Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului
(Arte vizuale)
Proiectul se desfasoara la Hanul Gabroveni din Bucuresti si este structurat sub forma unei trilogii, in care orasul devine atat cadru de desfasurare, cat si protagonist, iar locuitorii lui generatori de continut. Lansarea oficiala a proiectului a avut loc pe 26 martie 2015.
Curatori: Trevor Davies, Sorin Istudor, Alina serban • Texte: Alina serban, Anca Ionita • 
Manager de proiect: Raluca Ciuta

Memoria Ora?ului - Foto Radu Caulea


Memorie | Expozitie permanenta

Prima parte a proiectului, intitulata Memoria Orasului, are ca scop alcatuirea unei harti afective a Bucurestiului, pornind de la imagini fotografice si secvente filmate extrase din colectii personale si fonduri documentare, la care locuitorii orasului sunt invitati sa participe cu marturii fotografice si istorii subiective ce surprind dinamica vietii bucurestene. 
 
FOTO: RADU CAULEA
 

Saptamana 5  | 20 - 26 aprilie

Miercuri 22 aprilie | 19:00
Intersectiile de miercuri
Serie de dezbateri, conferinte si performance-uri la Hanul Gabroveni

Dezbaterea „Demolam pentru a construi?”
Invitati: Liviu Chelcea, sociolog, si Philip O'Ceallaigh, scriitor.
Moderator: jurnalistul Matei Martin

Argument: „Orasul Bucuresti arata ca un santier colosal. Te plimbi pe strazi si te pierzi printre schele, constructii neterminate, ruine si zone dezafectate. Blocurile de locuit, turnurile, casele, cladirile administrative, vechile fabrici sau hale aproape ca si-au pierdut identitatea. Cladiri, mult plastic si ferestre reflectorizante. Cateodata, in aceste geamuri se oglindesc niste case frumoase, dar neingrijite, gata sa sucombe. In rest, e foarte mult moloz. Nu stii exact ce vrea proiectantul, habar nu ai cum va arata, pina la urma, orasul. Ce e de pastrat din „orasul vechi”?” (Matei Martin, jurnalist) 
Curator: Svetlana Carstean

Conferinta Internationala de Iluminat Eficient Energetic
Hanul Gabroveni, sala Arcelor, ora 19:00
In cadrul acestui eveniment de deschidere a Conferintei Internationale „Bucuresti — Oras sub microscop”, in prezenta oficialilor LUCI la Bucuresti si a reprezentantilor din cateva zeci de orase membre ale Asociatiei, Primarul General, Sorin Oprescu va semna Carta Iluminatului Urban, ceea ce va conferi Bucurestiului calitatea de membru asociat al Comunitatii Internationale pentru Iluminat Urban (LUCI). Pana in acest moment, Carta Iluminatului Urban a fost semnata de 39 de orase printre care Bruxelles, Budapesta, Eindhoven, Glasgow, Lyon, Hamburg, Moscova, Paris, Roma.

Joi-Vineri, 23 – 24 aprilie
Conferinta „Bucuresti — Oras sub microscop”
Hotel Novotel, sala Paris, incepand cu ora 9:30
Eveniment sustinut de ARCUB
Tema conferintei o constituie prezentarea si dezbaterea Strategiei Bucuresti 2035 si a celor mai importante programe si proiecte de infrastructura urbana cu componenta de iluminat eficient energetic realizate in oras, in perioada 2008-2015. La conferinta, alaturi de reprezentantii Comunitatii Internationale pentru Iluminat Urban (LUCI) si ai Primariei Municipiului Bucuresti, vor participa persoane din conducerea autoritatilor publice locale din tara si din strainatate, reprezentanti ai principalelor organisme de reglementare in domeniul iluminatului si energiei din Romania. „Orasul sub microscop” este un eveniment bianual, ce ofera participantilor oportunitatea de a descoperi strategia de iluminat a unui oras membru al Asociatiei.

Joi-Sambata 23 – 25 aprilie
Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB organizeaza prima editie a Festivalului International al Luminii, Spotlight.
Festivalul va fi lansat printr-un concert incendiar sustinut de Robin and the Backstabbers si Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceza din Centrul Istoric al Bucurestiului. Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrala Universitara pana la Piata Natiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformandu-se intr-o expozitie-gigant, iar spatiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalatiilor interactive si al spectacolelor de lumini. Programul conferintei este disponibil online /www.luciassociation.org/bucharest-programme/, iar accesul celor care doresc sa participe la conferinta se face doar in urma inscrierii pe website-ul www.luciassociation.org/bucharest-registration/.
Vineri 24 aprilie
Expozitia Memoria Orasului participa in cadrul programului Noaptea Alba a Galeriilor, fiind deschisa publicului intre orele 16:00 si 4:00.
40 de galerii si 31 de spatii alternative isi vor deschide portile in noaptea de 24 aprilie, oferind in buna traditie a Noptii Albe a Galeriilor, un program dinamic de expozitii si evenimente dedicate artei contemporane. Noaptea Galeriilor de la Hanul Gabroveni cuprinde trei expozitii: Memoria Orasului, Razboi si Pace in Balcani, precum si Bucurestiul Salbatic. Detalii pe: www.noapteagaleriilor.ro. Evenimentul este organizat de Ephemair Association, sponsorizat de Raiffeisen Bank si co-finantat de ARCUB.
 
Evenimente gazduite
17 aprilie – 15 mai 

Expozi?ia Razboi ?i Pace în Balcani


Razboi si Pace in Balcani
Hanul Gabroveni, sala Coloanelor
Expozitie despre impactul Primului Razboi Mondial asupra populatiei civile. 
Un eveniment organizat de Goethe-Institut in parteneriat cu ARCUB.
Program de vizitare zilnic 12:00-20:00

Expozitia prezinta lucrarile a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Razboi Mondial, precum si imagini din viata cotidiana din Balcani, in perioada 1914–1918. De la acestia ne-a ramas o serie de fotografii care prezinta imaginea unui teatru de razboi aproape necunoscut pana acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au cazut victima in acest razboi. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viata in Salonic, dupa debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins in imagini retragerea armatei sarbe prin muntii Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viata de zi cu zi in vreme de razboi, in Balcani, precum si crimele de razboi indreptate impotriva populatiei civile. 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului Bucuresti Memoria | Explorarea | Imaginarea Orasului este gratuit.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate