Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Alexandru Tomescu şi celebrul concert de Mendelssohn la Sala Radio
(Muzică)

Vineri, 16 octombrie (19.00), Alexandru Tomescu - solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai cunoscuti violonisti romani, care se bucura de privilegiul de canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu - sustine primul sau concert in noua stagiune a Salii Radio.
 De asemenea, evenimentul prezentat de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Mihail Agafita – prim dirijor si director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Nationale a Republicii Moldova - va propune o intalnire speciala cu repertoriul simfonic ceh. Veti asculta doua partituri semnate de cei mai mari compozitori ai Cehiei: Vltava - celebra compozitie a lui Smetana, „parintele” muzicii cehe si Simfonia a VIII-a de Dvorák, considerat cel mai popular compozitor ceh.

Seara se va deschide cu Vltava (Bedrich Smetana) – cea mai cunoscuta parte a suitei de sase poeme simfonice intitulate Má vlast  („tara mea natala”), fiecare poem fiind o descriere a locurilor, istoriei si legendelor din regiunea Boemiei. Lucrarea pe care o veti asculta la Sala Radio, cunoscuta si sub titlul sau german Die Moldau, este un superb tablou muzical al unuia dintre cele mai mari rauri din Boemia, urmand imaginar traseul de la izvoare spre varsare, prilej de a evoca muzical scene de viata sateasca, imaginea ruinelor si castelelor din Boemia, obiceiuri populare din regiune si imaginea orasului Praga prin care trece Vltava.  

Alexandru Tomescu_foto Bogdan Dinca (4)

Alexandru Tomescu


In interpretarea lui Alexandru Tomescu, veti asculta apoi una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioara: Concertul in mi minor pentru vioara si orchestra semnat de Mendelssohn, o frumoasa lucrare a repertoriului romantic. Evenimentul se va incheia cu Simfonia a VIII-a, creatie a celuilalt mare compozitor ceh - Antonin Dvorák – partitura dirijata la premiera absoluta de la Praga, din 1890, chiar de Dvorák si conceputa cu prilejul alegerii sale in cadrul Academiei de stiinta, Literatura si Arte din Boemia. 

Alexandru Tomescu 2_ Bogdan Dinca


Alexandru Tomescu a evoluat de nenumarate ori atat alaturi de Orchestra de Camera Radio, cat si alaturi de Orchestra Nationala Radio, pe scena Salii Radio, dar si peste hotare, in turnee in Europa si Asia. Alexandru Tomescu a concertat in sali celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théatre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput in jurul viorii de colectie pe care canta, este un eveniment anual care l-a purtat pe tanarul violonist de nenumarate ori in intreaga tara. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioara solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele sase Sonate de Eugène Ysaÿe si cele sase Sonate si Partite de Johann Sebastian Bach - turneele fiind  urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes. 

Mihail Agafita

Mihail Agafita


Mihail Agafita a asigurat, in decursul a 20 ani, conducerea muzicala pentru circa 500 concerte simfonice si spectacole de opera si balet alaturi de orchestre din Romania, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina si Belarus si a luat parte la diverse turnee in Grecia, Portugalia, Italia, Franta, Malta si Tunisia. Momente importante ale carierei sale sunt reprezentate de colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum si de participarea in cadrul Festivalului International “George Enescu” (Bucuresti, 2011), la pupitrul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj. Printre ansamblurile care s-au bucurat de prezenta la pupitru a dirijorului Mihail Agafita se numara: Orchestrele Nationale ale Republicii Moldova din Chisinau si Republicii Belarus din Minsk, Orchestra de Camera Radio Bucuresti, orchestrele Filarmonicilor din Romania, Pori Sinfonietta - Finlanda, Owensboro Symphony Orchestra, Ohio University Symphony Orchestra - SUA, Teatrele de Opera si Balet din Chisinau, Teatrul de stat al baletului pe gheata St. Petersburg – Rusia s.a. 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate