Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Teatrul Evreiesc de Stat – 71 de ani de la înființare
(Teatru)
Astazi se implinesc 71 de ani de la infiintarea Teatrului Evreiesc de Stat, sub aceasta titulatura. Teatrul Evreiesc din Romania are o traditie de 143 de ani, inaugurata la 19 august 1876, la Iasi, in vestita gradina de vara “Pomul verde”, cand artistul si scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele celui dintai teatru evreiesc profesionist din lume, prezentand un spectacol cu propria sa trupa.
In anul 1948, Teatrul Evreiesc din Bucuresti a devenit institutie de stat. De atunci si pana astazi, scena din strada Dr. Iuliu Barasch a prezentat peste 200 de premiere.

Un repertoriu bogat, ce cuprinde adaptari scenice dupa operele marilor reprezentanti ai literaturii idis (salom Alehem, I.L. Peretz, Mendele Mocher Sforim, Isaac Bashevis Singer, Ephraim Kishon), piese ale unor clasici ai dramaturgiei evreiesti (S. Ansky, Iacob Gordin, H. Leivik), ale unor dramaturgi evrei din Romania (Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Sever, Dumitru Solomon) si din lume (Arthur Miller, Israel Horovitz, Mario Diament), precum si ale unor ilustri autori din dramaturgia universala (Jean-Baptiste Molière, Gotthold Ephraim Lessing, Henrik Ibsen, Bertolt Brecht, Lion Feuchtwanger, Max Frisch, Friedrich Dürrenmatt, Arnold Wesker), a oferit largi posibilitati de afirmare unor actori de seama.

Sevilla Pastor, Beniamin Sadigursky, Dina König, Lia König,Carol Feldman, Mauriciu Sekler, Isac Havis, Samuel Fischler, Mano Rippel, Benno Popliker, Seidy Glück, Sonia Gurman, Eugenia Balaure, Leonie Waldman Eliad, Theodor Danetti, Rudy Rosenfeld au fost nume importante ale Teatrului Evreiesc de Stat, care si-au ilustrat bogatele resurse interpretative nu numai in drama si comedie, ci si in spectacole muzicale, caci, prin traditie, actorul evreu joaca, danseaza si canta.
 
La 71 de ani de istorie si activitate ca institutie de stat, ca singurul ansamblu de acest gen cu existenta neintrerupta, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti are un profil distinct, reprezentativ atat pentru miscarea teatrala din Romania, cat si pentru peisajul contemporan al artei scenice de limba idis.

2

3

Surse fotografii: Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din Romania (CSIER) si Cartierul Evreiesc (https://www.facebook.com/evreiescdisparut/)

1
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate