Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Tăietura perfectă. Marian Pălie. Ştefan Câlţia. Valentina Vidraşcu
(Arte vizuale)
Vernisaj Taietura perfecta, artist Marian Palie - Joi, 15 octombrie, ora 19.00 - Galeria Posibila, strada Popa Petre 6.
Conferinta Taietura perfecta, Marian Palie, Valentina Vidrascu, stefan Caltia - 22 octombrie, ora 18.30 - UNA Galeria, str. Budisteanu, nr. 10
Vernisaj Taietura perfecta, Showroom Valentina Vidrascu-29 octombrie, ora 19.00, Str. strada General Berthelot 5, interfon 10

Inovatie prin structura
Proiectul Taietura perfecta este construit in jurul unui dialog-experiment intre trei artisti, pictorul Stefan Caltia, designer-ul vestimentar Valentina Vidrascu si stilistul Marian Palie. Acesta din urma mediaza intalnirea dintre Caltia si Vidrascu, dar vorbeste indirect si despre lupta cu trivializarea excesiva a creatiei vestimentare care s-a petrecut odata cu liberalizarea sa. Discursul sau vizual si teoretic  accentueaza nevoia de comunicare transdisciplinara, dar si de initiere a unei dezbateri de forma si fond asupra faptului ca prin cunoasterea si respectarea traditiilor se poate provoca aparitia de forme noi, vii. 

Stefan Caltia portret

Stefan Caltia


Proiectul Taietura perfecta este inovator prin structura de lucru pe care o propune: intalnirea si dialogul dintre trei artisti care iau contact pentru prima data cu lucrarile celorlalti in aceasta formula, si care dau nastere unor interpretari si solutii creative originale. 

1.King of May


Marian Palie aduce laolalta doi artisti cu viziuni asemanatoare fata de respectul si necesitatea traditiilor in crearea noului, iar mestesugul pensulei lui Caltia este reinterpretat de Palie in croiala, taieturi, texturi, culori si concepte, intr-un altfel de colaj initiat de lumea pictorului.
O componenta esentiala a proiectului Taietura perfecta este aceasta latura de prezentare, de initiere, de descoperire a motivelor si simbolurilor cal?iene prin paralele si contraste cu lumea modei.

2.Palestrina's Tears


Marian Palie - stilist, artist, curator

Apropierea de pictorul Stefan Caltia a fost pregatita de o lunga admiratie a stilistului pentru lucrarile acestuia si s-a materializat in cadrul proiectului "I II III IV V VI VII povesti cu Stefan Caltia", organizat de Galeria Posibila in 2012, cand a tinut o conferinta despre asemanarile personajelor si vesmintelor din arta lui Caltia cu cele ale designerului de moda, Alexander McQueen. 
Picturile lui Stefan Caltia au o legatura indestructibila cu ideea de costum, de vesmant. Vesmantul personajelor din picturile domnului Caltia ajunge sa devina, adesea, chiar personajul principal. - Marian Palie 

Portret Marian Palie

Marian Palie


Marian Palie este greu de plasat intr-o nisa profesionala. Isi incepe studiile fiind interesat de teologia romano-catolica si ajunge sa se specializeze in cadrul programului de master Strategii de Moda si Costum de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, fara a pierde niciodata interesul pentru natural, firesc si spiritual in toate proiectele sale. Jongleaza zilnic intre diferite fatete: stilist, artist, curator si producator. Este mai degraba un permanent generator de idei originale, un factor declansator pentru proiecte interdisciplinare cu o energie care il predispune spre cercetare si aprofundarea temelor in jurul carora graviteaza. 

Afis_Ta_ietura perfecta__web


Taietura perfecta
Initiativa de a lega spatii creative diferite, pictura si design-ul vestimentar este una noua si interesanta pentru piata artistica romaneasca. Debutul sau in calitate de curator este de fapt translatarea in plan artistic a unei practici profesionale zilnice pe care o aplica in meseria de stilist. Posibilitatea de a face conexiuni neobisnuite, de a avea perspective noi, de a construi un discurs teoretic si de a comunica eficient si atractiv rezultatele muncii sale creative fac parte din rutina artistica pe care Palie a exersat-o in intreaga sa cariera in moda. O noutate pentru Palie este ocazia de a produce aceste colaje sub forma de arta/obiect deoarece pana acum acestea se aflau doar in stadiul de intentie digitala. 

Metoda de lucru a fost cea a ”citatului cultural”. A pune in relatie teme, idei, filosofii cromatice este o trasatura tipica colajului postmodern. Marile teme filosofice dar si cromatice abordate de stefan Caltia se pot regasi in fragmente separate, in formele de expresie ale culturii postmoderne: moda, tumblr, instagram etc. Colajul nu este o lucrare de arta ci mai degraba o forma de arhivare, de linkuri cu substrat comun, de reorganizare a informatiei deja existente. Tehnica colajului e simpla insa de data aceasta depaseste arta hazardului, a intimplarii, asa cum faceau dadaistii. Orice are un corespondent si orice element extern isi doreste sa sublinieze un adevar, o legatura, un subiect, o idee. - Marian Palie

Evenimente conexe 

Portret Valentina Vidrascu

Valentina Vidrascu


Proiectul este completat printr-o conferinta care are loc in data de 22 octombrie de la 18:30 sustinuta de Marian Palie la UNA Galeria, in cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Stilistul va explica demersul curatorial, cu interventii din partea lui Stefan Caltia si a Valentinei Vidrascu. 
In data de 29 octombrie, la ora 19:00, la Showroom-ul Valentina Vidrascu are loc cel de-al doilea vernisaj al proiectului in care Vidrascu expune o serie de obiecte vestimentare care reinterpreteaza in alta cheie lumea lui Caltia, de data aceasta printr-un colaj pe trup. Povestile spuse de Caltia sunt recontextualizate in materiale precum matase, catifea si borangic. 

Ateliere pentru copii
Pentru a face subiectul proiectului si mai accesibil publicului, Galeria Posibila organizeaza o serie de ateliere gratuite pentru scolile din cartier in care elevii vor putea sa se familiarizeze cu spatiul galeriei, sa afle despre dialogul dintre moda si pictura, sa experimenteze tehnicile folosite de artisti prin propriile lor colaje. 
Prin aceasta latura a proiectului, galeria urmeaza strategia educationala constanta trasata in ultimii ani in care expozitiile galeriei au fost mereu insotite de ateliere educative pentru copiii din cartier, strategie detaliata pe platforma online Copii Creativi.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele proiectului, intrati pe pagina Galeriei Posibila.

Realizarea intregului proiect este posibila datorita finantarii oferite de ARCUB prin programul “Esti Bucuresti 2015”, Primariei Municipiului Bucuresti, dar si prin sprijinul urmatorilor parteneri strategici: Valentina Vidrascu, Square Media, UNArte, Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca, Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, Asociatia MetruCub – “Cultura in educatie”, Asociatia 37.

Credite foto: 1. King of May, Marian Palie, 2. Palestrina's Tears, Marian Palie, 3. Sunday morning, Marian Palie
Imaginile sunt oferite prin bunavoin?a Galeriei Posibila.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate