Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Proiectul “Lipatti Restituiri”, la final
(Muzică)
S-a lansat primul site romanesc dedicat marelui pianist Dinu Lipatti.
Proiectul “Lipatti Restituiri”, propus de Asociatia Opus si finantat de Ministerul Culturii, s-a incheiat vineri, la Colegiul Noua Europa din Bucuresti.
Acesta a cuprins lansarea site-ului www.dinulipatti.org, primul site romanesc dedicat marelui pianist, si o serie de trei conferinte sustinute la Bucuresti si Cluj de Mark Ainley, cercetator canadian si expert in inregistrari istorice.
In prezenta unor personalitati ale vietii culturale romanesti, a presei si a melomanilor, a fost lansat primul site romanesc dedicat lui Dinu Lipatti – www.dinulipatti.org – ce cuprinde informatii despre toate fatetele personalitatii sale. Articolele de pe site poarta semnaturile unor muzicologi si cercetatori recunoscuti in plan international care s-au ocupat vreme de decenii de studierea activitatii interpretative si a creatiei lui Dinu Lipatti, precum Grigore Bargauanu (biograful lui Lipatti), Mark Ainley, Viniciu Moroianu, Vlad Alexandrescu, Ana Maria Orendi, Oana Velcovici Radulescu, Lavinia Coman.
Site-ul beneficiaza de versiuni in limbile franceza si engleza, realizate de specialisti cu dubla specializare – muzicala si lingvistica: Maria Monica Bojin, Petra Gherasim si Ileana Taroi. 

La lansarea site-ului au luat cuvantul muzicologul si prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu (rectorul NEC), prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu, fost Ministru al Culturii in perioada 2015-2016 si Oana Dragulinescu, muzicolog si expert in comunicare. 

Valentina Sandu-Dediu: “E important sa ai carti despre un subiect. E important sa ai acces la acele carti, dar e mult mai simplu sa faci un click si sa ai un intreg site cu informatii diverse, colorate, bogate, actuale si actualizate mereu, pentru ca asta e calitatea unui site: poate fi mereu imbunatatit. Este ceva ce ar trebui sa fie creat pentru fiecare muzician roman.

Oana Dragulinescu: “Lipatti inseamna enorm pentru cultura romaneasca. Din fericire, exista oameni nu numai care declara ca-l iubesc pe Lipatti, dar care chiar fac ceva in acest sens. Si proiectul initiat de Monica Isacescu si Stefan Costache este un astfel de proiect. Nu este prima oara cand ei incearca un astfel de demers de recuperare a lui Lipatti. Ar parea putin lucru sa faci un asemenea hub online. De fapt, este enorm, pentru ca in aceasta era a online-ului iata ca suntem la un click distanta de o informatie care este de o calitate exceptionala.

Vlad Alexandrescu: “Este un instrument, un prim instrument romanesc. Eu, personal, as spera ca el sa aiba si un forum pentru ca, iata, prin persoane care cunosc mai mult despre viata lui Lipatti si despre imprejurarile in care el a cantat, a inregistrat muzica, se poate ajunge la inregistrari private care astazi sunt ascunse in diverse arhive. Cred ca e o prima forma de solidaritate in jurul figurii lui Lipatti, care ar trebui sa cuprinda in continuare si publicarea compozitiilor lui.”

Seara s-a incheiat cu ultima dintre cele trei conferinte pe care expertul canadian in inregistrari istorice Mark Ainley le-a sustinut in Romania, la Bucuresti si la Cluj, incepand cu data de 6 octombrie. Pe parcursul acestora au fost prezentate rezultatele unei cercetari de mai bine de 25 de ani asupra inregistrarilor pierdute ale lui Lipatti, dar si ultimele descoperiri in domeniu ce urmeaza sa apara cu ocazia Centenarului Lipatti 2017, la Casa americana Marston. 

Mark Ainley: “Aceasta vizita in Romania, in cadrul proiectului «Lipatti Restituiri», si lansarea site-ului dinulipatti.org au fost pentru mine visuri devenite realitate. Dupa 30 de ani de la momentul in care l-am auzit pentru prima oara cantand pe acest pianist extraordinar si mi-am inceput cercetarile cu scopul de a descoperi inregistrari pierdute ale sale, am reusit sa ajung in sfarsit in orasul si in tara sa natala si sa impartasesc rezultatele demersurilor mele sub forma unor inregistrari editate sau needitate, informatii din arhivele EMI si din alte surse. Am fost primit cu multa caldura si amabilitate si am fost foarte emotionat sa constat marele respect de care se bucura Lipatti din partea publicului care a venit la conferintele mele. Sunt incantat de aparitia site-ului trilingv ce-i este dedicat, care va continua cu siguranta sa se dezvolte si sa constituie o resursa online pentru cei interesati de marele muzician. Apropiindu-ne de centenarul lui Lipatti, vedem ca numele sau este din ce in ce mai prezent, asa cum se cuvine. Fie ca acest omagiu sa dainuie!

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Colegiul Noua Europa, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Academia de Muzica “Gh. Dima” din Cluj Napoca, Festivalul “Toamna Muzicala Clujeana”, Filarmonica “Transilvania” din Cluj Napoca, Muzeul Judetean Arges, Hotel Ibis. 

lansare


mark-ainley


valentina-sandu-dediu_mark-ainley


vlad-alexandrescu


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate