Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 martie 2019
Recomandări
Corul Madrigal a susținut două evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale
(Muzică)
Anul aniversar „Madrigal 55” a debutat pentru Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” in 15 ianuarie, cu doua concerte sustinute in aceeasi zi, prezente artistice prin care cel mai cunoscut ansamblu coral din Romania a omagiat, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, personalitatea poetului Mihai Eminescu. Evenimentele muzicale au fost gazduite de Biblioteca Nationala a Romaniei si de Palatul Cotroceni.

Recitalul de la Biblioteca Nationala a inceput la ora 13:00, accesul fiind liber tuturor celor care si-au rezervat locuri on-line. Experienta celor prezenti a fost intregita de prezentarea unei colectii de partituri pe versurile poetului Mihai Eminescu, apartinand Colectiilor Speciale ale Bibliotecii Nationale. Alaturi cele peste 350 de persoane din public, la eveniment a participat si Ministrul Culturii si Identitatii Nationale.

„Sunt foarte fericit de faptul ca doua institutii din subordinea Ministerului Culturii si-au dat mana si au adus acest omagiu culturii romanesti. Mai mult decat atat, ma bucur ca am vazut ce inseamna Programul National Cantus Mundi, un program ce imi demonstreaza ca din punct de vedere cultural avem un viitor. Doresc sa urez „La multi ani!” Corului Madrigal pentru cei 55 de ani de activitate. imi pun increderea in membrii Corului Madrigal de a duce mai departe mesajul romanesc si in continuare prin activitatea sa, la nivel national, dar mai ales international”,

a declarat Lucian Romascanu, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale.


Anna Ungureanu si Corul Madrigal_2_preview


In a doua parte a zilei, membrii Corului Madrigal, sub coordonarea dirijorului Anna Ungureanu, au sustinut cel de-al doilea eveniment muzical, gazduit de Palatul Cotroceni. Momentul muzical a fost incununat de multumirile primite din partea Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, care a participat la intregul eveniment. La concert au fost prezenti si Pesedintele interimar al Academiei Romane, Cristian Hera, poeta Ana Blandiana, precum si actori si artisti lirici de prestigiu. La ambele evenimente din 15 ianuarie au luat parte si coruri de copii din Programul National Cantus Mundi: Cor cu Dor – dirijor Teodora Jaworski, Papillons – dirijor  Mariana Stoian si Sunete Vesele – dirijor  Elena Iorgulescu. Programul National Cantus Mundi este cea mai mare platforma de integrare sociala prin muzica din Europa, care a implinit deja 7 ani de activitate, timp in care a promovat cantul coral pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe.

„In orice gest cultural, omagierea sau aniversarea se face prin normalitate. Atat in activitatea Corului Madrigal, cat si in cea a Programului National Cantus Mundi, de fapt aniversarile sunt in fiecare zi, in fiecare moment al activitatii desfasurate. Aceasta forma de a marca Ziua Culturii Nationale o vad ca pe o pregatire foarte buna si pentru publicul nou care se naste cu fiecare generatie. Din acest motiv, evolutia Programului National Cantus Mundi este absolut spectaculoasa. 30.686 de copii sunt membri activi ai acestui program, iar cei 780 de dirijori, care sunt realmente mentori culturali, ii ajuta pe acesti tineri sa isi simta locul in societate prin apartenenta la un cor, dar mai ales la o comunitate, se creeaza constiinta de a face parte dintr-o retea de suflete”, a declarat Ion Marin, Director de Onoare al Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si fondator al Programului National Cantus Mundi, prezent la cele doua evenimente.

Concert Corul Madrigal la BNR_6_2_preview


Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. In noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.

Concert Corul Madrigal la BNR_5_2_preview


Concert Corul Madrigal la Cotroceni_8


Concert Corul Madrigal la BNR_2_2_preview

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate