Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Casele de Vis ale Reginei Maria – Balcic
(Istorie)
In anul 2012, Muzeul National Peles a initiat programul expozitional intitulat „Casele de vis ale reginei Maria”. Prima manifestare a acestui program a fost dedicata Castelului Bran, iar in lunile mai – septembrie ale anului 2013, el continua cu o expozitie ce incearca sa reconstituie atmosfera palatului de la Balcic, oras din Cadrilater, teritoriu dobandit de Romania in urma celui de-al Doilea Razboi Balcanic, in 1913, si care a revenit Bulgariei, in 1940, in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale.

Ultimul si cel mai exotic” palat al reginei Maria a fost construit si decorat in intregime dupa propriul gust artistic, in micul “oras alb” situat pe “Coasta de Argint” a Marii Negre, la aproximativ 120 km de Constanta, intr-o regiune de vis, cel mai stralucit punct verde de pe coasta arida a Dobrogei, o oaza romantica si un cadru perfect pentru o fantezie arhitectonica.

Regina descoperise frumusetea locului datorita pictorului Alexandru Satmari, in anul 1924, cand a vizitat locul pentru a doua oara, impreuna cu fiul ei, principele Nicolae. Castelul reginei Maria, denumit Tehna Juvah („Cuibul linistit”) a fost construit intre anii 1925 – 1927, dupa planurile arhitectului roman de origine turca, Emil Gunes (Günes) pe terenul cumparat, in anul 1924, de la bancherul Jean Chrissoveloni. Ulterior, domeniul a fost extins prin achizitionarea mai multor terenuri de la localnici, ajungand, in 1938, la o suprafata de peste 24 de hectare.

Lucrarile de la Balcic au fost executate de firmele italiene Fabro Agostino (antreprenor de lucrari publice) si Giovanni Tomasini (lucrari in mozaic, ciment si asfalt), sub directa supraveghere a secretarului particular al reginei, Gaetan Denize. Dupa decesul acestuia, survenit subit in anul 1928, atributiile i-au revenit lui Eugen Zwiedineck, aghiotantul si secretarul particular al reginei Maria.

Expozitia temporara ”Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic”, prezinta publicului vizitator atmosfera si incercarea de a reconstitui cateva dintre interioarele de la ”Tenha Juvah”. Sunt expuse fotografii de epoca, realizate atat de regina Maria cat si de atelierele Guggenberger Mairovits din Sibiu si Julietta din Bucuresti, cu gradinile domeniului si interioarele unde aceasta a locuit, in ultimii ani de viata.

Dormitorul reginei, decorat cu elemente orientale, ne va dezvalui personalitatea fascinanta a celei care avea sa fie numita “regina artista”. Alaturi de tesaturi traditionale, rafturi cu carti, candele, icoane, vase persane si cache-pôt-uri pentru flori, in acest spatiu intim va persista amintirea celei care a fost “ultima romantica“.

Expunerea pieselor de arta decorativa in Sufrageria de la Balcic – masa toscana pregatita pentru reunirea familiei, un dressoir pretios, pe care se afla vase necesare servirii mesei, o mica credenta pentru pastrarea argintariei, sfesnice si alte obiecte decorative – va recrea atmosfera de altadata a meselor regale.

O nota de originalitate va avea salonul principelui Nicolae, unde alaturi de un camin, atat de asemanator celor aflate in bordeiele romanesti, dar ca tipologie mexican, regina Maria a armonizat piese autohtone – tesaturi, perne, velinte dar si obiecte pretioase, occidentale, arme orientale, precum si pictura romaneasca. Nu lipsesc nici piesele turcesti – vase din ceramica si alama, totdeauna incarcate cu flori.

Una dintre ultimele constructii de pe domeniul regal Balcic, a fost capela Stella Maris, loc de contemplare si refugiu. Alaturi de fotografii de odinioara, sunt expuse icoane ortodoxe, crucifixuri si alte obiecte de cult. Dorinta testamentara a reginei Maria a fost, ca dupa moartea ei, inima sa-i fie pastrata in acest locas. Caseta din argint aurit, incrustata cu pietre pretioase, primita in dar la casatorie in anul 1893, “de la Doamnele romane”, adapostind inima, va fi expusa prin amabilitatea Muzeului National de Istorie a Romaniei, in perioada expozitiei intr-o sala speciala, incarcata de sacralitate.



Casele de Vis ale Reginei Maria - Balcic from 2 Bad on Vimeo.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate