Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Bilanțul celei de-a doua ediții a Forumului Diversității Culturale
(Viață)
Duminica, 5 noiembrie, cea de-a doua editie a Forumului Diversitatii Culturale a ajuns la final. Timp de 3 zile, evenimentul a reunit la ARCUB Gabroveni peste 300 de participanti: delegati ai institutiilor publice, experti in antropologie, sociologie, psihologie, istorie, muzeistica, patrimoniu cultural, arte frumoase si design, elevi, studenti, profesori, artisti, reprezentanti ai minoritatilor din Romania, alaturi de publicul larg.
Forumul a adus pe masa de discutie trei subiecte cheie, care au stat la baza intregului eveniment: contributia minoritatilor istorice la dezvoltarea socio-culturala a Romaniei, valurile de imigratie din ultimii peste 25 de ani si bunele practici dezvoltate prin convietuirea interetnica din Romania care pot fi folosite pentru o integrare eficienta a migrantilor si refugiatilor.

Tematica evenimentului a avut o abordare multidisciplinara, adaptata pentru fiecare categorie de public prin: conferinte, dezbateri, ateliere de lucru, intalniri si discutii, tururi ale orasului si momente artistice.

Conferinte si dezbateri

Conferintele si dezbaterile au adus laolalta specialisti din diferite sectoare: Bianca-Maria Balsan, manager cultural si presedintele Asociatiei MAIE, Maia Morgenstern, actrita (Teatrul de Stat Evreiesc), Mihaela Dragan, actrita si fondator al companiei de teatru Giuvlipen, Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat (DRI), Virgil Stefan Nitulescu, Director de Cabinet (Ministerul Culturii), Bogdan Preda, Consilier Integrare (CNRR), Eliza Drob, co-fondator al Asociatiei ActivRandom, psihologul Monica Doroftei.

Deschiderea Forumului Diversita?ii Culturale (Credite foto - Adi Bulboaca)

Deschiderea Forumului Diversitatii Culturale (Credite foto - Adi Bulboaca)


In a doua zi de Forum au participat: Cosmin Nasui, curator (Post Modernism Museum), Oana Marinache, presedinte (Asociatia Istoria Artei), Stefania Dinu, director adjunct (Muzeul National Cotroceni), Aurelia Tudor, cercetator stiintific (Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti) si Catalin Manea, sef sectie Istorie si Documentare (Muzeul National Cotroceni).

Cele trei subiecte de discutie propuse in sesiunile plenare: Identitate si diversitate intr-o societate interculturala, Cat de pregatiti suntem ca societate pentru integrarea migrantilor si refugiatilor? si Contributia diferitelor culturi la patrimoniul cultural romanesc, au generat intre participanti discutii ample care stau ca marturie pentru interesul crescut si nevoia de a readuce pe agenda publica aceste teme esentiale pentru societatea contemporana.

Identitate ?i diversitate într-o societate interculturala - Cosmin Nasui, curator (Credite foto - Adi Bulboaca)

Identitate si diversitate intr-o societate interculturala - Cosmin Nasui, curator (Credite foto - Adi Bulboaca)


Ateliere

Atelierele de lucru au fost proiectate in jurul diversitatii culturale conform specificului fiecarei categorii de public vizat. Sambata, in a doua zi de Forum, la atelierul de desen Dialog intercultural prin arta, artistul grafic Corina Dragan a indrumat 12 copii cu varste intre 7 si 12 ani in a surprinde, prin desen si pictura, caracteristicile estetice ale diferitelor culturi etnice. Au rezultat 10 opere de arta colaborativa, prin care cei mici au dat dovada de o excelenta munca in echipa.

Aelier de desen - Dialog intercultural prin arta (Credite foto - Dan Comaniciu)

Aelier de desen - Dialog intercultural prin arta (Credite foto - Dan Comaniciu)


Tot sambata, la atelierul Peisajele alimentare ale diversitatii, Monica Stroe a stat de vorba cu participantii despre formele gastronomice care au rezultat din contactul diferitelor traditii alimentare regasite in Bucuresti si le-a dezvaluit metodele de identificare a hranei din sfera patrimoniului local. Discutiile au starnit apetitul participantilor pentru studiul aprofundat a antropologiei gastronomice locale.

In aceeasi zi, Catalina Murariu a discutat cu peste 12 profesori pe tema instrumentelor care faciliteaza explorarea diversitatii impreuna cu liceenii, in atelierul Metode de educatie nonformala pentru si despre diversitatea culturala din Bucuresti. Pornind de la materialele de educatie nonformala create in cadrul altor doua proiecte demarate de Asociatia MAIE (Imaginile Bucurestiului. Ateliere Creative pentru diversitate si Noile minoritati din Bucuresti) si prezentate in timpul atelierului, fiecare profesor a gandit un plan de actiune in ceea ce priveste dezvoltarea activitatilor de cunoastere a diversitatii culturale in randul elevilor.

Duminica, Andrei Carcea a sustinut un atelier de design thinking, unde participantii au aflat cum, printr-un spirit proactiv si prin munca in echipa, pot dezvolta o intreaga strategie de utilizare a diversitatii in folosul dezvoltarii comunitatilor. Participantii la atelier au schitat o strategie de reabilitate a spatiilor urbane dezafectate, pentru care noua menire poate fi gazduirea intalnirilor de lucru intre diferite parti interesate de cresterea constientizarii publicului asupra diversitatii culturale. Participantii si-au propus sa continue pregatirea strategiei conceputa in timpul intalnirii si sa o recomande pentru implementare institutiilor publice abilitate.

Vernisaj Imaginile Bucurestiului

Diversitatea culturala a fost prezentata, din punct de vedere artistic si vizual, vineri, 3 noiembrie, prin vernisajul expozitiei Imaginile Bucurestiului, un proiect pornit de Asociatia MAIE si dezvoltat de elevii Colegiului Tehnic de Posta si Telecomunicatii Gh. Airinei sub indrumarea fotografului Adi Bulboaca.

Cei peste 60 de participantii la vernisaj au descoperit cum, in cadrul proiectului, elevii au surprins fotografic interferentele dintre culturi prin imaginile realizate in patru spatii: Templul Coral, Biserica Armeneasca, Biserica Luterana si Centrul Islamic Islamul Azi. Imaginile au fost prezentate in cadrul Forumului Diversitatii Culturale alaturi de filmul making of, care dezvaluie pasii elevilor in interactiunea cu diferitele unghiuri ale diversitatii culturale a Bucurestiului.

Vernisaj Imaginile Bucure?tiului(Credite foto - Adi Bulboaca)

Vernisaj Imaginile Bucurestiului(Credite foto - Adi Bulboaca)


Biblioteca Vie a Diversitatii

Sambata a avut loc Biblioteca Vie a Diversitatii, un experiment social, initiat de Asociatia MAIE, in care peste 50 de vizitatori au fost invitati ca, in loc de carti, sa „imprumute” si sa „citeasca” povestile a 11 reprezentanti ai minoritatilor nationale si ai noilor grupuri etnice din Romania, ale caror naratiuni au la baza pe cultura si traditiile mostenite.

„Cititorii” au avut la dispozitie catalogul de prezentare a bibliotecii, au primit permise de cititor si au avut grija sa returneze cartile la timp. La plecare, fiecare vizitator a primit cate un semn de carte ca amintire a Bibliotecii Vii si a „cartilor citite”. Experimentul si-a indeplinit misiunea de a-i sprijini pe vizitatori sa depaseasca teama si retinerea fata de necunoscut, stereotipurile sociale si lipsa de toleranta. intalnirile de lectura, dintre care unele s-au intins pe mai multe ore, au avut in loc de concluzie schimburi de adrese de e-mail si numere de telefon.

Biblioteca Vie a Diversita?ii (Credite foto - Adi Bulboaca)

Biblioteca Vie a Diversitatii (Credite foto - Adi Bulboaca)


Concert Aida si noi

Concertul Aida si noi a reunit sambata seara, la finalul celei de-a doua zi de Forum, peste 60 de spectatori in fata unui show care a ilustrat diversitatea culturala muzicala printr-o fuziune armonioasa de sunete rock, gypsy, jazz, balkan, tango, urban folk si o doza buna de umor.

Aida si noi au stat ca simbol pentru diversitatea culturala si prin componenta trupei, formata din membri sositi in Romania din diferite colturi ale lumii: Aida din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan si Bogdan din Bucuresti, Ati din Santiago de Chile.

Concert Aida ?i Noi (Credite foto - Adi Bulboaca)

Concert Aida si Noi (Credite foto - Adi Bulboaca)


Tururi de redescoperire a orasului

Sambata si duminica, Andrei Margulescu, Vali Negoi si Janina Ilie au purtat peste 40 de participanti ai Forumului Diversitatii Culturale in trei tururi de redescoperire a Bucurestiului prin prisma diversitatii arhitecturale.

„Turistii” au vizitat zona Giulesti Sarbi, Muzeul Culturii Romilor, Cartierul Evreiesc diferite lacasuri de cult: Templul Coral, Biserica Anglicana, Biserica Greceasca si Biserica Italiana. La finalul tururilor concluzia, asa cum o enunta Andrei Margulescu, este ca „Orasul are suflet grec, armean, italian, roman […] ortodox, catolic, anglican, evanghelic!”.

Tur de redescoperire a Bucure?tiului - Cartierul Evreiesc (Credite foto - Adi Bulboaca)

Tur de redescoperire a Bucurestiului - Cartierul Evreiesc (Credite foto - Adi Bulboaca)


Forumul Diversitatii Culturale, editia III

„Traim intr-o societate interculturala care da nastere celor mai variate si originale forme de expresie a interactiunii culturale, fie ca vorbim despre arhitectura care sta ca marturie a convietuirii de secole, sau despre reunirea artistilor care provin din culturi diferite si creaza impreuna noi forme de expresie... Ne propunem ca, in fiecare an, cu prilejul Forumului Diversitatii Culturale sa ne aducem aminte de frumusetea mozaicului cultural care ne defineste.”

Bianca Maria Balsan – presedinte, Asociatie MAIE

Detalii despre Forumul Diversitatii Culturale aici:
http://maieuropean.ro/forumul-diversitatii-culturale/


Editia a II-a a Forumului Diversitatii Culturale este initiata de Asociatia Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana (MAIE), co-finantata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Organizatorii multumesc pentru sprijin: Departamentului de Relatii Interetnice, Consiliului National Roman pentru Refugiati, Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Muzeului National Cotroceni si Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB.

Forumul Diversita?ii Culturale - ARCUB (Credite foto - Adi Bulboaca)

Forumul Diversitatii Culturale - ARCUB (Credite foto - Adi Bulboaca)


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate