Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Destination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov
(Muzică)
Are 27 ani si un premiu Grammy obtinut in 2018 la categoria “Cea mai buna interpretare solo – muzica clasica”. Este privit drept succesor al marii traditii a scolii ruse de pian, un talent iesit din comun despre care pianisti importanti ai timpurilor noastre nu au decat cuvinte de lauda.
Sigur, are si numeroase premii la concursuri internationale de prestigiu, dar mai ales, distinctii pe care altii le primesc dupa o viata in slujba muzicii. Este deja un pianist-fenomen si in 2017, l-am putut asculta si la Bucuresti: este Daniil Trifonov!

In 2015, Daniil Trifonov lansa un prim titlu ce avea in prim-plan muzica lui Serghei Rahmaninov, album ce a fost nominalizat la premiile Grammy, un disc pe care se regasea Rapsodia op.43 pe o tema de Paganini, celebra lucrare pentru pian si orchestra. Acum, in 2018, Daniil Trifonov revine la muzica lui Rahmaninov pentru a inregistra integrala concertelor pentru pian si orchestra, alaturi de aceeasi muzicieni cu care colaborase si in 2015: Orchestra Simfonica din Philadelphia, dirijor Yannick Nezet Seguin.

Nu e nimic surprinzator in aceasta alegere: Daniil Trifonov s-a format ca pianist ascultand inregistrari cu Rahmaninov-pianistul, al carui urmas se considera si este considerat astazi. Ca si Rahmaninov, si Trifonov compune. Ca si Rahmaninov, el este un romantic. Emigrat din Rusia comunista in 1917, Rahmaninov s-a stabilit in Statele Unite ale Americii; orchestra cu care a colaborat cel mai des in calitate de pianist si care i-a si interpretat cele mai multe prime auditii, a fost Orchestra Simfonica din Philadelphia. Si azi, la 75 ani de la moartea lui Rahmaninov, spiritul sau si traditia interpretarii muzicii sale raman foarte vii printre muzicienii din Orchestra Simfonica din Philadelphia, asa ca nu e deloc surprinzator ca Trifonov a ales sa inregistreze (din nou), impreuna cu ei, Rahmaninov.

“Destination Rachmaninov” este un proiect cu doua parti: “Departure” – albumul aparut pe 12 octombrie 2018, cuprinzand concertele cu numerele 2 si 4 si “Arrival”, care va fi lansat in octombrie 2019 si va cuprinde, evident, concertele cu numerele 1 si 3.



Pentru cei care au fost la festivalul Enescu de anul trecut, auditia Concertului nr.2 pentru pian si orchestra de Rahmaninov, in interpretarea lui Daniil Trifonov, nu mai este o premiera. Insa ceea ce poate fi ascultat pe discul lansat pe 12 octombrie 2018 este destul de diferit de ceea ce putut fi ascultat la Sala Palatului, o versiune mult mai inchegata, desi este tot o inregistrare din concert. Ascultand acest disc, ne putem imagina cum ar fi cantat insusi Rahmaninov in secolul XXI: avem aici si patos si liric, si echilibru, si maturitate si expansivitatea tineretii, intr-un amestec surprinzator si cu un efect artistic deosebit.

Nu intamplator, in cadrul proiectului “Destination Rachmaninov”, Trifonov a ales sa combine concertele celebre  ale compozitorului rus cu cele mai putin cunoscute, asa ca acest concert nr.2, care este printre cele mai des abordate dintre toate concertele pentru pian si orchestra din istoria muzicii, are ca pereche concertul scris de Rahmaninov in 1926, concertul nr.4. Iata o partitura care ar merita sa fie abordata mai des, in care Rahmaninov- romanticul ii face loc lui Rahmaninov-modernul, evitand insa stridentele si demonstrand acelasi mare talent de melodist. De altfel, si Trifonov insusi ca afirma ca dintre concertele lui Rahmaninov, ultimul, acest concert nr.4, este preferatul sau.

trifonov

Reusita albumului este asigurata nu doar de pianist, ci si de aceasta atat maleabila, calitativa si muzicala Orchestra Simfonica din Philadelphia, condusa eficient si atent de Yannick Nezet Seguin, unul dintre cei mai cautati dirijori ai timpurilor noastre.
Si desi destinatia este muzica lui Rahmaninov, pe disc sunt inserate si 3 piese de Johann Sebastian, e adevarat, in transcriptia pentru pian realizata de Serghei Rahmaninov – trei parti din Partita a III-a pentru vioara solo. Trifonov explica el insusi ca momentele polifonice din Concertul nr.2 de Rahmaninov sunt inspirate de muzica lui Bach, iar Rahmaninov-pianistul era considerat un mare interpret al muzicii lui Bach.
Iata deci suficiente argumente pentru a asculta, macar o data, “Destination Rachmaninov. Departure” cu Daniil Trifonov si Orchestra Simfonica din Philadelphia, condusa de Daniil Trifonov. O puteti face pe site-ul proiectului Radio Romania Muzical Discurile anului 2018 (http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2018/disc.htm?a=2021551&c=4631&g=2), pe platformele de streaming online (de exemplu, Spotify) sau, evident, pe disc, pe care-l puteti comanda direct de pe site-ul Deutsche Grammophon (https://www.deutschegrammophon.com/en/cat/4835335), casa producatoare.

Daca va place Daniil Trifonov, puteti sa-l vedeti si in inregistrarea video a concertului cu care Deutsche Grammophon si-a sarbatorit 120 ani de existenta, in Orasul interzis din Beijing, pe 10 octombrie 2018.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate