Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025 |  |
(Viață) |
Fagaras Fest din acest an te provoaca la o experienta unica pe apa: instalatia temporara „Susur”, creata de Atelier Vrac, transforma raul Moasa intr-un spatiu de explorare, relaxare si joaca, unde natura si arta se intalnesc spectaculos. Festivalul are loc intre 11–13 iulie, in satul Sebesu de Sus, judetul Sibiu, si este organizat de Fundatia Conservation Carpathia impreuna cu Primaria Racovita. |
Biletele sunt disponibile pe www.fagarasfest.ro, iar rezervarile pentru tururile ghidate pot fi facute direct pe site.
Pentru prima data, festivalul propune o instalatie artistica temporara amplasata peste cursul de apa, cu un ponton, o zona de umbra si un spatiu de relaxare, care le permite participantilor sa se bucure de racoarea raului si sa contemple valea si natura din aceasta zona.
„Am vrut ca instalatia sa devina un motiv pentru ca oamenii sa se apropie cu sensibilitate de rau si sa reflecteze la importanta pastrarii locurilor nealterate. Susur vorbeste despre fragilitatea si farmecul apelor montane, intr-un context in care acestea sunt tot mai amenintate de interventii brutale asupra malurilor, constructii invazive sau poluare,” explica artistii de la Atelier Vrac.
„Instalatia Susur ofera un spatiu inedit care invita publicul nu doar sa admire raul, ci sa interactioneze direct cu el – sa paseasca, sa atinga, sa simta apa rece si sa descopere frumusetea Muntilor Fagaras intr-un mod complet nou. Ne dorim ca vizitatorii sa traiasca o experienta care ii scoate din peisajul obisnuit si ii conecteaza profund cu natura. Astfel de interventii artistice deschid un dialog autentic intre oameni si locurile valoroase pe care le protejam”, a declarat Victoria Donos, Director de Comunicare al Fundatiei Conservation Carpathia.
Prin interventia lor, artistii deschid un dialog intre arta contemporana si conservarea naturii: instalatia devine o „lentila” prin care participantii la festival pot privi Muntii Fagaras cu mai multa sensibilitate si atentie. „Astfel de interventii temporare pot schimba modul in care ne raportam la natura, invitand la contemplare si interactiune directa cu elementele ei esentiale: apa, aerul, lumina,” mai precizeza arhitectii.
Instalatia va fi demontata la finalul festivalului, pentru ca zona sa revina la aspectul initial.
Fagaras Fest, festivalul care aduce impreuna natura si comunitatea
Ajuns la a sasea editie, Fagaras Fest are loc intre 11–13 iulie, cu un program bogat care cuprinde peste 20 de drumetii si tururi ghidate in natura, patru dezbateri din seria Carpathia Talks, activitati pentru copii si familii, ateliere de percutie, mestesugarit, concerte cu Subcarpati si Vama, si o zona de camping complet integrata in peisajul montan. Evenimentul promoveaza legatura profunda dintre comunitati, natura si arta si pune accent pe protejarea Muntilor Fagaras si explorarea sustenabila a acestora.
Instalatia „Susur” va putea fi vizitata pe toata durata festivalului Fagaras Fest, si este parte integranta din experienta celor trei zile petrecute la poalele celor mai inalti munti ai Romaniei. Programul complet al festivalului il gasiti pe site.
Atelier Vrac este un studio fondat de Cristi Badescu si Zenaida Florea, implicat in initiative civice, proiecte educationale, cercetare si arhitectura. Atelierul exploreaza relatia dintre spatiu, peisaj si utilizator prin interventii temporare care provoaca moduri noi de interactiune cu locurile naturale sau urbane. La Fagaras Fest 2024, echipa a realizat instalatia „It’s oh, so quiet”, un amfiteatru din baloti de paie devenit punct central al festivalului.
Evenimentul este sustinut de Alpha Bank.
Parteneri: Consiliul Judetean Sibiu, Posta Romana, Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo Brasov, Asociatia Salvatorilor Montani Romania, Voluntariat Brasov.
Locuitorii comunei Racovita beneficiaza de acces gratuit in festival pe baza buletinului.
Va asteptam sa descoperiti Muntii Fagaras asa cum nu i-ati mai vazut niciodata!
Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu-le cu scop de conservare, a plantat peste 4,5 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit. . | |
|
|