Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian în concert la Sala Radio: „De la Ararat la Carpați”
(Muzică)
O intalnire inedita si speciala intre muzica traditionala a doua culturi – cea romaneasca si cea armeana – va avea loc la Sala Radio in concertul intitulat „DE LA ARARAT LA CARPATI” si sustinut de doi apreciati muzicieni: GRIGORE LESE si ARTUR SAHNAZARIAN (Armenia). Evenimentul programat joi, 23 aprilie (19:00) este prezentat de Uniunea Armenilor din Romania si Ambasada Republicii Armenia, in parteneriat cu Radio Romania, si este dedicat marelui compozitor armean, muzician-folclorist si intemeietorul scolii nationale armene de compozitie, KOMITAS (1869-1935).
In 24 aprilie 1915, la inceputul Genocidului armenilor, alaturi de alti intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci si deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin interventia misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman.

Invitati din Romania si din Armenia ii vor acompania pe cei doi mari muzicieni si vor interpreta piese specifice celor doua culturi, cea romana si cea armeana, la instrumente traditionale si din voce: Taraful din Babiciu – Razvan Rosu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier pacuraresc), Petre si Petrica Zele (cetera, braci si taputituri) si Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurna, shvi), Hasmik Baghdasarian (solista), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2). 

Un repertoriu bogat va va purta print traditiile si obiceiurile celor doua culturi: veti asculta muzica traditionala armeneasca – dansuri rituale, cantece de dragoste, obiceiuri de nunta, cantece de dans, cantece de gluma, de sarbatoare si pelerinaj etc., dar si muzica bisericeasca armeana. In acest frumos dialog intercultural, Grigore Lese alaturi de invitatii sai va „raspunde” cu hori de dor si dragoste, cantece religioase, momente de improvizatie. 

Voi aduce o frantura de Romanie, de la muzici stravechi din Oas, in structuri arhetipale, pana la muzica de taraf din Oltenia, cu influente urbane. Nu vor lipsi zacalile din fluiere pacuraresti si tulnic, din Apuseni, Lapus si nordul Bucovinei, hori in glasuri guturale si adancate, tapurituri si semnale uitate de lume.” – declara Grigore Lese, despre evenimentul de la Sala Radio. 

De la concerte one-man-show, unde interpreteaza vocal si instrumental muzica straveche, la spectacole complexe in care foloseste grupuri vocale, trupe de teatru sau dans contemporan, Grigore LESE propune o alta abordare a folclorului, prin intoarcerea la arhetip. Datorita vocii sale singulare, cu un timbru tulburator si unic, a fost invitat sa sustina concerte la cele mai importante manifestari culturale de gen, precum Festivalul „Vocile Lumii” - Bloomington; Smithsonian Folklive Festival – Washington, Festivalul Montmartre – Paris, Fest Der Kontinente – Berlin, Zilele Culturii Romane - Madrid; Olimpiada Culturala de la Atena, Festivalul tarilor Europei de Est – Montreal, Francophonie Métissée – Paris, CULTRASCAPES – Basel, Festivalul „Miguel Bernal Himenez” - Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Bancii Centrale Europene – Frankfurt, Balkan Trafic Festival – Bruxelles, Expozitiile Mondiale de la Aichi - Japonia,  Shanghai – China si  Yeosu – Coreea de Sud. A concertat in catedrale si prestigioase sali de concert din Suedia, Elvetia, Belgia, Austria, Germania, Spania, Ungaria, Italia, Cipru, Olanda, Franta, Rusia, Japonia, China, Statele Unite ale Americii. in Rusia a primit premiul „Cavalerul de Argint” pentru interpretarea din  piesa Mesterul Manole, la Festivalul International de Teatru „Cavalerul de Aur”, desfasurat la Teatrul Taganka din Moscova in 2011. 
Profesor de etnomuzicologie al Universitatii Bucuresti, realizator de film documentar etno-antropologic pentru Televiziunea Romana, Grigore Lese este primul muzician din Romania care a adus alaturi de el in scena artisti traditionali din toata lumea, cautand filonul comun al muzicilor stravechi. Muzica sa se regaseste pe coloana sonora a mai multor filme de arta si documentare din tara si strainatate („The Pharaon”, „Gunpowder, Treason and Plot”, productie BBC, documentarul Wild Carpathia, produs de Travel Channel). 

Artur SAHNAZARIAN a absolvit Facultatea de Compozitie, Dirijat si Muzicologie a Conservatorului de Stat din Erevan. A cules un numar mare de materiale de folclor, fiind un activ ambasador al muzicii si culturii armene, si este apreciat ca unul dintre cei mai buni cunoscatori ai vietii si activitatii lui Komitas. Cu sprijinul Cultural Renaissance si prin contributia mai multor artisti, a inregistrat partituri de valoare ale muzicii monodice populare si bisericesti din Armenia (350 de cantece populare, 80 de melodii instrumentale, 80 de cantece bisericesti) si a sustinut concerte-prelegeri in Romania, Ungaria, SUA, Franta, Germania, Danemarca si Norvegia. 
Printre compozitiile sale muzicale se regasesc aranjamente muzicale pentru voce, poemul muzical pentru voce Zanghi, compozitii pentru pian si voce, cantata pe motive medievale armenesti, ritualul precrestin Navasard pentru orchestra si voce, lucrari pentru pian, muzica corala pe motivele poemul lui Grigor Narekatsi, opera-balet David din Sasun, diverse compozitii pentru cor s.a.
Membru in comitetul director al Uniunii Compozitorilor din Armenia, artistul a fost de asemenea presedinte al juriului pentru numeroase festivaluri si concursuri si a organizat diferite concerte si spectacole muzicale.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

AFIS Grigore Lese si Artur SAHNAZARIAN


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate