Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Repere cotidiene pentru memoria culturală ieșeană
(Istorie)
Muzeul National al Literaturii Romane Iasi demareaza un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a Iasului, prin marcarea, cu ajutorul placilor memoriale, a unor cladiri / locuri semnificative pentru istoria cultural-literara a orasului. 
Proiectul face parte din planul managerial 2013-2017 al institutiei si isi propune (re)punerea in valoare, prin marcare, a cladirilor iesene in care au trait sau au creat personalitati nationale, a locurilor cu incarcatura culturala.
In anul 2016, MNLR Iasi isi propune sa amplaseze aproximativ 30 de placi memoriale in locuri semnificative din Iasi. 

Primele doua placi au fost deja instalate. Prima, in fata cladirii care i-a apartinut lui Iacob Negruzzi (strada Pacurari, nr. 21), iar a doua in curtea Muzeului „Vasile Pogor”. Pe langa marcarea culturala a spatiului, placile au rolul de a oferi detalii incitante sau de a spune pe scurt o poveste interesanta extrasa din istoria locului, pentru turisti, dar si pentru localnicii care inca nu cunosc lucruri importante din istoria Iasului. De exemplu, in fata cladirii in care a locuit Iacob Negruzzi, se mentioneaza si faptul ca: „Iacob Negruzzi a gazduit aici cateva sedinte ale Junimii, la care Mihai Eminescu a recitat in 1883 poezia «Doina», iar Titu Maiorescu a citit in 1884 «O scrisoare pierduta» de I.L.Caragiale”. De asemenea, placa memoriala din curtea Casei Pogor este instalata pe stalpul de iluminat care „a fost realizat la SCOALA DE ARTE SI MESERII, infiintata in 1840 la Iasi, in timpul domniei lui Mihai Sturdza, prin efortul lui Gheorghe Asachi, cel care a pus si bazele presei in limba romana”. 

Placa comemorativa Iacob Negruzzi, martie 2016 bbbb


„Sunt de parere ca memoria culturala trebuie exersata si la nivelul cotidianului, contribuind astfel organic la asimilarea traditiilor culturale si formarea tinerelor generatii. Patrimoniul literar se promoveaza nu doar prin manuale scolare, muzee si expozitii, ci si prin intermediul cladirilor, al strazii. Nu inventam nimic, invatam de la altii: orasele occidentale sunt intesate de astfel de repere culturale, cu un impact important asupra turismului cultural. Iasul are o istorie literara, artistica si academica de exceptie, mult prea putin exploatata din acest punct de vedere. inca o data suntem restanti, iesenii, fata de propria noastra istorie”


, a declarat Dan Lungu, director al Muzeului National al Literaturii Romane Iasi.


Initiativa Muzeului National al Literaturii Romane Iasi a beneficiat de colaborarea mai multor institutii iesene in identificarea cladirilor/locurilor semnificative: Academia Romana – filiala Iasi, Institutul de Filologie Romana „A. Philippide", Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Uniunea Artistilor Plastici din Iasi, scoala Populara de Arte „Titel Popovici”.
Mai multe detalii despre proiect, localizarea viitoarelor placi memoriale si continutul scris al acestora se gasesc la adresa www.muzeulliteraturiiiasi.ro. 

Placa memoriala stalp Pogor


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate