Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 septembrie 2025
Recomandări
Debut savuros pentru seria de film documentar „Portret gastronomic local”: „Hai la Saivan” și alivanca, una dintre rețetele copilăriei în Bucovina
(Viață)
Intr-o Romanie in care gastronomia autentica risca sa ramana doar o amintire, noua serie documentara „Portret gastronomic local”, lansata pe 4 septembrie pe canalul de YouTube Amintiri Gustoase, aduce in fata publicului, in fiecare episod saptamanal, locuri noi de vizitat, povesti, oameni si preparate specifice. Primul episod poarta publicul in localitatea Vama, la punctul gastronomic local „Hai la Saivan”, cel mai autentic dintre cele 23 de PGL-uri existente in judetul Suceava.
Povestea acestui colt de Bucovina incepe cu un italian-german, Jorg, care, fermecat de frumusetea locului, a visat sa ridice pe terenul socrilor sai o casa simpla. Planul modest s-a transformat insa intr-un adevarat proiect de recuperare a patrimoniului: el si sotia sa, Raluca, impreuna cu parintii acesteia, Liliana si Vistic Axentoi, au salvat case traditionale din lemn si le-au adus la viata pe culmile muntelui, prin restaurari, cu ajutorul unor mesteri in lemn.



Astazi, la „Hai la Saivan” vin oaspeti care descopera nu doar casele cu poveste, ci si mesele pline cu branzeturi, smantana, lapte, unt si mancaruri gatite dupa retete locale. Aici, Liliana Axentoi gateste asa cum a invatat de la mama ei, cu ingrediente din propria gospodarie, iar fiica si ginerele duc mai departe o viziune in care autenticitatea este cuvantul cheie.


Un cunoscut creator de continut reinterpreteaza pentru public reteta de alivanca din Bucovina, ca sa o putem gati in propriile bucatarii

Fiecare episod al seriei aduce la lumina un preparat specific zonei, pe care un creator de continut din gastronomie il reinterpreteaza, pentru ca oricine sa il poata incerca acasa. In episodul 1, Andreea Juganaru (Andreea Chinese Food) a ales alivanca, un desert traditional bucovinean, putin cunoscut in orase, dar cu gust de copilarie si simplitate.

Alivanca este dovada ca marile bucurii stau in ingrediente modeste: faina de malai, branza, oua si un strop de vanilie. In Bucovina, fiecare gospodina are propria reteta, insa toate duc la acelasi rezultat: o prajitura moale, pufoasa, aurie si savuroasa.

Cea mai buna prajitura este cea cu ingrediente putine si simple, iar alivanca este una dintre aceste prajituri, un dulce absolut delicios, din cateva ingrediente la indemana, pe care le gasesti mereu in casa. Fiecare bucatarie din Bucovina are reteta ei de alivanca, ingredientele pot sa difere un pic, insa rezultatul iese la fel de bun. Am adus povestea acestui desert la mine in bucatarie intr-o varianta moderna, ca sa va fie si voua usor sa o pregatiti”, spune Andreea Juganaru.

Reteta de alivanca, interpretata de Andreea Juganaru
Ingrediente: 500 g branza de vaci bine scursa, 120 g zahar, ½ lingurita de sare, 4 oua, 200 ml lapte batut, 100 g unt topit, 1 lingurita extract de vanilie, 150 g malai  (macinat fin, pentru mamaliga), 50 g faina alba, 2 lingurite praf de copt.
Mod de preparare: Intr-un castron, amestecati branza de vaci cu zaharul si sarea. Adaugati pe rand cate un ou, pana ce sunt toate bine incorporate. Turnati laptele batut, untul topit, extractul de vanilie si amestecati din nou. La final, adaugati malaiul, faina si praful de copt.
Amestecati totul bine pana obtineti o compozitie omogena. Ungeti cu putin unt o tava, turnati compozitia si nivelati bine. Coaceti la 180 de grade Celsius pentru 35-40 de minute, pana ce devine aurie pe deasupra. Cat este calda, portionati si presarati cu zahar pudra. Se serveste cu smantana si gem.


Productia seriei documentare „Portret gastronomic local”, care va avea in total 10 episoade dedicate unor PGL-uri si regiuni diferite, este realizata de Cronicari Digitali, pentru Amintiri Gustoase, avand drept partener principal Electrolux Romania.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate