Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Comunitatea România Tradițiilor Creative readuce patrimoniul pe agenda publică
(Istorie)
Patrimoniul cultural si natural din Romania au fost in dezbatere la cea de-a doua editie a Forumului Traditiilor Creative. Acesta a reunit timp de trei zile, intre 26 si 28 octombrie, in spatiul The Ark din Bucuresti, peste 150 de specialisti in diferite arii culturale si artistice, reprezentanti ai institutiilor publice, cadre didactice, artisti, designeri, mestesugari, copii, parinti, elevi si studenti.
Din ce in ce mai multa lume constientizeaza ca traditiile au o valoare care poate trece dincolo de functia lor strict decorativa. Acest Forum este prilejul perfect pentru a vorbi de <<conservare versus inovare>> si de relatia om-natura - care este in mod special relevanta pentru Romania, o tara care isi trage seva (si, poate, ceea ce denumim soft power) din natura, mai mult decat alte tari” a afirmat Teodor Frolu, initiator al proiectului Romania Traditiilor Creative, impreuna cu Vintila Mihailescu, profesor de antropologie.

„Am urmarit acest proiect cu interes si ma bucur sa vad (si sa sprijin) initiative atat de creative in valorificarea bogatei mosteniri culturale romanesti, in special in Anul Centenarului Marii Uniri. Ideea aceasta e o completare fericita a actiunilor noastre de diplomatie culturala si va asigur ca aveti in ICR un partener si sustinator strategic al comunitatii” a spus Liliana Turoiu, Presedintele Institutului Cultural Roman.

Credite foto Sever Petrovici Popescu (1)
Credite foto Sever Petrovici Popescu

„Reprezentanta Comisiei Europene contribuie intotdeauna cu bucurie la plasarea pe agenda publica a discutiei despre valorile comune europene. Printre acestea, o semnificatie speciala au, in Anul European al Patrimoniului Cultural, sensul istoriei si respectul fata de trecut. Unul dintre obiectivele Anului European al Patrimoniului Cultural, anul <<calatoriei intre trecut si viitor>>, este acela de a valorifica potentialul social, economic si educational generat de creatorii care apeleaza la elementele de patrimoniu cultural” a completat Raluca Bragarea, seful departamentului de Comunicare al Reprezentantei Comisiei Europene.

Forumul, initiat de comunitatea Romania Traditiilor Creative, a organizat dezbaterile in jurul unei autentice „mese rotunde”, realizata manual din lemn de cedru, un obiect de design semnat de artistul Ciprian Manda.

Dintre cei peste 40 de membri ai comunitatii, „vedeta” actualei editii a Forumului a fost Asociatia Geomedia, care a coordonat evenimentul si a asigurat, in pregatirea acestuia, o vizita de doua zile in Geoparcului Dinozaurilor „tara Hategului”, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti. Aici, participantii au aflat ce inseamna conceptul de geoprodus si cum poate fi utilizat la nivel national.

„Ne-am dat seama ca nu trebuie sa copiem de nicaieri pentru ca avem totul aici, tot ce trebuie sa facem este sa ne lasam inspirati de sat, cu mitologia lui, cu povestile si oamenii lui, cu instrumentele sale, ale caror rezultate sunt foarte clare si pragmatice.” a declarat Alexandru Andrasanu, Presedintele Asociatiei Geomedia.

Tema actualei editii a Forumului Traditiilor Creative a fost valorificarea creativa a materialelor naturale, cu accent pe relatia dintre material si creator. Piatra, lemnul, canepa, lana sau pietrisul pot reprezenta in continuare resurse viabile de dezvoltare economica pentru Romania si de generare a noilor locuri de munca.

In cele trei zile de Forum au fost organizate dezbateri si ateliere de experimentare a diferitelor mestesuguri traditionale, unele aproape uitate sau aflate pe cale de disparitie:
•    Asociatia Mestesukar Mobil propune schimbarea politicii publice cu privire la situatia mestesugarilor din Romania.
•    Maria Gingirof, arhitect, membru al Grupului Rural OAR, a prezentat Harta mesterilor in constructii de pe teritoriul Romaniei, ca remediu la problema carentei mesterilor in constructii.
•    Sa coasem frumos cu Cosanzeana, atelier de cusut de mana pentru copii, cu Laura Leonte
•    Atelier de vopsit lana cu Ioana Corduneanu de la Semne Cusute
•    Atelier pentru copii de construire de machete de canoe, cu Viorel Gheorghe de la Atelier Mobil
•    Atelier de experimentare a materialelor naturale, cu arhitectii Daniel si Ramona Barbu-Mocanescu
•    Atelier de serigrafie, olarit si linogravura pentru copii, cu Adriana si Virgil Scripcariu (scoala de la Piscu)
•    Atelier de dramba sustinut de Mircea Florian
•    proiectii de filme: filmului documentar Materie si gest, lansat de Batem fierul la conac!, tibanesti;  in avanpremiera, proiectia primului micro-documentar din seria de materiale video produse in cadrul proiectului Argument video traditii creative, initiat de DC Communication si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), care poate fi vizionat aici:



Una dintre concluziile dezbaterilor este ca apropierea, intelegerea si revalorificarea patrimoniului cultural poate fi o tema de interes pentru procesul educational. De asemenea, efortul de a aduce la un loc membrii comunitatii Romania Traditiilor Creative si impartasirea de bune practici poate contribui la definirea brandului de tara al Romaniei, in care cultura si relatia om-natura pot constitui coordonatele principale.

Mai multe informatii sunt disponibile pe www.traditiicreative.ro.

Comunitatea Romania Traditiilor Creative a luat nastere in 2017 din necesitatea de a aduce la un loc arta, mestesugurile si industriile creative, alaturi de antreprenori si reprezentanti ai patrimoniului cultural, dar si de institutii si specialisti care promoveaza valoarea peisajelor culturale.

Forumul Traditiilor Creative, editia a II-a, a fost derulat de DC Communication, Asociatia Geomedia, Muzeul National al taranului Roman, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Calea Victoriei, The Institute, Pro Patrimonio, scoala de la Piscu, Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, Universitatea Bucuresti, SNSPA, sub inaltul patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Credite foto Sever Petrovici Popescu (2)
Credite foto Sever Petrovici Popescu

Parteneri media: Bucuresti FM, Carturesti, Citatepedia, Igloo, Modernism, Zeppelin.

Proiectul este sprijinit financiar de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Conferintele din cadrul Forumului Traditiilor Creative fac parte din proiectul cultural Consolidarea Comunitatii Romania Traditiilor Creative, initiat de DC Communication si co-finantat  de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate