Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
6 iulie 2025
Recomandări
Programul Școala de vară la Muzeul de Artă Brașov invită copiii să exploreze prin joc și imaginație universul artei și al muzeului
(Arte vizuale)
Scoala de Vara revine la Muzeul de Arta Brasov cu cea de-a treia editie, care va avea loc intre 7 iulie si 8 august 2025. Programul educativ s-a bucurat de un real succes in randul participantilor pana acum, iar editia din 2024 a fost distinsa cu premiul „Proiectul de educatie culturala al anului” la Gala Premiilor in Cultura Brasov.
Pe parcursul a cinci saptamani, copiii vor pasi intr-un univers creativ si interactiv, explorand lumea artei, a muzeologiei si a profesiilor culturale. Activitatile se adreseaza copiilor cu varste intre 7 si 16 ani si imbina descoperirea patrimoniului cu jocuri creative, experimente artistice si provocari educative menite sa le stimuleze curiozitatea si imaginatia.

Programul educativ, initiat de Bianca-Maria Balsan, managerul Muzeului de Arta Brasov, este coordonat de muzeografii Andreea Pocol si Sinziana Dumitrescu.
Una dintre noutatile acestei editie este o saptamana coordonata de artista Ana-Maria Galeteanu, care va impartasi din experienta sa in cadrul atelierului „Jurnal de ilustrator - pictura si desen”.

Inscrierea la ateliere se face in limita locurilor disponibile, pe baza formularului: https://forms.gle/zp6dna1gJkHz3SHd6, cu confirmare de participare.
Atelierele se vor desfasura la sediul Muzeului de Arta Brasov din Bulevardul Eroilor nr. 21, de luni pana vineri, intre orele 11-13, respectiv 12-14.
Taxa de participare este 100 lei / participant / saptamana. Plata pentru participarea la activitatile desfasurate in cadrul fiecarui atelier se va face in prima zi a saptamanii.


Saptamana 1 (7-11 iulie 2025): Micii creatori de expozitii
Grupa de varsta recomandata: 8-13 ani
Program: luni – vineri, 11-13
Atelierele dedicate micilor creatori de expozitii isi propun sa ii familiarizeze pe copii nu doar cu povestile din spatele operelor de arta din colectia Muzeului de Arta Brasov, ci si cu procesul de concepere si organizare a unei expozitii reale. Participantii indrumati de Andreea Pocol, muzeograf, vor explora muzeul printr-o vanatoare de comori printre capodopere, vor lua parte la ateliere de pictura abstracta si figurativa, si se vor bucura de jocuri de echipa menite sa stimuleze creativitatea si colaborarea. La finalul saptamanii, copiii vor lucra in echipe de artisti, curatori si promotori pentru a-si monta propriile lucrari si vor organiza un vernisaj special, cu roluri si prezentari concepute chiar de ei.

Saptamana 2 (14-18 iulie 2025): Din culisele muzeului pentru juniori
Grupa de varsta recomandata: 12-16 ani
Program: luni – vineri, 11-13
Aceasta saptamana le ofera copiilor oportunitatea de a descoperi profesiile esentiale din lumea muzeelor: istoricul de arta, curatorul, restauratorul si ghidul. Atelierele sustinute de Andreea Pocol, muzeograf, vor include tururi ghidate, exercitii de cercetare, crearea de mini-expozitii, activitati de prezentare si jocuri interactive. Participantii vor invata despre documentarea, conservarea, restaurarea lucrarilor de arta si despre modul in care se transmite mesajul unei opere catre public.

Saptamana 3 (21 - 25 iulie 2025): Jurnal de ilustrator - pictura si desen
Grupa de varsta recomandata: 7-14 ani
Program: luni – vineri, 12-14
In aceasta saptamana, copiii sunt invitati sa patrunda in universul ilustratorului, explorand legatura dintre arta, emotie si expresie personala. Coordonati de artista Ana-Maria Galeteanu, participantii vor descoperi opere din colectia Muzeului de Arta Brasov si vor discuta liber despre creatiile si vietile artistilor, aducand in spatiul muzeului atmosfera unui atelier de creatie. Fiecare copil va realiza ilustratii proprii, pornind de la teme variate precum portretul, stilul decorativ sau contrastul cromatic, intr-un ritm adaptat nevoilor si trairilor sale. Accentul va fi pus pe explorarea personala si pe bucuria procesului creativ, intr-un cadru relaxat si inspirational.

Saptamana 4 (28 iulie - 1 august 2025): Arta portretului
Grupa de varsta recomandata: 11-14 ani
Program: luni – vineri, 11-13
Copiii vor explora istoria portretului si vor invata sa deseneze chipuri folosind tehnici de baza precum crochiul, constructia proportionala, hasura si caroiajul. Alaturi de Sinziana Dumitrescu, muzeograf, vor descoperi cum redam expresivitatea in desen, cum interpretam gesturile si mimica si cum folosim culoarea pentru a contura trasaturi morale si spirituale. Atelierele vor fi completate de jocuri creative si exercitii de observare, menite sa le dezvolte spiritul artistic.

Saptamana 5 (4 - 8 august 2025): Contraste si iluzii optice
Grupa de varsta recomandata: 11-14 ani
Program: luni – vineri, 11-13
In ultima saptamana, participantii indrumati de Sinziana Dumitrescu, muzeograf, vor patrunde in fascinanta lume a iluziei vizuale si a contrastelor cromatice. Vor invata despre teoria culorilor si vor experimenta efecte vizuale precum „pata oarba” sau mesaje ascunse descoperite cu ajutorul filtrelor colorate. Activitatile practice vor include lucrari care sfideaza legile fizicii, compozitii cu semnificatii ascunse si experimente optice ce stimuleaza imaginatia si creativitatea.


Andreea Pocol, muzeograf la Muzeul de Arta Brasov din 2014, cu studii in istoria artei romanesti si universale, arta romaneasca moderna si contemporana, a organizat expozitii bazate pe cercetare a creatiei unor artisti brasoveni si artisti romani moderni si contemporani. In urma cercetarilor desfasurate, a publicat studii despre artisti brasoveni semnificativi, contribuind la diseminarea informatiilor din domeniul istoriei artei in randul publicului specialist si nespecialist.

Sinziana Dumitrescu este muzeograf si specialist in educatie muzeala la Muzeul de Arta Brasov si lucreaza in domeniul muzeal de peste 9 ani. Programul educativ pe care il gestioneaza contribuie la familiarizarea participantilor cu tehnici de creatie prin valorificarea patrimoniului si la dezvoltarea creativitatii in randul beneficiarilor. A participat la cursuri de formare profesionala in domeniul Educatiei muzeale, in urma carora oferta educativa a muzeului continua sa se dezvolte astfel incat sa raspunda diferitelor nevoi ale participantilor.

Ana-Maria Galeteanu este artista vizuala si ilustratoare, absolventa a sectiei Arta Murala a Facultatii de Arte Plastice din Bucuresti. Activitatea ei artistica imbina creatii originale, ilustratia de carte si coordonarea de ateliere creative. Din 2018, s-a stabilit in Brasov. Lucrarile ei au fost expuse la Bienala Albastra, precum si in expozitii de grup organizate la galeria Inspiratio, Muzeul de Arta Brasov si Muzeul National Cotroceni.

Activitate: Scoala de Vara la Muzeul de Arta Brasov
Perioada: 7 iulie – 8 august 2025
Categoria de varsta: 7-16 ani
Organizator: Muzeul de Arta Brasov
Partener: Muzeul National Cotroceni
Coordonatori: Andreea Pocol, Sinziana Dumitrescu, Ana-Maria Galeteanu
Locul desfasurarii: Muzeul de Arta Brasov, B-dul Eroilor 21
Taxa: 100 lei / participant / saptamana


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate