Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
10 decembrie 2019
1901 • Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizica, medicina, chimie, literatura si pace
1903 • Cercetatorul rus Ivan Pavlov primeste Premiul Nobel pentru cercetarile sale privind sistemul digestiv
1934 • S-a nascut Leopoldina Balanuta, actrita românca de teatru si film (m. 15 oct. 1998)
Recomandări
Cătălina Buzoianu
(Teatru)
Regizoarea Catalina Buzoianu ne-a parasit in aceasta zi. Este o lovitura grea pentru teatrul romanesc, care pierde omul ce reprezinta unul dintre cele mai inalte concepte artistice ale teatrului romanesc.
In spatele redutabilei forte creatoare care a facut posibile spectacole ce au modelat teatrul romanesc al ultimelor decenii, a stat un curaj artistic fabulos si, totodata, forta de a se impune ca regizor-femeie cu un discurs de o profunzime, sensibilitate si putere unice intr-un timp mai mult decat potrivnic vocilor publice feminine si libere. Catalina Buzoianu a construit cu o energie de neegalat un spatiu metaforic al cuvantului si al imaginii care a definit, de cele mai multe ori, parcursul artistic al unor mari actori, cum ar fi Valeria Seciu, stefan Iordache, Mariana Buruiana si multi altii. Fie ca vorbim de spectacolele-manifest ale anilor 80 - O dimineata pierduta, Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Uriasii muntilor, Maestrul si Margareta etc. sau de spectacolele-eveniment ale anilor 90, dintre care amintim doar sase personaje in cautarea unui autor, Patul lui Procust, Mutter Courage, Petru sau Turandot (desigur, lista este mult mai lunga), Catalina Buzoianu a fost forta care a asigurat intr-un fel trecerea si evolutia teatrului romanesc printr-una dintre cele mai coplesitoare perioade ale istoriei.
 
Cele mai marcante nume ale regiei romanesti moderne – Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija, Felix Alexa etc. – ii datoreaza nu doar formarea teatrala, ci si o libertate interioara care le defineste semnatura pe un drum bine definit al metaforei si al experimentului. Caci dincolo de marele regizor care a fost, Catalina Buzoianu a fost, in egala masura, un mare pedagog de teatru. A dat, mai bine de trei decenii, incredere studentilor sai si tinerilor actori cu care a lucrat. Mesajul pe care intreaga sa opera il transmite actorilor, studentilor si publicului este acela ca, orice i s-ar intampla omului, viata si, in egala masura arta teatrala, continua.
 
De-a lungul timpului, Teatrul National din Timisoara a oferit publicului sau, in cadrul Festivalului pe care il organizeaza inca din 1980, cunoscut azi ca FEST-FDR, numeroase spectacole realizate de Catalina Buzoianu in Romania sau in strainatate. In anul 2007, marea regizoare a creat la Nationalul timisorean Visul, un spectacol care a deschis actorilor si spectatorilor, deopotriva, portile catre un alt fel de univers, un univers fabulos pe care astazi, Catalina Buzoianu s-a dus sa-l lumineze. 
 
Doamna Catalina Buzoianu va ramane mereu in gandurile noastre.

734396170  

Sursa foto: www.fnt.ro

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate