Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 mai 2024
Recomandări
"Istorie la persoana I" se joacă în Festivalul Național de Teatru
(Teatru)
Spectacolul "Istorie la persoana I" a fost realizat de Teatrul Luceafarul din Iasi in stagiunea 2018-2019 si a avut premiera in cea de-a XI-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar (octombrie 2018). Calitatile artistice si maniera inedita de lucru l-au impus in atentia publicului si a specialistilor, care l-au selectat in cele mai importante reuniuni de gen din tara.
In luna iunie, a fost invitat in Festivalul International de Teatru de la Sibiu, in sectiunea Sezonul romanesc, intr-un program ce inscria artisti din peste 74 de tari.

Acum a fost inclus de criticul Marina Constantinescu in selectia oficiala a Festivalului National de Teatru (editia a 29-a, 18-27 octombrie). FNT este cel mai important platou de expunere a creatiilor din teatrul romanesc. Motto-ul este "Teatrul, clipa magica a istoriei", iar selectia oficiala include 41 de productii teatrale realizate, printre altele, de Teatrul Act, Teatrul Odeon, Teatrul National "I.L. Caragiale", Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Unteatru din Bucuresti, Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj Napoca etc. In program sunt invitate si companii din Franta, Ungaria si Rusia.

Istorie la persoana I domnitorul Ghyka

Rezultat al unui proces de creatie colaborativ coordonat de teatrologul Oltita Cintec, "Istorie la persoana I" urmareste o recitire teatrala a raporturilor dintre istoria „mica”, cea a fiecaruia dintre noi, si istoria „mare”, cea oficiala, a istoriografilor. Acest spectacol de teatru devised s-a nascut intr-un parcurs in care echipa s-a documentat in arhive si biblioteci, studiind presa, jurnale si lucrari de specialitate, si-a utilizat autobiografiile, a colectat verbatim opiniile unor experti si a mai multor generatii din propriile familii, a lucrat cu un focus-grup exercitii de improvizatie din care a selectat pentru scena si a pus in circulatie in spatiul virtual un chestionar la care au raspuns persoane de diverse varste si ocupatii. Platforma dramaturgica a productiei include, printre altele, referinte la perceptia comuna privind evenimentele din 1989, ce inseamna sa fii astazi print, descendent direct al lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor dinaintea lui Al.I. Cuza, razboiul descris de combatanti in corespondenta, amintiri ori testimoniale, cum participam in real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectati online.

„La conceptul pentru Istorie la persoana I ma gandisem cu mult timp inainte de-a capata contururi scenice. Intentia a fost sa experimentam o formula dezinhibata de lucru in echipa, in care delimitarile traditionale de atributii creative sa fie actualizate in spiritul mai modern al practicilor colaborative. Procesul de lucru colaborativ e cu totul altfel decat cel clasic: nu a existat un text scris dinainte, scenariul s-a nascut treptat, pe parcursul documentarii, al exercitiilor de improvizatie pe care Ioana Natalia Corban, George Cocos si Alexandru Iurascu le-au facut cu un focus grup de adolescenti, pe masura ce colectam raspunsuri la un chestionar care a circulat in mediul online, odata ce actorii si-au documentat propriile biografii si au stat de vorba pe tema Revolutiei din 1989 cu parintii si bunicii, pentru a sesiza multiplele variatii de perceptie asupra aceluiasi fapt istoric; actorii sunt si personaje si ei insisi, si co-autori si interpreti etc.",
precizeaza criticul teatral Oltita Cintec.

Istorie la persoana I 01

Echipa de proiect este alcatuita din Oltita Cintec (coordonator), Ioana Natalia Corban/Diana Roman, George Cocos, Alex Iurascu, filmari: Alexandru Condurache, visuals: Andrei Botnaru, muzica: Diana Roman. In FNT, spectacolul se va juca luni, 21 octombrie, de la ora 18, la Teatrul Excelsior.

La acest link gasiti un interviu cu criticul de teatru Oltita Cintec, acordat pentru FNT https://fnt.ro/2019/oltita-cintec-despre-istorie-la-persoana-i-e-uluitor-sa-te-conectezi-la-trecut-prin-oameni-reali/?fbclid=IwAR0_Em3dw-eNrri0KqZ1ldXYQzpjfKQ5f9L65g7z_m-OBxovo0r-XsXeZms.



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate