Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
O hală din Bucureşti, în care se turnau statuile lui Ceaușescu, transformată în spațiu internaţional pentru artă emergentă
(Arte vizuale)
In intervalul 16-19 octombrie 2015 va avea loc Prima Editie a Bienalei pentru Arte Emergente – BEAR., manifestare internationala ce reuneste artisti din Europa si Orientul Mijlociu, eveniment care plaseaza orasul Bucuresti pe harta capitalelor europene orientate catre schimbarile ce impun noi teme, repere si directii cultural-artistice in paradigma contemporana.
 
Focusul primei editii B.E.A.R. este pe cresterea vizibilitatii artistilor emergenti din domeniul artei performative, Bienala functionand ca o reuniune artistica, ce aduce impreuna acei artisti care sondeaza subiecte social-politice aflate la frontiera securitatii, legalitatii si eticii, angajandu-se sa provoace originalitatea limbajului creator prin noi modalitati dialogice si de gandire.

B.E.A.R.
si-a gasit locul perfect in hala Combinatulului Fondului Plastic, fabrica in care se turnau statuile lui Ceausescu si se imprimau steaguri in perioada comunista. Cei noua sute de metri patrati ai halei vor deveni un spatiu al libertatii de expresie, al schimbului cultural si al dialogului intre creatori si public, in care artistii isi vor prezenta propriile performance-uri articulate pe subiecte actuale si presante. 

In urma open call-ului, desfasurat in luna august, destinat comunitatilor internationale de artisti emergenti, au fost inscrise peste 250 de proiecte din 30 de tari ale Europei si Orientului Mijlociu. Farid Fairuz – Romania si Tania El Khoury – Liban, artistii ce au alcatuit echipa curatoriala, impreuna cu Florin Caracala (director) si Ioana Paun (director artistic), au selectat 6 proiecte care au intrunit cel mai bine criteriile primei editii a Bienalei. Artistii selectati au beneficiat de cate o rezidenta, locuind in Bucuresti si lucrand cu Farid Fairuz si Tania El Khoury la performance-uri inedite, inspirate atat din interactiunea lor cu orasul, cat si din subiectele fierbinti ale scenei internationale:
Dawn Patricia Robinson – Marea Britanie, va trai pana la epuizare experienta unui refugiat. Jérémie Pujau – Franta, va folosi descoperirile stiintifice ca pretext pentru reflectii asupra disparitiei omenirii. Bryndís Björnsdóttir – Islanda, va comunica experientele ei avute in cadrul operatiunilor Frontex pentru salvarea de vieti in Marea Mediterana. Axelle Pinot – Franta, va prezenta un performance pe baza experientelor avute, dupa ce a petrecut cate o noapte cu patru romani pe care i-a cunoscut in Bucuresti. Amanda Doherty– Irlanda, va comunica situatia femeilor irlandeze carora li se permite avortul doar in situatia in care viata femeii insarcinate este in pericol. Chiar insa si intr-o astfel de ipoteza, nu se permite realizarea avortului pe teritoriul tarii, femeia in cauza fiind nevoita sa mearga in alta tara pentru a avorta. Diego Cibelli – Italia, va propune o metoda pentru bunastarea sociala, termen care se refera la starea unei persoane cat si la conditiile materiale si sociale ale acestei stari. Prezentarea performance-urilor va fi urmata de un gathering/party, la care vor participa artistii si publicul spectator.

Poster BEAR


Bienala pentru Arte Emergente – B.E.A.R. este produsa si organizata de Asociatia Compania FaPt – Fabrica de Arta si Productie Teatrala, cu sprijinul ARCUB si al Primariei Municipiului Bucuresti, prin Programul “Esti Bucuresti”, avand ca parteneri ARPAS – Asociatia Romana pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Revista Scena.ro, Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Centrul Ceh – Czech Centre Bucharest, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Romania Libera, VICE Magazine, Think Outside the Box, Forest Fringe, Sub25 Magazine, Decat o Revista.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate