Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
6 iulie 2025
Recomandări
ȘI festival, ediția a V-a | 8 zile de artă și aproape 100 de evenimente culturale gratuite la 2 Mai
(Arte vizuale)
Intre 19 si 26 iulie, 2 Mai se transforma din nou in gazda uneia dintre cele mai vii si iubite initiative culturale ale verii: SI festival. Ajuns la cea de-a cincea editie, festivalul aduce impreuna sute de artisti din toata tara si mii de localnici, turisti si studenti, intr-un maraton de 8 zile cu spectacole, filme, expozitii, concerte si dialoguri, toate cu intrare libera.
Programul complet este disponibil pe www.sifestival.ro.

cineva a creat aici.

Sloganul acestei editii evoca urmele pe care artistii le lasa in lume, uneori vizibile, alteori discrete, intr-un timp care pare sa stearga totul prea repede. Celebrand actul creatiei si memoria lui, el invita la o reflectie profunda: ce mai inseamna arta autentica in epoca inteligentei artificiale si ce rol esential indeplinesc creativitatea, arta si cultura in dezvoltarea sanatoasa a societatii. Totodata, editia din 2025 este una aniversara si marcheaza cinci ani de la debutul SI festival, un proiect devenit reper in mediul rural romanesc.

si muzica.

Ca in fiecare an, SI festival pune accent pe diversitatea genurilor muzicale, propunand publicului o seara de taraf, un concert de folk alternativ, unul de muzica clasica si un spectacol semnat de Ada Milea.

Maria Buza impreuna cu Taraful Vioara Rosie deschid editia a cincea in ritm de sarbatoare, pe scena din curtea Centrului de agrement. Pe 22 iulie, Ada Milea, o prezenta deja sinonima cu SI festival, revine la 2 Mai cu spectacolul muzical O insula, o aventura plina de umor si fantezie, creata alaturi de trupa Teatrului de Stat Constanta, dupa texte de Gellu Naum


Pe 25 iulie, harta SI festival se extinde pana la Micul Golf, unde The Fishermen Quintet, un grup de tineri muzicieni care reimagineaza muzica clasica prin compozitii originale si un sound contemporan, vor sustine un concert pe plaja, in lumina asfintitului. Trupa Fara zahar inchide editia a cincea pe 26 iulie, aducand la malul marii un spectacol care defineste spiritul ludic si liber al SI festival

si teatru. si film. si mare.

De cinci ani, istoria SI festival se scrie alaturi de tanara generatie de creatori de teatru si film din Romania, iar in 2025 programul sectiunii competitionale este mai amplu ca oricand. 12 spectacole si 11 scurtmetraje, realizate de proaspat absolventi din domeniile artelor spectacolului si cinematografiei, vor fi jurizate de Rodica Lazar, Stefan Lupu si Catalin Saizescu si descoperite de publicul numeros din 2 Mai.

Evenimentelor din sectiunea SI teatru li se adauga, in afara competitiei, o serie de spectacole produse de Teatrul de Stat Constanta (A douasprezecea noapte de William Shakespeare, regia Andrei Serban), Centrul Cultural LUMINA (Prima facie de Suzie Miller, regia Andrei Hutuleac), unteatru si Teatrul „Anton Pann” Ramnicu Valcea (Dragoste dupa povestiri de A.P. Cehov, regia Andrei si Andreea Grosu), un spectacol de jonglerie si acrobatie creat si interpretat de Vlad Benescu si un fire show sustinut de grupul de artisti din Targu-Mures The Cribs.

Spectacolele indoor se vor juca in trei spatii alternative, transformate de echipa festivalului in sali de teatru: Caminul cultural, sala de sport a Scolii Gimnaziale 2 Mai si restaurantul Bianca. Spectacolele outdoor vor avea loc pe Aleea Taberei. 


Sectiunea SI film este completata de proiectia speciala a lungmetrajului Secvente, in memoria regizorului Alexandru Tatos si de proiectia unor filme romanesti si internationale premiate la cele mai importante festivaluri din lume: Kontinental ‘25, regia Radu Jude, Anul Nou care n-a fost, regia Bogdan Muresanu, Saptamana Mare, regia Andrei Cohn, Cei trei fantastici, regia Michaël Dichter, Magicianul, regia Bogdan Muresanu. Proiectiile se desfasoara in aer liber, la cinematograful amenajat in curtea Centrului de agrement. 


si dialog. si carte. si forum.

Sectiunea SI forum din acest este mai bogata ca niciodata, cuprinzand 25 de evenimente de dialog moderate de Alex Tocilescu, Edda Coza si tanara generatie de critici si teatrologi formata din Daria Ancuta, Raluca Circiumaru, Amalia Tanase si Octavian Szalad

De duminica, 20 iulie, si pana sambata, 26 iulie, Alex Tocilescu isi da intalnire in fiecare dupa-amiaza cu artisti, critici si oameni de cultura, pe care ii provoaca sa raspunda la intrebari desprinse din tema editiei. Printre invitatii lui se numara Marius Manole, Corina Suteu, Iulia Popovici, Andrei Gorzo, Bogdan Muresanu, Andrei Cohn, Iuliana Dumitru si Alexandru Maftei

Pe 24 iulie, Gilda Lazar, directoarea de comunicare a Festivalului International George Enescu, este invitata speciala a unui dialog moderat de Edda Coza, directoarea de viziune si comunicare a SI festival.

In parteneriat cu Fundatia Culturala „Camil Petrescu”, o parte din echipa redactionala a revistei Teatrul azi va realiza, in fiecare dimineata, in perioada 20-25 iulie, o serie de 10 intalniri cu artistii invitati ai festivalului, intitulata Interviurile Teatrul Azi la 2 Mai si transmisa live pe paginile de Facebook SI festival si Teatrul azi. 

Sub egida aceluiasi parteneriat, Octavian Szalad si Raluca Circiumaru vor discuta pe marginea celor mai noi volume de teatru lansate de editura fundatiei, din seriile CONTEMPORAN | RO si Dramaturgi de azi

La fel ca anul trecut, Daria Ancuta va conduce majoritatea dezbaterilor cu echipele de creatie ale spectacolelor si scurtmetrajelor din competitie, iar pe 25 iulie, Amalia Tanase ii va prelua rolul de moderator. 

Totodata, parteneriatul cu Librariile Humanitas, inceput in 2023, aduce si in acest an libraria mobila Cartea pe roti, care va fi amplasata in curtea Centrului de agrement pe toata durata festivalului. 


si fotografie. si tehnologie. si expo.

Nici sectiunea SI expo nu se lasa mai prejos in 2025. Artistul Sergiu Georgian Mazerschi continua traditia, initiata in 2022, de a picta scena mica din curtea festivalului, iar Comunitatea 156, fondata de el, revine pe litoral pentru a imbraca in culoare zidurile si peretii din 2 Mai. 

Dincolo de arta murala, publicul este invitat sa descopere si doua expozitii inedite. Mai intai, Vacante si chipuri din 2 Mai: dialoguri fotografice peste timp – Expozitie de Adrian si Alexandru Maftei, prima expozitie gazduita si curatoriata de Coana Leana si fiica ei, antropologul Iuliana Dumitru, in casa acestora din 2 Mai. Vernisajul, insotit de un dialog cu Alex Tocilescu si un spectacol culinar, va avea loc pe 20 iulie, de la ora 16. 

Mai apoi, pe 24 iulie are loc deschiderea primului spatiu expozitional dedicat instalatiilor new media, un showcase curatoriat de Tony Macpela, care va contine cele mai recente creatii, la granita dintre arta si tehnologie, ale studentilor de la UNATC „I.L. Caragiale” si Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi. 
esti SI spectactor, fii SI donator.

Sustine accesul liber la cultura si proiectul SI festival printr-o donatie online aici: www.sifestival.ro/doneaza/ 


SI festival este un proiect organizat de Asociatia Culturala Serban Ionescu, in coproductie cu Teatrul de Stat Constanta si cu sprijinul Primariei Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman, fiind co-finantat de Ministerul Culturii, AFCN si UNITER.

parteneri culturali: Teatrul National „I. L. Caragiale" Bucuresti, UNATC „I. L. Caragiale”, Fundatia Culturala „Camil Petrescu”, Librariile Humanitas, unteatru, Teatrul Municipal Csíki, Játékszín, Unscene Festival, CNC, Dacin Sara, Mandragora, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior Bucuresti, Apollo111 Teatrul, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra.

sponsori: Zamfirescu, Racoti, Vasile & Partners, Flash Lighting Services, ALOUETTE urban osteria, Clinica Oftalmologica Oculus, Paralela 45, Volvo Romania, nexxt, Fundatia Carl von Linde, Conacul Archia, Aqua Carpatica, Banca Transilvania, Dedeman, NIRO Investment Group, Euromobila.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate