Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Ritm. Muzică. Mișcare. Ateliere de inițiere și improvizație muzicală pentru copii
(Viață)
Dupa succesul inregistrat de atelierele sustinute in vara, Asociatia Dalcroze propune o noua serie de ateliere de educatie muzicala activa, tip Dalcroze, Orff si Kodaly, pentru copii cu varsta pana in 8 ani. Sunteti interesati sa initiati copilul in studiul muzicii prin metode inovatoare si adaptate varstei lui, doriti sa-i dezvoltati sensibilitatea muzicala si auzul, imaginatia, creativitatea, atentia, concentrarea sau motricitatea? 
Din luna noiembrie incep modulele de toamna – iarna, structurate pe mai multe categorii de varste:  1-2 ani, 3-4 ani, 5-6 ani si 7-8 ani.
Fiecare modul contine 7 ateliere, durata unui atelier fiind de maximum 45 de minute. Concepute si sustinute de muzicieni certificati sau specializati in metodele de educatie muzicala Dalcroze, Orff si Kodaly, atelierele se vor desfasura intr-un spatiu ofertant, recent renovatul Han Gabroveni din strada Lipscani, nr. 84 -90. 

Pentru copii, muzica si miscarea corporala, baza educatiei muzicale Dalcroze, sunt doua dimensiuni inseparabile, in cea mai fireasca si necesara relationare. Un copil va putea cu greu sa cante fara sa se miste si este un impuls care vine din aceasta organica alcatuire a fiintei noastre. Practic, ne nastem si avem un prim contact cu lumea, prin sunete. Vocea mamei este prima muzica. Intai asculti, apoi privesti. Noi, prin aceste ateliere, facem mai mult decat sa ii invatam muzica pe copii: noi le cultivam aceasta muzicalitate cu care ei vin pe lume si care le permite sa traiasca in totalitatea fiintei lor: spirit si corp. (Ana Voinescu, muzicolog, responsabil ateliere 3-4 ani)

Atelierele de educatie muzicala, dupa metoda ritmicii Dalcroze, adresate copiilor de 1-2 ani, sunt locul in care ei si parintii lor vor explora impreuna, prin exercitii, jocuri, cantece si dans, universul muzicii clasice, vor experimenta si asimila notiuni legate de structura muzicala, dar in acelasi timp, vor da frau liber imaginatiei si creativitatii prin improvizatii cu instrumente si diverse obiecte. 

Atelierele adresate copiilor de 3-4 ani, sunt locul in care ei vor explora inainte de toate corpul lor, relatia cu ceilalti, spatiul, sunetele, instrumentele, muzica. Vor descifra si experimenta intr-o maniera ludica si interactiva, cu o importanta componenta improvizatorica, diferitele elemente ale limbajului muzicii clasice, in relatie cu propriul limbaj corporal.

In cadrul atelierelor de educatie muzicala pentru categoria de varsta 5-6 ani, copiilor li se ofera posibilitatea de a descoperi treptat, intr-o atmosfera relaxata, non-competitiva, elemente precum ritmul, melodia, armonia, timbrul sau forma, elemente muzicale de baza, adesea greu de abordat chiar si de catre adulti. Aceste notiuni muzicale sunt insusite prin crearea unei atmosfere familiare universului copilariei, combinand elemente precum cantecul, dansul, poezia si folosirea instrumentelor de percutie (metalofon, glockenspiel, clopotei, triangluri, clave, tamburine, castaniete etc). Copiii sunt incurajati – prin jocuri si joaca – sa improvizeze, apoi chiar sa compuna propria muzica si sa se bucure de ea, cantand-o.

Placere, curiozitate, joaca, studiu. In cadrul atelierelor concepute pentru copiii cu varsta de 7 – 8 ani, acestia au ocazia sa descopere, cu placere si in ritmul propriu, elementele de baza ale limbajului muzical. Prin miscare, improvizatie, diferite exercitii ludice si auditie de muzica clasica, copiii vor urma o progresie de la simplu la complex, la finalul atelierelor ajungand sa recunoasca notele muzicale, valorile lor, sa poata citi, canta si dansa o prima partitura.
Baza muzicala a atelierelor o constituie muzica clasica, dar pentru o mai mare diversitate si din considerente pedagogice, muzicienii vor folosi si cantece din folclor,  folclorul copiilor sau propriul repertoriu. 
Inscrierile se fac accesand site-ul www.dalcroze.ro. Pentru informatii si detalii, va rugam sa ne contactati la adresa de email office@dalcroze.ro sau la numarul de telefon 0730 123 857.
Pentru frati se aplica o reducere de 10%, iar pentru plata atelierelor in avans, pana pe data de 15 octombrie, se aplica o reducere de 15%.
________________________________________________________________________
Asociatia Dalcroze Romania promoveaza educatia muzicala a copiilor prin ritm, miscare si improvizatie, dupa modelul ritmicii Dalcroze, creata de muzicianul elvetian Emil-Jaques Dalcroze in Elvetia, la inceputul secolului XX. Pentru a imbogati aceasta experienta muzicala, atelierele adauga elemente de educatie muzicala Orff si Kodály.
Lectiile de ritmica Dalcroze se petrec in grup si favorizeaza schimburile sociale, cooperarea, capacitatea de adaptare, imitare si integrare. Muzica este in centrul acestei metode, nu este doar un mijloc de ghidare, acompaniere, canalizare, ci datorita facultatii profesorilor de a improviza, ea se adapteaza imediat situatiilor pedagogice. Aceasta metoda pune accentul pe legatura esentiala dintre miscarea corporala si muzicalitate. (Anne-Claire Rey-Bellet, profesor de ritmica la Institut Jaques-Dalcroze Geneva – membru fondator al Asociatiei Dalcroze Romania).


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate