Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Dr. Dan Timofte: „Primul meu pacient purta haine cu patru, cinci «X» şi un «L»“
(Știință)
FENOMEN. Medicul chirurg Dan Timofte (43 de ani) povesteste despre provocarile tratarii unor pacienti cu greutate ingrijoratoare, dar si despre satisfactiile de dupa interventiile care le redau acestora dreptul la o viata normala Alimentatia scapata de sub control, stilul de viata sedentar sunt in noi, oameni ai secolului XXI, conectati non-stop la retelele de socializare, dependenti de tehnologie si fara prea mult chef de a iesi din zona de confort, de a face miscare.
In Romania ultimilor ani, statisticile arata ca o treime (34%) din populatie este supraponderala, iar 20% sufera de obezitate. Daca intr-o zi ne-am trezit sufocati de propriul fel de a trai, informatia, exemplul celuilalt, intalnirea cu oamenii potriviti ne pot ajuta sa constientizam si sa depasim anumite probleme. Cum traim sanatos? Cum prevenim obezitatea? Cum tratam obezitatea? Sunt doar cateva intrebari la care un medic chirurg, specializat in chirurgia obezitatii, ne poate raspunde.

Un astfel de specialist este doctorul Dan Timofte, medic primar chirurg la Clinica a III-a Chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iasi.

De ce aceasta specializare, chirurgia obezitatii?

E, mai curand, o supraspecializare, o mica parte din aria larga a chirurgiei generale. Chirurgia obezitatii e un domeniu relativ nou in Romania si se pare ca avem probleme din ce in ce mai mari cu obezitatea. Dupa industrializarea masiva, dupa aparitia unor alimente din ce in ce mai rafinate, dupa schimbarea ritmului de viata si reducerea activitatii fizice, cazurile de obezitate au inceput sa creasca si se simte, din ce in ce mai mult, nevoia interventiilor chirurgicale. In urma cu cativa ani, mai precis prin 2007, in timpul unei perioade petrecute la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, pentru studierea caracteristicilor si cauzelor cancerului de pancreas – subiectul tezei mele de doctorat –, profesorul de acolo, intr-o discutie colaterala, considera ca pacientii obezi ar trebui operati „la cap“ si nu la nivelul stomacului. Pe moment i-am dat dreptate, insa evolutia ulterioara a lucrurilor din Romania, in perfecta concordanta cu trendul din celelalte tari, m-a facut sa ma razgandesc. Pentru mine este acum clar: majoritatea pacientilor obezi epuizeaza in decursul timpului tot arsenalul terapeutic nechirurgical, insa, pana la urma, ajung tot la operatie.

Prin ce se deosebeste chirurgia obezitatii de restul chirurgiei?

Chirurgia obezitatii presupune un tip nou de operatie pentru un tip aparte de pacient, care nu intra in curricula pregatirii specialistilor de chirurgie generala. Doar unii chirurgi din tara s-au aplecat asupra acestui gen de operatii. Initiatorul in Romania este profesorul asociat Catalin Copaescu din Bucuresti, el are cea mai mare experienta in chirurgia obezitatii la noi. Este o chirurgie nu neaparat dificila, cat complexa, presupune explorarea amanuntita a pacientului in mai multe specialitati medicale, managerierea tuturor complicatiilor care ar putea sa apara, o mare indemanare si experienta in chirurgia laparoscopica, pentru ca toate operatiile se desfasoara fara incizii mari, cu instrumente destul de fine, de 5 si 10 milimetri diametru. Sunt multe complicatii care pot aparea, pacientul obez este mai „fragil“ sau mai bine zis „vulnerabil“. Deci, iti trebuie foarte multa indemanare, rabdare, o echipa, care aici la Iasi nu a existat, am fost nevoit sa o formez, si informatii de specialitate la zi.

DIETELE DE PE INTERNET, UN PERICOL

Ce fel de probleme observati la oamenii care va cer ajutorul?

Cea mai mare problema de care ma izbesc este ca ei singuri incearca sa se lupte cu greutatea in crestere. Tin tot felul de diete, insa foarte putini, 3 din 50, in cazurile tratate de mine, au tinut o dieta prescrisa de un medic nutritionist. Majoritatea abordeaza diete din ziare, reviste, de pe internet, mai ales regimuri disociate care dezechilibreaza mult organismul. Astfel, dupa o luna, doua se ingrasa mai mult decat inainte de a incepe regimul. Deci, principala problema eu o vad a fi vointa lor. A doua problema este legata de serviciu, de locul de munca. Nu respecta mesele principale, multi ajung acasa tarziu, mananca seara, de fapt procedeaza invers decat ar trebui: dimineata nu se alimenteaza, la pranz eventual mananca ceva pe fuga si seara isi rezerva deliciul de a savura o masa copioasa, considerand ca o merita din plin dupa o zi de munca. Si este stiut ca noaptea digestia are un ritm mult mai lent, iar depozitele de grasime se maresc corespunzator. A treia problema este lipsa miscarii, de orice fel. Ar mai fi, apoi, stresul.

Care este cauza principala a obezitatii, ADN-ul, dieta dezechilibrata sau lipsa exercitiilor fizice?

Cred ca oricare dintre aceste motive enumerate poate cauza obezitate. Oricum, noi, inainte de a opera un pacient, il supunem multor investigatii. Daca pacientul are alte boli care trebuie tratate, il indrumam mai intai sa faca asta. I se recomanda un tratament medicamentos, apoi o dieta si, in cele din urma, se recurge la operatie. Totusi, principala cauza a obezitatii pare a fi mancatul cantitativ si nu calitativ, alimentatia cu multe grasimi si putine proteine, combinata cu lipsa miscarii.

Cat de dese sunt cazurile de obezitate?

Nu pot spune cu exactitate, trebuie facute niste statistici generale, la nivel national. Eu am operat 50 de pacienti in doi ani, iar de vazut, am vazut in jur de 150. insa numarul este mult mai mare. Dar multi considera ca asa este normal sa traiasca, cu supraponderabilitate sau obezitate de diferite grade. Incet, incet, si datorita campaniilor mass-media, se pune problema obezitatii ca o boala a secolului. La noi in tara, acum, incidenta cazurilor de obezitate este in crestere, ne izbim de aceeasi situatie de care s-au izbit americanii si cei din vestul Europei acum 30-40 de ani.

PROBLEME LA SERVICIU SI IN CUPLU

Care sunt cele mai eficiente metode de a combate obezitatea?


In primul rand, combaterea obezitatii tine de vointa, de modul de a gandi ale fiecaruia. Multi ajung, insa, sa isi puna problema atunci cand apar alte complicatii, boli asociate obezitatii. Pana la o valoare a indicelui de masa corporala de 25 de kilograme pe metru patrat, greutatea este normala. Peste 25, pana in 30, apare supraponderabilitatea. La un indice de masa corporala peste 35, majoritatea pacientilor fac diabet zaharat de tip II. In acest punct li se prescrie un tratament care, daca nu da rezultate, indica nevoia de operatie. Cel mai usor de prevenit obezitatea ar fi cu o alimentatie sanatoasa, cu activitate fizica cel putin moderata. Chiar si jumatate de ora de mers pe jos este benefica pentru organism. Lipsa informatiilor legate de stilul de viata sanatos care sa preintampine obezitatea m-au determinat sa ma gandesc la ideea infiintarii unei asociatii de lupta impotriva acestei boli, o asociatie care sa incerce sa previna formele grave de obezitate si sa ii sfatuiasca pe pacientii supraponderali, cu obezitate incipienta.

Credeti ca oamenii pot sa fie obezi si sa aiba o viata normala, sa functioneze normal?

Nu. Dar majoritatea celor diagnosticati cu obezitate cred asta. Un semnal de alarma este atunci cand nu isi mai gasesc haine pe masura. Primul meu pacient, de exemplu, pacient care intr-un an de la operatie a ajuns la greutatea ideala varstei si inaltimii lui, avea doar haine cumparate din strainatate, cu patru, cinci „X“ si un „L“ si, o data la o luna, trebuia sa isi schimbe garderoba. Apoi, multi dintre pacienti incep sa aiba probleme la serviciu, sunt priviti ca persoane cu handicap, au probleme in cuplu. Mai apar si bolile asociate, bolile caracteristice obezitatii, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemie, apnee in somn – pacientul poate adormi chiar stand pe scaun.

________________________________________________________________________


Imi place sa gatesc, dar gatesc foarte rar, tocmai pentru ca nu am timp si pentru ca nu este sanatos sa mananc seara.
________________________________________________________________________


Cei care cred ca pot manca oricat dupa operatie vor esua

In ce situatie se ajunge la operatie?

In situatiile in care tratamentul medicamentos sau dietele tinute cateva luni esueaza, acele diete prescrise de catre un nutritionist, adaptate pentru fiecare pacient in parte, in functie de buget, de programul de viata, de serviciu, nu preluate din ziare sau reviste. De asemenea, o conditie este ca pacientul sa se incadreze ca indice de masa corporala intre 30 si 40. Insa noi incercam sa ii facem pe pacienti sa inteleaga foarte clar ca operatia este un ajutor, ultima solutie la care pot apela si ca nu rezolva problema obezitatii decat daca vor si ei. Trebuie tinuta o dieta si dupa operatie, iar cei care cred ca pot manca oricat, pentru ca stomacul este mai mic, vor esua.

Cei mai multi considera ca doar persoanele cu obezitate morbida au nevoie de chirurgie. Sunteti de acord cu acest lucru?

Nu. Trebuie sa intelegem, in primul rand, ce inseamna obezitate morbida, respectiv indicele de masa corporala de peste 40 de kilograme pe metru patrat. Insa avem multi pacienti cu indicele de masa corporala sub 40, dar care au diabet, dislipidemie sau apnee si necesita operatie. Mai mult, s-a discutat la Congresul International pentru Combaterea Obezitatii de la Istanbul, din vara lui 2013, de schimbarea limitei pentru efectuarea operatiilor, in cazul celor cu probleme metabolice. Se si vehiculeaza acum termenul de chirurgie metabolica, tocmai pentru ca rezolva una dintre marile probleme, diabetul zaharat. Probabil ca anul viitor se va definitiva si un protocol. Insa cazurile operabile cele mai frecvente sunt, intr-adevar, cele de obezitate morbida, in jur de 80%.

UN AN-UN AN SI JUMATATE PANA LA GREUTATEA IDEALA

Care sunt interventiile de care pot beneficia persoanele obeze?

Cele cu obezitate mai mica, cu indicele de masa corporala de 30-35, pana in 40, daca sunt de gen feminin, motivate si fac miscare, tin dieta si inainte, si dupa operatie, se incadreaza la plicatura gastrica, operatie care presupune reducerea volumului stomacului, cu eficienta pe termen lung destul de limitata. insa de departe cea mai buna metoda acum este rezectia gastrica longitudinala. Reduce volumul stomacului, nu modifica major metabolismul si este usor de suportat in perioada postoperatorie. Ar mai fi bypassul gastric (n.r. – se contureaza un nou traseu pentru hrana, astfel incat sa ocoleasca stomacul), dar aceasta operatie se efectueaza in prezent doar pentru anumite cazuri.

Ce interventie recontureaza cel mai bine silueta?

Practic, reconturarea siluetei este o consecinta si nu un scop, pentru ca, odata efectuat un procedeu chirurgical, pacientul scade in greutate si revine la greutatea ideala, corespunzatoare inaltimii si varstei, cam intr-un an, un an si jumatate, intr-un ritm lent si constant. Tesutul adipos se reduce, atat cel de sub piele, care este vizibil, cat si cel de la nivelul organelor, de care nimeni nu vorbeste, acea grasime viscerala, la fel si tesutul cutanat se restrange si nu este nevoie de o alta etapa chirurgicala. Daca, insa, pacientul are o obezitate de tip central, cu abdomenul foarte mare, va ramane cu un sort abdominal si atunci se recurge si la chirurgia plastica, dar dupa indeplinirea termenului de un an, un an si jumatate de la prima operatie. In cazul pacientilor mei, nu am avut nevoie de astfel de interventie, de chirurgie plastica.

Cazurile de obezitate sunt mai frecvente in randul barbatilor sau in randul femeilor?

Daca ar fi sa comparam, apeland la experienta personala si la statistici, cazurile de obezitate in randul barbatilor sunt la fel de multe ca in cazul femeilor.  

646x404


Dr. Timofte, in asteptarea urmatorului pacient, in sala de operatie FOTO Arhiva personala


________________________________________________________________________


Dupa industrializarea masiva, dupa aparitia unor alimente din ce in ce mai rafinate, dupa schimbarea ritmului de viata si reducerea activitatii fizice, cazurile de obezitate au inceput sa creasca si se simte, din ce in ce mai mult, nevoia interventiilor chirurgicale."

________________________________________________________________________


Interventiile trateaza diabetul si hipertensiunea

Ce boli nu sunt compatibile cu asemenea interventii?     

Cele mai grave sunt problemele cardiace si apneea in somn, oprirea respiratiei in timpul somnului. De aceea, mai intai le tratam pe acestea si abia apoi recurgem la operatie, daca riscul nu este prea mare. Practic, daca exista afectiuni majore la nivelul altor organe, reechilibram organismul si abia dupa aceea mai facem un bilant pentru interventia chirurgicala.

Care este cel mai mare risc pentru sanatate pe care obezitatea il aduce cu sine?

Cel mai mare risc cred ca este cel cardiac, pentru ca apare hipertensiunea, care, in timp, se agraveaza si necesita tratament din ce in ce mai variat, cu doze mai mari sau cu asocieri de mai multe medicamente antihipertensive. Si diabetul este o consecinta, dar nu este o problema atat de grava, poate fi tinut sub control, insa are multe complicatii: vasculare, la nivelul membrelor inferioare, la nivelul cordului, la nivelul ochilor, al rinichilor. Se produc niste reactii in lant, ca la domino.  

Prin aceste operatii pot fi tratate bolile asociate obezitatii?

Da. De exemplu, la pacientii cu diabet zaharat de tip II sau cu hipertensiune arteriala, in primele luni dupa operatie, simptomele dispar. Acelasi lucru se intampla si la pacientii cu apnee in somn, cu dislipidemie, cu o cantitate crescuta de colesterol, dar mai lent, nu imediat dupa operatie, pentru ca sunt modificari metabolice.
________________________________________________________________________

Primul meu pacient mi-e foarte bun prieten si este si un bun exemplu de cum ar trebui sa se ingrijeasca un pacient operat.  

________________________________________________________________________


Pe ce va concentrati cel mai mult, atunci cand intrati in contact cu pacientii?

Prima data cand intru in contact cu ei, cel mai mult ma intereseaza daca au inteles foarte clar ce inseamna aceasta operatie, daca dispun de vointa necesara pregatirii operatiei, pentru ca nu facem operatia de pe o zi pe alta. Pentru a-i pregati psihic, pentru dieta postoperatorie, avem un pisholog specializat pe asa ceva, pe obezitate. Pe cei care au obezitate mica incercam sa ii determinam sa nu se opereze, sa incerce o dieta, un regim de viata apropiat de normal. Daca este, totusi, cazul de operatie, mergem pana la capat cu explorarile medicale si stabilim data interventiei. 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate