Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Recital de Ziua Radio România Muzical la Muzeul Cotroceni
(Muzică)
Radio Romania Muzical si Muzeul National Cotroceni organizeaza in 24 martie un recital cu conotatii speciale: pentru ca intr-o zi de 24 martie, in urma cu 18 ani, incepea sa emita postul de radio care ramane si astazi unicul dedicat muzicii clasice si de jazz din Romania. Recitalul va fi sustinut de o tanara pianista doar cu cativa ani mai mare decat Radio Romania Muzical: Sinziana Mircea, studenta in ultimul an la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln, desemnata in 2014 studenta anului la categoria arte din cadrul Galei Ligii Studentilor Romani in strainatate.
 
Recitalul din 24 martie cuprinde un program romantic ambitios si stralucitor: Barcarola op.60, 4 mazurci op.33 si Balada nr.1 de Frederic Chopin, alaturi de Ave Maria de Franz Schubert in aranjamentul lui Franz Liszt si suita “Tablouri dintr-o expozitie” de Modest Musorgski.

Radio Romania Muzical, parte a corporatiei publice Radio Romania, a fost infiintat in anul 1996; prima zi de emisie a fost 24 martie 1997. Istoria Radio Romania Muzical jaloneaza cele mai importante evenimente muzicale ale ultimilor 18 ani, parte dintre ele organizate chiar de Radio Romania Muzical: de la Festivalurile Chopin (1999) si Lipatti (2000) la Festivalul si Concursul de pian “Zilele Lipatti” (2010), recitalul pianistei Alice Sara Ott la aniversarea Radio Romania Muzical – 15 (2012). Radio Romania Muzical reflecta toate marile evenimente nationale si internationale: pe frecventele sale pot fi ascultate in direct atat concertele din cadrul Festivalului Enescu, cat si concerte si spectacole de pe marile scene internationale. Radio Romania Muzical are si misiunea de a pune in valoare creatia muzicala romaneasca, alaturi de marile figuri ale artei interpretative romanesti; a organizat de asemenea stagiuni dedicate tinerilor muzicieni si a sustinut tineri muzicieni in mari competitii internationale: in 2014, doi romani propusi de Radio Romania Muzical au castigat marile premiile la cele mai importante competitii derulate sub emblema Uniunii Europene de Radio. Ca membru activ al Uniunii Europene de Radio, organizatia care reuneste radiourile publice din Europa, cu membri asociati si de pe celelalte continente, Radio Romania Muzical ‘exporta’ cele mai valoroase productii muzicale romanesti, fiind in multe cazuri organizator al unor concerte special pentru proiectele Uniunii Europene de Radio: ultimul a avut loc in 26 februarie 2015 pentru proiectul “Ziua muzicii vechi”.

Dincolo de toate acestea, Radio Romania Muzical si-a propus sa fie un prieten al tuturor celor care, melomani impatimiti sau simpli ascultatori, sunt atrasi de universul aparte al muzicii clasice. Programele sale, diverse prin tematica si abordare, au un punct comun: accesibilitatea si locul prioritar oferit muzicii de cea mai buna calitate.

Printre tinerii promovati de Radio Romania Muzical se numara si pianista de 23 ani Sinziana Mircea, ale carei inregistrari au fost oferite Uniunii Europene de Radio. Astfel, inregistrarile Sinzianei Mircea au putut fi ascultate la BBC3, dar si la alte 13 posturi europene de radio, in cadrul emisiunii Notturno, cu prilejul Zilei nationale a Romaniei. 

Sinziana Mircea
s-a nascut la Bucuresti si a inceput studiul pianului la varsta de 6 ani. Dupa studiile liceale urmate in orasul natal, a fost admisa la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln; in cadrul proiectului Erasmus, a urmat un an aniversitar si la Guidhall School of Music and Drama din Londra, institutia unde va reveni din anul scolar 2015-2016 in calitate de masterand. La numai 11 ani, Sinziana Mircea sustinea primul sau recital in Statele Unite ale Americii; la 14 ani, revenea pe continentul american pentru un turneu in cinci orase. La 20 ani, a debutat si in Japonia; la toate acestea se adauga numeroase aparitii pe scene importante europene. Sinziana Mircea a participat la numeroase concursuri nationale si internationale, unde a obtinut 12 premii intai; a fost admisa si la masterclasses cu mari nume ale pianisticii contemporane: Dan Grigore, Peter Donohoe, regretatul Aldo Ciccolini.
’’Sanziana Mircea a fascinat audienta prin muzica sa” (Ziarul Toyama, Japonia, 27 noiembrie 2012)

Biletele pentru recitalul din 24 martie sunt disponibile in reteaua www.bilete.ro, oficiile Postei Romane, magazinele Inmedio si Germanos, Sala Radio.

Parteneri media: Agerpres, 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Zeppelin, getlokal.ro, artline.ro, port.ro, ziarulmetropolis.ro si ceascadecultura.ro.
Accesul la Sala Cerchez se face la intrarea principala a Muzeului Cotroceni, aflata vis-a-vis de Gradina Botanica, pe baza unui buletin de identitate.

afisRRM18 (2)


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate