Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 mai 2024
Recomandări
Muzeul ASTRA a reprezentat România la Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale de la Gabrovo, Bulgaria
(Istorie)

Muzeul ASTRA a raspuns si in acest an invitatiei lansate de Complexul Arhitectural-Etnografic ETAR din Gabrovo, Bulgaria, prin participarea la cea de a XII –a editie a Targului International al Mestesugurilor Traditionale si la a X-a editie a Conferintei complementare: Mestesugurile traditionale - trecut, prezent si viitor. Cele doua evenimente s-au desfasurat in perioada 3 - 8 septembrie 2014 sub egida implinirii a 50 de ani de la infiintarea Muzeului ETAR.
Trei cunoscuti creatori populari din Romania, exponenti de seama ai zonei din care provin, ne-au reprezentat peste hotare prin maiestria lor. Este vorba despre: Mihaela Gata, Saliste, jud. Sibiu, tesut; Vasile Chira, Baia Mare, jud. Maramures, olarit; Adél Szasz, Eliseni, jud. Harghita, prelucrare piele. 

520


Ce este important de stiut este faptul ca an de an in cadrul targului are loc un concurs de maiestrie pe un anumit mestesug. Tema de anul acesta, de pilda, a fost olaritul. Concursul a constat in realizarea a doua piese: o lucrare comuna reprezentand reproducerea unei piese din patrimoniul muzeului (o cana de vin cu gura bilobata) si creearea unui obiect la alegere. Fiecare participant a avut astfel libertatea de a creea, de a inova. Au concurat un numar de 5 olari bulgari din Troian, Sofia, Gabrovo, un olar din Serbia, doi olari din Turcia si Chira Vasile din Romania. Acesta a fost cel mai tanar olar din concurs si a primit un premiu in valoare de 200 de leve bulgare. Competitia a fost la prima editie internationala, iar in cele trei zile de targ (5 - 8 septembrie), 85 de creatori populari din Bulgaria s-au intrecut in mestesug, dar au si facut schimb de experienta cu mesterii din alte tari, cum ar fi : Italia, Rusia, Siria, Turcia si nu in ultimul rand, Romania.

489


In cadrul Conferintei stiintifice, Muzeul ASTRA a fost reprezentant de Dana Botoroaga, muzeograf, sef sectie si Elena Gavan, muzeograf in cadrul Muzeului Civilizatiei Transilvane ASTRA.

Relatia dintre cele doua muzee s-a consolidat de-a lungul timpului prin participari de ambele parti la conferinte, targuri, concursuri - prin prezenta elevilor din Bulgaria la ultimele trei editii ale Olimpiadei Nationale “Mestesuguri artistice traditionale“. Toate aceste demersuri au fost facute in slujba obiectivului comun, adica acela de a prezerva cultura traditionala prin valorificarea, in mod special, a mestesugurilor traditionale.

482


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate