Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 august 2019
Recomandări
Wynton Marsalis și Orchestra Națională Simfonică a României, triumf la New York sub bagheta lui Cristian Măcelaru
(Muzică)
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se afla la mijlocul turneului extraordinar in Statele Unite ale Americii, avandu-l ca dirijor pe Cristian Macelaru. In seara de 11 ianuarie a sustinut alaturi de Jazz at Lincoln Center Orchestra si Wynton Marsalis primul concert la  Rose Theater din New York in seria Jazz at Lincoln Center, reluat pe 12 ianuarie.
Concertul a fost difuzat in direct live pe facebook si pe internet pe www.wyntonmarsalis.org. Ca semn de apreciere pentru muzicienii romani care l-au impresionat puternic pe toata durata pregatirii concertului, Wynton Marsalis a alcatuit o prima parte a programului cu doua rapsodii: o versiunea a lui Duke Ellington la lucrarea lui Gershwin Rhapsody in Blue cu Jazz at Lincoln Center Orchestra si respectiv Rapsodia I de George Enescu cu Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, surprinzand publicul si generand aplauzele entuziaste ale acestuia pentru o muzica extrem de reprezentativa pentru cultura romana intr-un context profund reprezentativ pentru cea americana.

Inca de la repetitii, Wynton Marsalis marturisea: „Este o onoare pentru mine sa cant cu Cristian Macelaru, bunul meu prieten. Am o mare afectiune si respect pentru el. Pentru mine, si pentru noi toti, este extraordinar sa cantam cu muzicieni tineri. Multi dintre noi predam unor studenti sau avem copii de varsta lor. ii iubim foarte mult, ne place spiritul si trairea cu care canta. Acesti muzicieni reprezinta Romania cu o demnitate extraordinara, cu stil, eleganta si suflet. Asadar, totul a fost foarte firesc pentru noi, ei sunt foarte naturali… ii iubim!

Dirijorul Cristian Macelaru declara entuziasmat referitor la colaborarea cu Marsalis:  „Piesa The Jungle” a lui Wynton Marsalis in aceasta formula e prima auditie, in sensul ca piesa a fost scrisa in 2017 pentru aniversarea a 175 de ani de la constituirea Filarmonicii din New York, dar in concert nu a fost cantata si prima parte a piesei, care e cea mai dificila si cea mai lunga, si, in consecinta, acum a avut loc prima auditie publica integrala a lucrarii.”

onsr_n.y.lincoln center 27_foto_virgil oprina_2019_01_11
ONSR N.Y.Lincoln Center Foto Virgil Oprina

Muzica lui Wynton Marsalis, care in cuvantul de deschidere a concertului a vorbit publicului si despre misiunea de ambasador al culturii pe care il are Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei in Statele Unite “in anul in care romanii sarbatoresc 100 de ani de la unirea cu Transilvania”, desi la modul declarativ doreste a fi o fresca culturala a New York-ului, vorbeste de fapt o limba universala, in care se poate regasi orice locuitor al unei mari aglomerari urbane, fiind in acelasi timp un omagiu adus diversitatii si un strigat mut al individului care doreste sa-si afirme propria personalitate.

Turneul din Statele Unite are in program sapte concerte, urmatoarele fiind programate in Detroit si New Jersey pe 13 si 16 ianuarie. Ultimele doua concerte il au ca dirijor tot pe Cristian Macelaru, avand in program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel si orchestra de Dvorak, solist Andrei Ionita, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss si Bolero de Ravel. Exceptie au facut  concertele de la New York, care l-au avut ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis si au avut in program lucrarea The Jungle, compusa chiar de celebrul trompetist. In data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va sustine un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Nationale la Cosmos Club din Washington.

onsr_n.y.lincoln center 28_foto_virgil oprina_2019_01_11
ONSR N.Y.Lincoln Center Foto Virgil Oprina

Pentru prima oara, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, o adevarata selectionata formata din cei mai valorosi membri ai generatiilor de absolventi ai Orchestrelor Nationale de Tineret, a primit invitatia de a efectua la inceputul anului 2019 un turneu in premiera in Statele Unite ale Americii, avandu-l la pupitru pe Cristian Macelaru, un dirijor roman aflat in plina ascensiune internationala, cu o bogata activitate concertistica pe scenele lumii.
Orchestrele Nationale de Tineret reprezinta cel mai important program muzical national dedicat muzicii clasice creat in 2008 de violoncelistul si profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscuta este Orchestra Romana de Tineret, desfasoara o notabila activitate concertistica atat in tara cat si peste hotare, ajungand pe cele mai importante scene din spatiul european precum si din Asia.
   
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se infatiseaza astazi publicului ca un loc de intalnire pentru cei mai valorosi membri din toate generatiile Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, care prin mentalitatea lor profesionala si inalta tinuta artistica dublata de o considerabila experienta internationala, vor reusi sa-si asume rolul de ambasadori ai culturii romane peste ocean.

onsr_n.y.lincoln center 13_foto_virgil oprina_2019_01_11
ONSR N.Y.Lincoln Center Foto Virgil Oprina

6 ianuarie – Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida
7 ianuarie – Barbara B. Mann Performing Arts Hall, Fort Myers, Florida
8 ianuarie – Phillips Center for the Performing Arts, University of Florida, Gainesville, Florida
11 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York
12 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York
13 ianuarie – Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan
16 ianuarie – State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey

15 ianuarie – Violoncellissimo – Concert extraordinar de Ziua Culturii Nationale la Cosmos Club WashingtonOrganizator: Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” in colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul: Institutul Cultural Roman din New York

Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei
Infiintarea Orchestrei Nationale Simfonice a Romaniei a reprezentat o incununare a programului Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, membrii sai fiind la ora actuala posesori ai unei bogate experiente de concert, in marea lor majoritate trecand prin toate etapele de pregatire, incepand de la 14 ani cu Orchestra Junior, continuand cu Romanian Simfonietta si binecunoscuta Orchestra Romana de Tineret.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei are deja o bogata activitate concertistica, sustinand concerte in tara la Bucuresti, Cluj si Timisoara si in spatiul european la Ruse, Linz, Salzburg, Chisinau, Geneva, Paris, Lyon, Rouen, Nantes si Bruxelles, acumuland o bogata experienta nu doar in interpretarea repertoriului clasic, ci si in alte stiluri muzicale, precum pop, rock-simfonic, jazz sau muzica de film, colaborand cu nume de prima marime ale scenelor internationale precum Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal sau Vladimir Cosma.
De asemenea, in nu foarte lunga sa existenta, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei a reusit performanta de a se afla in topul preferintelor unor artisti de renume international si a unor importante case de discuri, fiind deja prezenta pe doua proiecte discografice, respectiv cu un dublu CD alaturi de celebrul Vladimir Cosma in dubla postura de compozitor si dirijor, la casa de discuri Larghetto si alaturi de celebrul percutionist Bogdan Bacanu si grupul de marimbafoane Wave, la casa de discuri Genuine, formula in care au sustinut si un numar de concerte electrizante la Bucuresti si Timisoara. Prezentele discografice continua, astfel ca in 2018, celebra casa de discuri Sony a lansat un CD in care Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei dirijata de Cristian Mandeal va evolua alaturi de fenomenalul tanar percutionist Cristoph Sietzen
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se infatiseaza astazi publicului ca un loc de intalnire pentru cei mai valorosi membri din toate generatiile Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, care prin mentalitatea lor profesionala si inalta tinuta artistica dublata de o considerabila experienta internationala, vor reusi sa-si asume rolul de ambasadori ai culturii romane peste ocean, intr-un proiect aflat sub semnul sarbatoririi Anului Centenar.

CRISTIAN  MACELARU
Cu o activitate dirijorala in plina ascensiune, Cristian Macelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generatiei sale. Si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff si a obtinut diploma de master pentru dirijat. Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra.

Si-a desavarsit formarea artistica urmand programe de perfectionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen si Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe langa Universitatea Rice si dirijor asistent al lui Larry Rachleff in cadrul Departamentului de Opera. Cristian Macelaru a fost invitat, sa dirijeze Orchestra Simfonica din Chicago pentru a-l inlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea si sustinerea tinerilor muzicieni, Cristian Macelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Macelaru colaboreaza in mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore, cu orchestrele simfonice din Houston si Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Philadelphia, Bayerischen Rundfunks Orchester, Concertgebouw Orchestra. De asemenea, Cristian Macelaru a debutat cu mult succes alaturi de Orchestra Simfonica din Gothenburg si New York Philharmonic Orchestra.

Cristian Macelaru este director muzical al Festivalului Cabrillo, iar incepand din stagiunea 2019/2020 va deveni dirijor sef al WDR Sinfonieorchester din Köln.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate