Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Festivalul Enescu 2019 – Lumea în armonie! Triplă premieră: interpreți, repertoriu, organizare
(Muzică)
* Peste 2.500 dintre cei mai valorosi artisti ai lumii avand 50 de nationalitati vor prezenta la Bucuresti 84 de concerte si recitaluri timp de 23 de zile
* Un total de 34 de prezente in premiera in Romania - 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si 9 orchestre de talie mondiala.
* Festivalul se va desfasura in Bucuresti si alte sapte orase din tara
* Opera in concert - extinderea repertoriului
* Spectacole speciale - Mozart week in Residence
* Acces sporit pentru un public cat mai larg - schimbari in procesul de achizitionare a abonamentelor

Editia 2019 a Festivalului International George Enescu (31 august – 22 septembrie 2019, Bucuresti, Romania) aduce publicului mai multe premiere, atat din perspectiva prezentelor artistice, cat si din cea a spectacolelor propuse si a organizarii.

„Editia 2019 a Festivalului Enescu releva, cu certitudine, puterea originalitatii si a armoniei. Artisti din intreaga lume, de nationalitati diferite, unii avand viziuni si religii diferite vin in cadrul Festivalului cu un singur tel: acela de a face muzica. Or, scopul muzicii este tocmai acesta: sa uneasca si nu sa divida. Cred ca acest lucru transpare si din programul acestei editii. Am reusit sa convingem o multime dintre invitati sa fie prezenti cu lucrari compuse de ei – astfel, vom avea o permanenta alternanta intre muzica clasica si cea contemporana in cadrul aceluiasi concert. Prezenta operelor in concert la aceasta editie este una remarcabila. Vor fi prezentate cateva lucrari in premiera in Romania – printre acestea fiind si opera Leonore, de Beethoven, o lucrare monumentala, iata, niciodata prezentata in Romania. As mai adauga ca un punct de atractie este prezenta violonistei Patricia Kopacinskaia in deschidere, alaturi de Filarmonica din Berlin, cu provocatorul concert pentru vioara de Schoenberg, iar Mariss Jansons, legendarul dirijor al Royal Concertgebouw Orchestra revine la pupitrul orchestrei pentru a incheia Festivalul”,
a declarat directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, intr-o interventie speciala prin Skype in cadrul conferintei de presa care a marcat debutul pregatirilor pentru Festivalul Enescu 2019, luni, 22 octombrie, la Ateneul Roman.

„Avem premiere pe toate palierele in acest an. Propunem noi formule de repertoriu - cum ar fi opera in concert sau Mozart Week in residence. Avem 34 de noi artisti si orchestre de mare calibru, care se alatura marilor nume consacrate ale Festivalului. Am organizat o sectiune dedicata lui George Enescu si contemporanilor sai pentru a asculta aceasta muzica in contextul in care a fost creata. Am consolidat sectiunea de muzica contemporana, astfel incat publicul sa si poata interactiona cu extraordinari compozitori care sunt activi si disponibili. Am modificat procesul de organizare a vanzarilor de bilete, pentru a oferi mai multe sanse, unui public cat mai divers, asemanator celor de la alte mari Festivaluri. Proiectele care sustin Festivalul sunt gandite si ele ca o deschidere catre un public mai divers. Ideal ar fi ca Festivalul sa se simta ca o bucurie pentru orice locuitor al orasului. Mai avem pana acolo, dar aceasta ne este directia, pentru a mentine vie, peste timp si peste generatii, opera genialului Enescu”,
a punctat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului George Enescu, in cadrul aceleasi conferinte de presa.

Madalin Voicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a reiterat importanta si spirijnul insititutional acordat Festivalului Enescu: „In calitate de muzician, nu doar de demnitar, apreciez efervescenta pe care a avut-o acest festival in tot acest rastimp, de cand s-a stins George Enescu. Facem in continuare toate eforturile, atat noi, cat si celelalte insititutii pentru a asigura sprijinul necesar acestui eveniment care este unul dintre cele mai prestigioase din lume si care reuseste sa aduca Romania in prim-plan din punct de vedere cultural.“

„Pentru Televiziunea Romana este un act de onoare sa preia integral concertele din cadrul Festivalului Enescu, cel mai important proiect cultural al anului 2019. Vom asigura si un continut editorial, cu numeroase interviuri cu personalitatile prezente, si, la fel ca si pana acum, vom asigura toata infrastructura necesara transmisiunilor live”, a declarat Mircea Neacsa, director TVR 3.

Liliana Staicu, director Radio Romania Muzical a punctat la randul sau: „Suntem alaturi de Festival inca de la prima editie. Si pentru noi, acest eveniment reprezinta un adevarat maraton, fiindca majoritatea concertelor vor fi transmise live pe posturile noastre de radio. In plus, un numar important de concerte vor fi transmise in intreaga Europa, prin intermediul parteneriatului cu Uniunea Europeana de Radio – ceea ce reprezinta un fapt cu adevarat european.”

PREMIERE SI NOI PREZENTE

Printre noii artisti, care completeaza galeria de vedete internationale, se afla actrita de Oscar Marion Cotillard, care o aduce pe legendara Jeanne d’Arc pe scena Ateneului Roman, in opera omonima, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch. I se alatura nume precum Mitsuko Uchida, Rene Jacobs,  Kirill Petrenko, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón si Julia Fischer.

In festival vor fi interpretate 32 de lucrari de George Enescu.

In seriile Muzica Secolului XXI si Forumul International al Compozitorilor, participarea este din ce in ce mai puternica, mari compozitori contemporani acceptand invitatia la aceasta editie a Festivalului: de la Michael Nyman, la Usuk Chin, compozitorul polonez Krzysztof Penderecki, pianista si compozitoarea de origine rusa stabilita in America, Lera Auerbach.

PREMIERE IN REPERTORIU

Trei opere in concert vor fi prezentate in premiera: Die Frau Ohne Schatten, de Strauss, in interpretarea Orchestrei Radio Berlin, Moses and Aaron, de Schoenberg, in interpretarea Filarmonicii George Enescu si Peter Grimes, de Britten – prezentata de Orchestra Nationala Radio. Tot in premiera absoluta in cadrul Festivalului Enescu, publicul va putea asculta: Jeanne d’Arc au Bucher, de Honegger, cu Filarmonica din Lille, Castelul lui Barba Albastra, de Bartok, in interpretarea Polish National Radio Orchestra. In plus, Filarmonica din Liege aduce pe scena Festivalului La Voix Humaine, de Poulenc, iar Basel Chamber Orchestra prezinta Don Giovanni, de Mozart.

Un moment special in cadrul editiei 2019 a Festivalului Enescu il va reprezenta Mozart Week in Residence – un concept adus direct de la Salzburg, a carui propunere este de a uni oamenii prin intermediul muzicii lui Mozart, explorata dintr-o noua perspectiva.

Sectiunea Enescu si contemporanii propune, la Sala Mica a Palatului, o noua cadrare a operei lui Enescu in chiar contextul muzical in care compozitorul roman a creat - intalniri peste timp cu colegii de clasa de la Viena si Paris, descrierea subtila a unei epoci si a unui context creativ.

Tot in premiera absoluta, la editia 2019 a Festivalului Enescu, Simfonia a III-a, de George Enescu va fi interpretata de doua ori  –  de catre Orchestra Maggio Musicale Fiorentino si de catre Orchestra Radio Berlin. Ulterior, simfonia enesciana va fi prezentata la Florenta inainte de a fi interpretata in Festival, pe 8 septembrie, si la Berlin, dupa interpretarea de pe scena Festivalului Enescu, pe data de 22 septembrie – cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu. De asemenea, o interpretare inedita a Poemului Vox Maris, de George Enescu va fi oferita publicului de celebra London Symphony Orchestra, care a decis sa includa aceasta lucrare in premiera in repertoriul sau international. De asemenea, Filarmonica din Liege include Suita a II-a, de George Enescu in repertoriul sau.

MARILE VEDETE REVIN

Cele mai mari orchestre ale lumii revin la editia 2019 a Festivalului: London Symphony Orchestra, alaturi de celebrul pianist Denis Matsuev, Orchestra Nationala a Frantei – cu legendarul Evgeny Kissin la pian, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Staatskapelle Dresden – alaturi de exploziva Yuja Wang si de soprana Kristine Opolais, Oslo Philharmonic Orchestra cu Vasily Petrenko la pupitru, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra cu Nelson Freire la pian, precum si prestigioasa Royal Concertgebouw Amsterdam, care va incheia festivalul intr-o serie de concerte deja consacrata. Ansambluri importante, precum Mahler Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Europa Galante, Orchestra of the Age of Enlightement, Vienna Radio Orchestra – cu Elisabeth Leonsakaja la pian si Academia Bizantia vor urca pe scena Festivalului Enescu 2019.

Printre cele mai notabile prezente romanesti din editia 2019, este triada dirijorala Horia Andreescu, Cristian Mandeal si Christian Badea. Cele mai importante orchestre romanesti vor fi prezente in editia 2019, de la Orchestra Filarmonicii George Enescu, la Orchestra Radio si  Orchestra Romana de Tineret, la filarmonicile din Iasi, Sibiu, Timisoara, Cluj, Bacau si Targu Mures.

Celebrul dirijor Ion Marin va urca din nou pe scena Festivalului Enescu, la fel si pianista Alexandra Dariescu si mezzo-soprana Ruxandra Donose. De asemenea, Gabriel Bebeselea, Tiberiu Soare, Vlad Vizireanu si Cristian Lupes vor dirija orchestre straine.

Laureatii editiei 2018 a Concursului International George Enescu vor sustine concerte in programul Festivalului Enescu 2019.

In total, 84 de concerte si recitaluri numai in salile de concert din Bucuresti, un estimat de peste 2.500 de artisti din cele mai diverse colturi ale lumii, 50 de nationalitati lucrand impreuna.

Festivalul Enescu va avea loc la Bucuresti, precum si in alte sapte orase din tara: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Sibiu, Targu Mures, Bacau si Targoviste.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

PREMIERA ORGANIZARE - LOTERIA ABONAMENTELOR

O alta premiera a editiei 2019 o reprezinta introducerea unui sistem tip loterie pentru achizitionarea abonamentelor la Festivalul Enescu. Pentru a asigura sanse egale tuturor doritorilor si pentru a diminua din presiunea resimtita de public, care nu a putut urmari vanzarea online, in numai cateva minute a biletelor, a fost introdus in acest an un sistem practicat de alte puternice institutii culturale din lume.
Acesta presupune o perioada de inregistrare a celor interesati (online sau offline), timp de o luna. Dupa expirarea timpului de inregistrare, un soft va selecta persoanele care vor avea rezervate abonamentele pentru un interval de doua saptamani, timp in care trebuie achitata contravaloarea abonamentului. Daca aceasta nu se achita in perioada de doua saptamani alocata, abonamentele ramase sunt scoase din nou la vanzare.
Detalii complete despre desfasurarea loteriei sunt disponibile la link-ul:  service.eventim.ro/festivalulenescu2019/, iar informatii in timp real vor fi anuntate si pe www.festivalenescu.ro.

Perioada de inregistrare pentru loterie este  intre 22.10.2018 – 25.11.2018.
Extragerea va avea loc pe data de 26.11.2018.
Perioada de plata este programata pentru perioada 27.11.2018 – 12.12.2018.

Conform regulamentului, abonamentele care nu au fost achizitionate pana la data respectiva vor fi repuse in vanzare.
Data de incepere a vanzarii pentru biletele individuale este 6 martie 2019. Preturile acestora variaza intre 210 RON si 30 RON.

TRANSMISII LIVE
Transmisiile live de la concertele din cadrul Festivalului Enescu 2019 vor fi asigurate pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro si pe ecranele din Piata Festivalului (Piata George Enescu).

Pe 31 august 2019, Festivalul International George Enescu se deschide cu un concert extraordinar. Orchestra Filarmonicii din Berlin, considerata in acest moment cea mai buna orchestra din lume, revine in cadrul Festivalului, asa cum a promis inca de la editia din 2015. Celebra orchestra cu care s-au purtat negocieri mai bine de 15 ani pentru a veni la Bucuresti va prezenta si o lucrare de George Enescu si va canta alaturi de Corul Filarmonicii George Enescu, onorand astfel una dintre cele mai valoroase directii ale Festivalului: cunoasterea operei enesciene in interpretari de cel mai inalt nivel, si deschiderea unei punti de colaborare intre orchestre straine prestigioase si orchestre si artisti romani.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate