arta ca pe un rost al fiintei ei, ca pe un privilegiu, dar si ca pe o datorie. Aventura se confunda cu ideea de a face posibil imposibilul” – subliniaza Octavian Saiu, gazda „Anotimpurilor dialogului despre teatru”  de la  Teatrelli.

Amelie Deuflhard c: Julia Steinigeweg

Amelie Deuflhard a fost timp de sapte ani (2000 – 2007) directorul artistic al Sophiensæle Berlin (spatiu infiintat in 1996 de Sasha Waltz, Jochen Sandig etc.). In 2004/2005 a facut parte din directoratul artistic al proiectului Volkspalast, fiind totodata una dintre initiatoarele acestuia  – un performance de tip festival in cladirea partial demolata a Palatului Republicii din Berlin Mitte  (un vestigiu al istoriei RDG-ului),  proiect caruia i s-au alaturat nume importante ale scenei artistice internationale, devenind un magnet pentru public. Din 2007, este directorul artistic al Kampnagel (Hamburg), cel mai amplu spatiu de productie la nivel european dedicat artelor spectacolului contemporan, conceput pentru sectorul independent. In 2014, a infiintat, intr-un context controversat, un spatiu pentru refugiati - EcoFavela Lampedusa Nord, proiect extins ulterior in asa-numitul spatiu de intalnire Migrantpolitan – o initiativa multipremiata. In 2017, Amelie Deuflhard a facut parte din echipa curatoriala a festivalului Theatre der Welt (Teatrul Lumii), organizat de Kampnagel si Thalia Theater in Hamburg. Este autoarea a numeroase publicatii si ocupa functii academice in cadrul mai multor universitati. Pentru activitatea sa, a fost distinsa cu Premiul Caroline-Neuber in 2012 si cu Insignien des Chevaliers des Arts et Lettres in 2013. In 2018, a primit premiul European Cultural Manager of the Year, iar in 2022 a fost distinsa cu Theatrepreis Berlin pentru intreaga activitate.


Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Are un doctorat in studii teatrale si unul in literatura comparata. Preda la universitati din Romania, Hong Kong, Noua Zeelanda, Japonia si Portugalia si a fost de doua ori Visiting Fellow la University of London. A sustinut conferinte si master-class-uri la alte universitati din Europa, Asia si Africa, precum si la Institutul Grotowski. In 2013 a fost Moderatorul Conferintelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh, iar in 2016 si 2019 a moderat si a sustinut conferinte la Olimpiada Teatrelor (Wroclaw – Capitala culturala europeana si Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferintelor Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume si fondator al Asociatiei Internationale a Liderilor din Teatru (IATL - International Association of Theatre Leaders). Articolele si studiile sale au aparut in numeroase publicatii nationale si internationale. Este autorul a 14 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru in 2010 si Premiul UNITER pentru Critica de Teatru in 2013. In 2020, Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, „insemn de apreciere pentru activitatea importanta dedicata criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovada in promovarea creatiei teatrale romanesti”.

Kampnagel Hamburg c: Anja Beutler

TEATRELLI este un proiect al Centrului de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti - CREART. Ca spatiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli a devenit, din perspectiva strategiei curatoriale, un laborator artistic in dialog cu public, dedicat productiilor inovatoare de teatru si dans, unor serii de performance-uri work in progress, precum si dezbaterilor culturale. Structura modulara a salii permite ca fiecare nou spectacol sa isi modifice conceptul spatiului, invitand spectatorii sa descopere noi modalitati de a experimenta si a recepta teatrul.

www.teatrelli.com / https://www.facebook.com/teatrelli / www.instagram.com/teatrelli/


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate