Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Filmul premiat al lui Radu Jude, Inimi cicatrizate, a fost proiectat în avanpremeiră națională
(Teatru)
FEST-FDR2016 ofera artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul National din Timisoara si-a imbogatit oferta  cu o noua arta.
Pentru prima data in lunga sa istorie, festivalul timisorean a avut sansa de a oferi publicului sau un film de arta, unul dintre cele mai tulburatoare filme ale ultimilor ani: Inimi cicatrizate, o adaptare dupa scrierile lui M. Blecher, in regia lui Radu Jude. 

M-am bucurat de invitatia pe care mi-a facut-o FEST-FDR, si anume de a proiecta filmul Inimi cicatrizate  in avanpremiera la Timisoara. Pe langa faptul ca am multi prieteni la Timisoara - urmare, mai ales, a colaborarii cu Teatrul National de acolo - cred ca exista lucruri in comun intre dramaturgia de film si cea pentru scena si sper ca intre teatrul si filmul romanesc sa existe mai mult dialog decat exista in prezent”, declara regizorul Radu Jude, care semneaza si scenariul filmului.

Pelicula a castigat in luna august 2016 Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Film de la Locarno (Elvetia), fiind prezentata in avanpremiera nationala in cadrul FEST-FDR2016, cu sprijinul Iulius Mall si Cinema City.

Inimi cicatrizate reface biografia tragica a lui Emanuel, un alter-ego al tanarului scriitor din Romania perioadei interbelice Max Blecher, care si-a petrecut ultimii zece din cei douazeci si opt de ani ai vietii macinat de o boala incurabila. Luciditatea chirurgicala si pofta de viata invers proportionala cu dezastrul fizic al trupului devin, in filmul lui Radu Jude, proiectia la scara umana a prabusirii istoriei in dezastrul provocat de entuziasmul antisemit al anilor premergatori celui de-al doilea razboi mondial. Un dezastru care, in forme mai mult sau mai putin diferite, se prefigureaza si in prezent, ca o recrudescenta cumplita a unei boli la fel de cumplite. Aceasta estetica a suferintei este, insa, contrabalansata de un umanism covarsitor, o nostalgie absoluta si de refuzul obstinat al personajelor de a-si abandona spiritul, la fel de puternic si prezent ca implacabila, mereu prezenta, mare.
Proiectia a fost urmata de un dialog cu publicul, moderat de scriitorul Daniel Vighi, iar actorii Lucian Teodor Rus - protagonistul filmului, Dana Voicu si Ana Munteanu au raspuns intrebarilor venite din sala.

Sunt coplesit de frumusetea si dramatismul  extraordinar care se degaja la sfarsitul filmului. Este o pledoarie pentru curajul de a asuma conditia umana in sfarsitul ei continuu si o extrem de inspirata paralela intre boala trupului si cea a politicii”,
a punctat Daniel Vighi.

Filmul Inimi cicatrizate este o productie Hi Film in co-productie cu Komplizen Film (Germania), in asociere cu BORD CADRE FILMS (Elvetia), dezvoltat in cadrul Cinemart, Sofia Meetings cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Studioului de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, Programului Media — Europa Creativa si EURIMAGES si va fi lansat in cinematografele din Romania in luna noiembrie, pelicula fiind distribuita de microFILM.

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm
www.tntimisoara.com

05_resize

11_resize

14_resize

16_resize

17_resize

20_resize
.

Alin Cristea10:10 / 07.10.2016 avanpremeiră
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate