Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Președintele juriului Concursului Internațional „George Enescu” a premiat la secțiunea vioară locurile doi și trei
(Muzică)
Vikram Sedona (Italia, 18 ani) este castigatorul locului al doilea la sectiunea vioara a Concursului International „George Enescu”, editia 2018. Pe locul trei s-a clasat Giuseppe Gibboni (Italia, 17 ani).
Cel de-al treila finalist, ucraineanul Orest Smovzh (Ucraina, 27 de ani) a primit un premiu special constand intr-o serie de cursuri de maiestrie oferite de Silvia Marcovici si Mihaela Martin. Locul intai nu s-a acordat la aceasta editie ca urmare a deciziei presedintelui juriului Pierre Amoyal.

Vikram Sedona a mai primit de asemenea, doua premii speciale: invitatia de a concerta la Lisabona in cadrul festivalului al carui director muzical este dirijorul Christoph Poppen, cel care a condus orchestra Filarmonicii „George Enescu” in seara finale si inca o invitatie speciala, din partea unuia dintre membrii juriului, Eduard Schmieder.

Vikram Sedona
Vikram Sedona

Presedintele juriului Pierre Amoyal a prezentat rezultatele jurizarii, mentionand faptul ca pe langa cei trei tineri muzicieni finalisti, in concurs au mai fost alti 48 de concurenti, de asemenea talentati, care au demonstrat un mare potential. Presedintele juriului a considerat ca are responsabilitatea de a pastra acest echilibru fata de toti concurentii si, in consecinta, a decis ca premiul intai sa nu se acorde la aceasta editie.

„Ne-am bucurat de o seara exceptionala, niste concurenti expresivi, cu o tehnica buna, maturi la o varsta foarte frageda. Am vazut talentul native si potentialul. Presedintele juriului este suveran si a dorit sa marcheze faptul ca pe langa darul exceptional este nevoie de inca si mai multa persistenta pentru a valorifica talentul. Muzicienii se formeaza intreaga viata, iar decizia din aceasta seara marcheaza pentru toti concurentii acest mesaj”,
spune Mihai Constantinescu, Directorul Concursului si Festivalului International „George Enescu”.

Juriul de specialitate al Sectiunii Vioara a fost format din Pierre Amoyal, (Presedintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoitei, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Sustinanand concerte in Italia, Austria, Malta, Elvetia, Germania, Polonia, Rusia si Franta, Vikram Sedona (Italia) studiaza in prezent in cadrul Universitatii de Arte din Graz. Are 18 ani.  Detine Premiul I la Concursul International de vioara „Andrea Postacchini”, obtinut in anul 2017.

Giuseppe Gibboni
Giuseppe Gibboni

Ocupantul locului trei, Giuseppe Gibboni (Italia) s-a nascut pe 16 mai 2001 si interpreteaza la o vioara F.Landolfi incredintata in 1751 Fundatiei Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept „miracolul italian”: a participat la programul „Prodigies – Music is life” al RaI 1, in colaborare cu UNICEF si a inregistrat un disc cu Warner Classics care ii poarta numele. A castigat Premiul I la Concursul International de Vioara „L. Kogan”, Bruxélles, Premiul I la Concursul International „A. Postacchini” si Premiul Special pentru cea mai buna interpretare a Capriciilor de Paganini.

Orest Smovzh
Orest Smovzh

Orest Smovzh (Ucraina), concurentul care nu a mai urcat pe podium, este in prezent student in cadrul Institutului Peabody. A studiat vioara cu mama sa, cu prof. Nadiya Varyanko, precum si cu Mariya Futorska, Yaroslava Rivnyak, Dmytro Tkachenko, Qian Zhou. A absolvit Academia Nationala de Muzica Tchaikovsky din Ucraina si Conservatorul de Muzica Yong Siew Toh din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Wegrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno si Norman Fischer.  A cantat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni si stefan-Peter Greiner, imprumutate de regretatul Rin Kei Mei si din colectii private. Este nascut pe 27 martie 1991 si in anul 2015 a fost desemnat castigator al Concursului pentru vioara solo „Tadeusz Wronski

Intre 1 si 23 septembrie, 270 de tineri artisti din 39 de tari pe tot globul vin la Bucuresti sa intre in competitie pentru a castiga un trofeu  in cadrul editiei 2018 a Concursului Enescu.

Cu varste cuprinse intre 16 ani – cel mai tanar concurrent inscris in Concurs – si 33 de ani – varsta maxima admisa, tinerii muzicieni sustin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale secolului XX, dar si ale compozitorului George Enescu. Concurentii evolueaza in fata juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrati si in fata publicului in cele trei etape de concurs si in cadrul Galelor Finale cu Orchestra, pentru cele trei sectiuni: Violoncel, Vioara si Pian. La sectiunea Compozitie, lucrarile vor fi jurizate in formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat in parte si avand numele secretizat pana la incheierea procesului de jurizare.        

La 60 de ani de la prima editie, inplin an de sarbatoare a Centenaruluisi a 137 de ani de la nasterea compozitorului George Enescu, Concursul International George Enescu propune publicului o experienta unica, si extinde perspectivele cultural si educationale intr-un inceput de dezbatere despre felul in care muzica clasica poate transforma si construi o societate.



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate