Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Noaptea Alba a Galeriilor - 24 aprilie 2015 @ WASP / Perceptions of the Moving Body
(Arte vizuale)
Perceptions of the Moving Body este un eveniment marca WASP care propune o viziune experimentala asupra corpului intr-un context interdisciplinar. Noaptea va include instalatii video, conversatii si participare activa, aducand publicul in mijlocul unei abordari complexe asupra corpului, obligandu-l sa mearga dincolo de limitele vizualului, catre senzorialitate si experiment, dar si catre analiza lucida si informare stiintifica.
Seara se deschide cu o conferinta coordonata de Valentina de Piante Niculae (coregraf, performer, profesor si cercetator al somaticii) si Dr. Radu Dop (medic, Eisenhower fellow, membru fondator al Grupului pentru stiinte de Granita), prima dintr-o serie de intalniri ce vor pune in discutie teme contemporane si transdisciplinare ale corpului, stiintei si constientizarii, cu scopul de a crea un flux de cunoastere si practici experientiale, necesar atat artistilor si oamenilor de stiinta, cat si fiecaruia dintre noi. intalnirea isi propune sa deschida un dialog intre somatica, neurostiinta si  practica corporala, intre constiinta corpului-minte si spiritualitate, punand accentul pe corp, pe o perceptie complexa si simultana a interiorului si a exteriorului. 

La prima vedere, suntem tentati sa spunem ca este vorba doar de miscare, dar mergand mai adanc observam ca ea implica scheme motrice, organizari neurologice-oglinda celor mentale si celor emotionale, constiinta corporala, capacitatea de a fi prezenti emotiilor, actiunilor si gandurilor noastre. Imaginea de sine este in continua transformare si se modifica in functie de experientele corporale cele mai diverse si traite in adancime. Miscarea vehiculeaza trecerea la o alta perspectiva asupra corpul:  dimensiunea lui fluida si celulara, un infinit de informatii care se intretes pentru a transforma perceptia si felul in care pasim in viata.

Intalnirea se va articula in patru parti: o practica corporala, urmata de o discutie condusa de Valentina De Piante asupra  corpului-minte. Aceasta va fi apoi potentata  de viziunea vasta a unui cercetator de renume international, neurochirurgul dr. Radu Dop, care ne va vorbi de felul in care disciplinele antice orientale se intalnesc acum, cu perspectivele contemporane ale neurostiintelor, ajungand la triada corp-minte-spirit. in partea a patra publicul va deveni participantul activ al unui laborator de miscare.

Pe parcursul noptii,  in doua spatii expozitionale vor rula in paralel instalatii video provocatoare care trateaza corpul si dansul din doua perspective inedite, aducand semne de intrebare asupra limitelor perceptiei.

ESKAZISER - instalatie video / Regizori: Andrea Lerner, Rosane Chamecki / Coregraf: chameckilerner
Ce nu isi aminteste una dintre primele masini electrice care ne-a promis intarirea corpului, ESKAZIER, aparatul cu centuri din 1920?
ESKAZISER este o instalatie cu 4 canale dezvoltata in timpul unei rezidente la EMPAC, Troia, in 2014. Patru ecrane imense formeaza o camera, iar publicul sta in centru. Totul dureaza peste 18 minute.
ESKASIZER este o colectie alcatuita din filmarile a 4 femei, de varste, traditii si forme corporale diferite. Camera filmeaza in super slow motion (500 cadre/ secunda) cele patru corpuri si carnea lor care vibreaza sub masajul aparatului cu centura Eskazier. ESKASIZER nu are nicio alegorie, nicio limba, nicio cultura. Este despre fluxul carnii, despre asocierea libera si propagarea miscarii. Instalatia evoca dezorganizarea sinuoasa a unui corp organic. Actul subversiv al instalatiei rezida in insasi experienta, o repetitie mecanica generata de un aparat transforma cele patru corpuri intr-o experienta meditativa, viscerala a carnii.

AMAUROS - instalatie video / Regizor: Nicole Seiler / Coregraf: Nicole Seiler
Este oare posibil ca eliminand toate elementele vizuale dintr-un film inca sa avem un film? “Amauros” ne provoaca sa reconsideram imaginarul in dans.
Audio Description (audio-descriere) este un procedeu prin care filmele, spectacolele sau expozitiile devin accesibile si pentru publicul format din nevazatori, datorita unei voci din afara spatiului scenic care descrie elementele vizuale ale lucrarii. Pentru Amauros, Séverine Skierski, o specialista in audio-description pentru cinema si teatru, a inregistrat mai multe descrieri ale coregrafiilor. Aceste descrieri fac obiectul unei instalatii video in regia lui Nicole Seiler.

Intreaga seara este centrata in jurul perceptiei, incercand sa puna publicul intr-o serie cat mai diversa de ipostaze care sa il directioneze catre o regandire a propriului corp si a felului in care acesta se misca. Vedem corpuri in miscare, discutam motivatiile si conexiunile lor,  plasam totul intr-un context stiintific si totodata istoric, experimentam cu propriul corp, ajungem intr-o dimensiune inaccesibila ochiului cu ajutorul tehnologiei, simtim si imaginam miscarea in absenta unor stimuli vizuali si chinestezici - un roller-coaster intre interior si exterior, subiectivitate si obiectivitate, senzorialitate si luciditate.
                                                                                                                   Program:
19:00 - 21:30: Conferinta corporala | Creativitate si neurostiinta - Black Box
1 | Proiectie Video - Valentina de Piante Niculae (10`)
2 | Corpul-Minte - lecture sustinut de Valentina de Piante Niculae (30`)
3 | intalnirea neurostiintei cu disciplinele antice orientale - lecture sustinut de Dr. Radu Dop (30`)
4 | Laborator de miscare deschis publicului - coordonat de Valentina de Piante Niculae (60`)
19:00 - 03:00 Instalatii video - White Box & Lounge Area
ESKAZISER / Regizori: Andrea Lerner, Rosane Chamecki / Coregraf: chameckilerner 
AMAUROS / Regizor: Nicole Seiler / Coregraf: Nicole Seiler

nag


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate