Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
15 iulie 2024
Recomandări
Cum putem să ne eliberăm de dependenţe?
(Viață)
De multe ori, comportamentele umane deficitare sunt in sine un mecanism care ne apara de unele suferinte de moment. Daca acest mecanism continua sa existe si dincolo de scopul sau punctual, atunci se declanseaza, prin comportamente repetitive, dependente extrem de daunatoare pentru viata si sanatatea noastra.
In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, dependentele apar din cauza ca unele persoane resimt un gol interior, precum stima de sine scazuta sau lipsa iubirii din partea persoanelor apropiate, iar aceste carente incearca sa le implineasca prin mijloace exterioare.

Persoana in cauza, dupa lungi perioade de cugetari interioare, va ajunge sa creada ca nimic din ceea ce ii ofera corpul, propriul sine, viata lui, nu reusesc sa ii satisfaca nevoile, dorintele si asteptarile. Va monitoriza alternativele si, intr-un moment de slabiciune, probabil si din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide ca doar mijloacele exterioare il pot ajuta. Acela este punctul critic in care multe persoane pot genera dependente de ordin psihologic si fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase. Daca dependenta psihica se refera la dorinta compulsiva de a consuma anumite substante sau de a repeta anumite comportamente pentru a obtine starea de bine, dependenta fizica se refera la aparitia unor simptome specifice in momentul in care organismul simte lipsa substantei sau a comportamentului adictiv, precum se intampla in timpul sevrajului”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

Specialistul crede ca in functie de factorul declansator se poate anticipa si tipul de adictie sau dependenta care poate fi generat:
1.Atunci cand resimtim lipsa de iubire, poate aparea dependenta de mancare. 
2.In momentul in care ni se resping unele dorinte sau le autorespingem, exista sanse mari ca sa devenim dependenti de dulciuri. 
3.Prin reprimarea emotiilor poate aparea dependenta de fumat, 
4.Lipsa de acceptare, de apreciere si de incredere in sine sunt factori favorizanti pentru dependenta de jocuri de noroc.
5.Atunci cand nu ne gasim locul in societate, in propria viata, si incercam sa fugim de realitate in cautarea unei lumi mai bune, se consolideaza un fundament favorizant pentru aparitia dependentei de droguri sau de alcool.  

Pentru a iesi din capcana mintii noastre, care ne tot bombardeaza cu mesaje negative, ca nu suntem iubiti si avem nevoie de stimuli externi pentru a fi fericiti, trebuie sa parcurgem cateva etape foarte importante. Prima este constientizarea si acceptarea faptului ca exista o situatie deficitara, respectiv instalarea unei dependente. Urmatoarele etape sunt cautarea unui ajutor specializat si urmarea pasilor terapeutici pentru schimbarea comportamentului compulsiv.

La ora actuala, crede psihologul Laura Maria Cojocaru, una dintre cele mai eficiente metode, prin care poate fi combatuta dependenta, este recadrare (reframing), metoda care face parte din Programare Neuro-Lingvistica (NLP).

Prin aceasta unealta, o situatie/un comportament, privit din alta perspectiva, poate aduce o interpretare diferita, respectiv o emotie diferita. Spre exemplu, un simplu gand precum Daca spun celorlalti ca mi-e teama de un lucru, vor crede ca sunt o persoana slaba. Este un gand foarte daunator, care va conduce inevitabil la un drum gresit. Prin metoda recadrarii, persoana in cauza va constientiza ca nu are de ce sa se teama, iar acel gand negativ va fi transformat intr-un gand constructiv, de genul Daca spun celorlalti ca mi-e teama de un lucru, vor fi bucurosi sa interactioneze cu o persoana sincera, se vor simti relaxati si intelesi (pentru ca au si ei fricile lor) si vor fi mai deschisi sa comunice si poate chiar sa gasim impreuna solutii pentru starea de bine!”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire”, este psihoterapeut si trainer in programare neouro-lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 6 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica si terapii florale Bach. De peste 7 ani ghideaza oamenii, atat in sedinte individuale, cat si de grup, si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

foto-25


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate