Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
10 decembrie 2019
1901 • Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizica, medicina, chimie, literatura si pace
1903 • Cercetatorul rus Ivan Pavlov primeste Premiul Nobel pentru cercetarile sale privind sistemul digestiv
1934 • S-a nascut Leopoldina Balanuta, actrita românca de teatru si film (m. 15 oct. 1998)
Recomandări
FITPTI 2019 are Prolog. Vine Chiritza, de la Cluj!
(Teatru)
Reacreditat de o comisie internationala de experti ca festival remarcabil, label acordat pentru al saselea an consecutiv de reprezentantii Asociatiei Europene a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar a ajuns la editia sa cu numarul XII. Evenimentul se va desfasura intre 3-10 octombrie, dar, asa cum si-a obisnuit publicul, va avea si un PROLOG, in weekend-ul premergator.
Pe 29 septembrie, la sala mare a Teatrului Luceafarul, fanii vor avea intalnire cu CHIRITZA IN CONCERT, o creatie de ADA MILEA dupa Vasile Alecsandri si Matei Millo. Proiectul a fost realizat cu trupa Teatrului National "Lucian Blaga" din Cluj Napoca, institutie care a implinit 100 de ani de existenta in acest sezon.

O revizitare ludica a cunoscutului text al lui Vasile Alecsandri, spectacolul este o versiune muzicala a peripetiilor Coanei Chirita interpretata acum de actrita Anca Hanu. In concert se vor afla si Cornel Raileanu (Barzoi), Mihnea Blidariu (Aristitza), Cristian Rigman (Calipsitza), Sanziana Tarta (Lulutza), Miron Maxim (Gulitza), Matei Rotaru (Leonash), Radu Dogaru si Cosmin Stanila (Sharlatanii). Cantecele sunt imaginate de Ada Milea si Anca Hanu, scenografia, de Alexandra Constantin.

Despre versiunea sa la Chiritza, Ada Milea spune "Draji spiectatori, astiept cu nerabdari si vidiet’ inventiili minunatilor implicat’ in spiectacolu’ nostru si si raditi di ieli cu tristeti si bucurii. ser scuzi ci l-am mietamorfozat pi Alecsandri, ci l-am mixat cu Millo si cu noi insini. N-am facut-o cu intentii rieli, ci doar am vrut ca valorili si lipsili di valori din zalili noastri sa si riegasasci in constructiile literar-melodioasi pi cari vi li oferim pi sceni. Folosam graiul moldoviniesc din rispiect pintru orijinili personajelor, cari-s prea tari ca si li pot ignora graiu’."

256 - CHIRITA

Biletele se pot achizitiona de pe platforma bilet.ro (pret 40 lei; 15 lei pentru studenti, elevi, pensionari, pe baza unui document doveditor).

Directorul artistic al FITPTI, teatrologul Oltita Cintec, precizeaza ca "Prologul cu Chiritza care vine de la Cluj e un intro ce atrage atentia publicului ca o serie de evenimente inedite, multe in exclusivitate nationala, le va confisca atentia la inceput de octombrie.  Chiritza Adei Milei e speciala, e un remix actualizat al ispravilor unui personaj fanion al teatrului romanesc, care desi in paginile bardului de la Mircesti viseaza la Paris, iata, ajunge mai intai la Iasi, la «fiestival»!"

204 - CHIRITA

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate