Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Iubirea și calculul probabilităților
(Istorie)
M-am amuzat pe cinste citind o scrisoare de amor a unui vestit matematician (voi trece, totusi, numele savantului sub tacere). In aceasta misiva, iubirea este descrisa in termeni matematici, de unde efectul umoristic al discursului.
De obicei, iubirea e domeniul vagului, al ipotezelor si presupunerilor. Chiar daca e cantarita dupa un calcul riguros al probabilitatilor, iubirea nu devine mai limpede. Tot tulbure ramane. Matematicianul nostru este, am impresia, pe tot parcursul epistolei ironic si glumet. Dar nici el nu a priceput nimic, pesemne, din sentimentul pe care il prezinta cu atata verva.

Scrisoarea unui novice matematician catre iubita lui

Raza necesara a cercului vietii mele,

Iiti scriu dupa o noapte de nesomn, o noapte petrecuta in calcule probabilistice realizate in vederea casatoriei noastre. Da, iubita mea precum o linie dreapta perpendiculara pe viata mea, iti adresez prin intermediul acestei misive cererea in casatorie! Te vei intreba poate de ce nu am avut curajul sa iti cer mana in mod direct, ah!, raspunsul e simplu, cum trebuie sa fie cele mai bune solutii de rezolvare a problemelor matematicii, nu de curaj e vorba aici, ci de faptul ca argumentele pe care le folosesc ofera certitudinea ratiunii mele imbatabile doar daca sunt citite, apoi reluate, altminteri nu prezinti garantia intelegerii adevarate. Verba volant, ar fi spus latinul!

Sa las insa vorbele inutile deoparte, caci ele sunt urate matematicii, si sa trec decis la demersul argumentativ! De cand te cunosc mi-am alcatuit un set de observatii aleatorii asupra comportamentului tau. Le-am distribuit normal, fii fara grija!, observatiile mele se grupeaza in centru, in jurul valorii tale medii de trasaturi. Nu-i asa ca numai aceasta judecata si deja te-am convins de rationalitatea celui care astazi iti face o propunere cu o probabilitate foarte aproape de exactitate? Ei, iubita mea, tu insati de eleganta curbei clopot, daca inca nu esti sigura, poti studia matematica lui de Moivre si Gauss, te vei convinge singura ca observatiile, cu cat sunt mai din centrul curbei cu atat sunt mai adevarate. Da, caci asa cum curba clopot este un simbol al epocii pe care o traim, si tu, raza mea de cerc, trebuie sa devii simbolul ratiunii mele riguros matematice. Numai din adunarea a doua intelecte pentru care deductia matematica e prima lege va rezulta inmultirea familiei noastre cu prunci Bernoulli.

Imi vei contra-argumenta ca nu sunt bogat, ca nu detin garantia materiala necesara. Sper sa nu ma trimiti in fiecare saptamana sa iau bilet la loterie, caci cumparatorul tipic, conform calculului punctelor, nu este afectat de teoria probabilitatilor. Sansele sunt practic zero, iar castigul tine doar de norocul pur. Eu iti fac o propunere pe care nu o vei putea refuza. Sa plecam de la ce avem. Cand vom poseda informatii noi care ne pot imbunatati situatia financiara, vom folosi metoda lui Bayes pentru a corecta probabilitatea initiala. Sunt destul de explicit daca iti spun ca o probabilitate initiala este doar o presupunere, o simpla estimare, dar in viitor vom fi capabili sa accedem la o probabilitate mai exacta, intrucat viitorul poate fi prezis, curba mea gaussiana?

Esential este sa intelegi importanta majora a problemei partidei neterminate, rezolvata genial de Pascal si Fermat, apoi voi fi sigur ca te vei casatori cu mine. Draga raza care luminezi astazi cercul vietii mele, trebuie sa-ti fie clar ca se pot atribui cifre oricarei evaluari, ca numarul este cheia vietii, ca vom calcula impreuna, zilnic, valorile numerice pentru ziua de maine. Sa nu te iluzionezi exagerat, nu vom sti exact ce ne aduce ziua de maine, dar vom sti ce ar trebui sa ne aduca si vom actiona in consecinta. Astfel, vom trai fericiti pana la adanci batraneti, caci unde e numar e calcul, unde e calcul e siguranta, unde e siguranta e incredere, unde e incredere e perfectiune matematica.

Astept un raspuns precis, simbolul ratiunii mele, iti dau ragaz o zi pentru propriile calcule probabilistice, dar nu uita, cine nu decide matematic este fiul haosului! 


Al tau, om responsabil si riguros, X.


Francesco_Hayez_008
The Kiss by Francesco Hayez (1791-1882)
.

jim15:17 / 27.07.2013si rascpunsul ?
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate