Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Atelier dans contemporan - Gigi Căciuleanu
(Arte vizuale)
Atelierul este structurat pe doua nivele, incepatori si intermediari & avansati, si isi propune sa deschida orizontul de miscare al tuturor celor pasionati de miscare, punand accentul pe tehnici de dans contemporan si introducand cursantii in spatiul specific lui Gigi Caciuleanu, guvernat de Vant, Volume si Vectori, adica jocuri de forte, corpuri si spatiu, traiectorii si tendinte ale unui corp in ”stare de dans”. Cercetarea artistica si pedagogica a lui Gigi Caciuleanu urmareste modalitatile de transformare a energiilor invizibile in volumele vizibile ale corpului, prin ”Vectorii dansului”.
Nascut la Bucuresti, la 13 mai 1947, Gigi Caciuleanu a inceput sa danseze in copilarie si a studiat timp de noua ani la Scoala Nationala de Coregrafie, unde a descoperit dansul modern sub indrumarea lui Miriam Raducanu, o figura de avangarda a dansului romanesc. In timpul studiilor, participa la celebrele Nocturne din Bucuresti, cat si in cadrul unor festivaluri internationale. Dupa absolvire isi completeaza studiile de dans si coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova si este angajat ca solist la Opera din Bucuresti — ceea ce ii permite sa aprofundeze marile roluri ale repertoriului clasic. 
In 1970, castiga Premiul I la Concursul International de Balet de la Varna si in 1971 si 1972 castiga de doua ori Premiul I la Concursul International de Coregrafie din Köln. Doi ani mai târziu, este ales marele castigator al Concursului International de Dans de la Paris – Bagnolet.
Dupa ce este invitat de Pina Bausch in Essen-Werden, Gigi Caciuleanu se muta in Franta in 1973, unde fondeaza Dance Studio Contemporan Nancy, secondat de Rosella Hightower; de asemenea, el ramane alaturi de Grand Théâtre de Nancy ca dansator si ca director al baletului. In 1978 fondeaza festivalul de dans stradal „La Danse à Aix”, dand astfel posibilitatea multor artisti sa se exprime, fapt pentru care primeste de doua ori medalia orasului Aix en Provence.

Intre 1978 si 1993, Gigi Caciuleanu este director artistic al Centrului National Coregrafic din Rennes, unde colaboreaza cu celebritati ale dansului si muzicii si organizeaza turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin, la Buenos Aires, Tokyo, sau Bruxelles. In aceasta perioada, el este decorat in Franta cu titlul de Cavaler in Ordinul de Arte si Litere (1984), primeste Premiul Brigitt pentru contributia sa remarcabila la viata culturala a Bretaniei (1987), precum si premiul de coregrafie al revistei romanesti Actualitatea Muzicala pentru spectacolul „Il Trovatore” (1991), prezentat la Opera din Bucuresti.

In 1994 paraseste Rennes si fondeaza Compania Gigi Caciuleanu la Paris, cu care se intoarce pe scena internationala. Sapte ani mai tarziu, fara sa renunte in totalitate la activitatea sa in Franta, preia directia artistica a Baletului National din Chile si colaboreaza in calitate de coregraf invitat cu mai multe companii (din orase precum Torino, Montevideo sau Sao Paulo). In 2002 primeste la Santiago Premiul „Altazor”, echivalentul chilian al Oscarului, pentru spectacolul „Gente”. Romania il decoreaza in acelasi an cu cea mai inalta distinctie — medalia Steaua Romaniei. In 2003 este declarat cel mai bun coregraf international al anului de catre Cercul Criticilor de Arta din Chile. Primeste din nou la Santiago Premiul „Altazor” pentru creatia sa, Cuerpos. in 2005 primeste pentru a treia oara Premiul APES.
In 2007, sub egida Fundatiei ”Art Production” , pune bazele Gigi Caciuleanu Danse Company la Bucuresti, care debuteaza cu spectacolul „OUIBADA”. Un an mai târziu, Teatrul SOLIS din Montevideo / Uruguay dedica stagiunea sa 2008 personalitatii si stilului sau de dans: teatrul coregrafic. Este numit „vizitator illustru” al orasului Montevideo si primeste medalia orasului cu ocazia unei creatii special comandate pentru celebrarea presedintiei franceze a Uniunii Europene. Jurnalul „EL MERCURIO” din Santiago il numeste primul pe o lista de 12 personalitati care au marcat cultura in 2008. In 2010 primeste din partea UNITER (Uniunea Teatrelor din Romania): „Premiul special pentru performanta in domeniul teatrului nonverbal si pentru intreaga cariera artistica”.

Recunoscut in lumea coregrafiei cu peste 300  spectacole proprii, Gigi Caciuleanu a facut parte din juriul mai multor competitii importante: Concursul International de Dans de la Nagoya, Eurovision Young Dancers din Gdansk si Varsovia, Concursul International de Dans de la Paris, sau concursul Treviso. Continua sa creeze si sa predea tehnica sa specifica de dans contemporan sub forma de workshop-uri si master-class-uri in cadrul unor institutii de prestigiu, precum: Conservatorul National Superior „La Villette”, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Centrul Coregrafic National din Nancy, Conservatoarele Nationale franceze: Boulogne-Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes, Progetto Danza/Treviso, cât si in restul lumii. Cel mai recent spectacol al sau, „FOLIA, SHAKESPEARE & CO”, a avut premiera in 2014 la Teatrul Metropolis din Bucuresti.

In paralel cu activitatea de dansator si coregraf, Gigi Caciuleanu exploreaza scrisul atat la nivel poetic cat si ca o dorinta de explicare si aprofundare a metodelor sale de creatie coregrafica. Eseul sau: “Vant, Volume, Vectori” este publicat in 2002 de catre Facultatea de Arte a “Universidad de Chile” si apoi tradus in limbile franceza, italiana si romana. Din 2008, textele si poemele sale sunt publicate saptamanal in revista online liternet.ro.

Informatii utile:
Program:
Luni - Vineri, 23 - 27 martie | 18:00 - 19:30 - incepatori
                         19:30 - 21:00 - intermediari + avansati
Taxa inscriere: 250 RON / 200 RON - elevi si studenti
Taxa se achita integral in prima zi de curs.
inscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: inscriere Atelier Gigi Caciuleanu - grupa incepatori / intermediari & avansati
Atelierul face parte din GROWASP - Program de formare profesionala in domeniul Artelor Performative Contemporane lansat de WASP in anul 2015.
 
GROWASP - Ground for Research and Orientation cuprinde workshop-uri, invitati speciali, prezentari periodice, sesiuni de feedback, oportunitati de formare in strainatate, rezidente artistice si acces la productii nationale si internationale, intr-un format special ce isi propune sa traseze noi perspective tinerilor artisti cu sau fara studii de specialitate, in dorinta de a-i introduce in contextul international al performance-ului contemporan, oferindu-le sesiuni de pregatire in domenii care nu sunt accesibile in sistemul de educatie institutional.
 
GROWASP 2015 curpinde laboratoare de dance film, real time composition, notiuni de interdisciplinaritate, compozitie muzicala experimentala, dans contemporan cu influente jazz si hip-hop, cursuri de miscare care mizeaza pe o invatare organica - Feldenkrais, Klein Technique, Contact Improvisation si Ashtanga Yoga.
 
Participantii in cadrul GROWASP - Ground for Research and Orientation vor beneficia, pe durata desfasurarii atelierelor la care se inscriu, de WASPer PASS, ce include:
 
- access la spectacolele prezentate la WASP, in baza rezervarilor si in limita locurilor disponibile | detalii despre programul WASP: http://waspmagazine.com/calendar/
 - acces la mediateca WASP (arhiva video, publicatii, carti si reviste de dans si arta contemporana) 
- acces la Media Lab, dotat cu aparatura de inregistrare audio si video, calculator si soft pentru editare video (pentru participantii inscrisi la D.I.M.A.P).
 
Stage de danse avec Gigi Caciuleanu
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate