Noaptea Muzeelor 2025 | Mai aproape de oameni într-o noapte de mai |  |
(Arte vizuale) |
Anul acesta, de Noaptea Muzeelor, Muzeul Astra. Sibiu, ne propunem o abordare noua pentru acest tip de eveniment, in scopul de a aduce alaturi de noi institutii publice, societati comerciale si organizatii non-guvernamentale care activeaza in varii domenii de interes, astfel incat sa dam un mesaj pozitiv ansamblului societatii, demonstrand ca putem lucra impreuna, depasind ura, tensiunile, tentatia de a iesi in evidenta cu orice pret, egoismul, interesele de grup. |
Dorim sa fim un liant social, invitandu-i pe toti cei care doresc sa dea un mesaj de stabilitate, de vointa de a realiza lucruri impreuna, de incredere in capacitatea societatii de a se reinventa, de a depasi obstacolele de orice fel, pastrand acele radacini viabile care ne-au ajutat sa crestem, sa ne intelegem menirea si sa traim in armonie cu natura, cu oamenii de langa noi, cu generatii, grupuri sociale si etnii diferite, mizand pe dezvoltare, pe ambitie, pe intelegere, si depunand eforturi constante, chiar si in situatii aparent imposibile.
„Impreuna cu colegii nostri de la Muzeul Astra, anul acesta, dam o alta dimensiune Noptii Muzeelor, si anume de coeziune sociala si colaborare interinstitutionala. Dialogul, solidaritatea si implicarea activa sunt esentiale pentru a construi o societate unita, capabila sa valorifice diversitatea si traditiile care ne definesc. Prin implicarea noastra, dorim sa transmitem un mesaj clar: doar impreuna putem cladi un viitor bazat pe respect, incredere si responsabilitate fata de patrimoniu si fata de semeni. Asadar, va asteptam in numar cat mai mare si anul acesta la Noaptea Muzeelor, unde veti regasi multe surprize si un program foarte diversificat”, a declarat Daniela Cimpean, presedinta Consiliului Judetean Sibiu.
In Muzeul in aer liber vom organiza ateliere interactive de olarit (modelat si decorat), confectionat sindrila, cioplit, tamplarie, dogarie, prelucrarea textilelor, valtorit straie, impletitura gard de nuiele, secvente de lucru de arhitectura vernaculara (confectionat cuie de lemn etc.), gradinarit, conservare preventiva, scriere creativa, pictura, pescuit, gastronomie, cusut, sfarnit de porumb, tocat sfecla, conservare preventiva, dans traditional si multe altele. Numeroase monumente vor fi deschise spre vizitare, cu ghidaje oferite de muzeografii, conservatorii si restauratorii institutiei.
Etno-Tehno Parcul pregateste, in special pentru publicul tanar, activitati interactive bazate pe „Cufarul Calator”, cu o tematica legata de resurse vitale din lumea satului: lemnul, lutul, panza (atelier de imprimare pe panza cu ceara si plante tinctoriale), lana (atelierul tematic „Oita nazdravana„) si fibrele vegetale. Universul scolii de odinioara va fi adus in atentia publicului, cu evidentierea catorva etape importante. Nu vor lipsi, desigur, jocurile copilariei: Elasticul, jocuri cu mingea, Moara sau Alege o meserie si joaca (joc de carti).
ASTRAFilm organizeaza cinema in aer liber la trei amfiteatre: „La Pive”, „Pastorit” si „Etno-Tehno Parc”. Dumitru Budrala va fi gazda primitoare in cadrul expozitiei „Calatori in lumea muntelui”, unde va gati, alaturi de colegi, la Stana din Puru, retete cu specific pastoral.
Redactorii Revistei Transilvania provoaca vizitatorii la ateliere de scriere creativa in cadrul expozitiei „ASTRA Poetic. Histories” de la Podul acoperit din Gura Raului, si in vecinatatea Gospodariei de tesator din Sapanta.
Targul de tara va fi, si de aceasta data, gazda atelierelor gastronomice, cu retete traditionale din zona Sibiului si din Oltenia. Curatoriate de managerul institutiei, Ciprian Stefan, atelierele culinare vor sustine cauza restaurarii celei mai vechi case din expozitia in aer liber, cea din cadrul Gospodariei de dogar din Obarsa, pentru care vor fi stranse donatii.
In Pavilionul Muzeal Multicultural veti putea descoperi, alaturi de curatori, cateva din secretele expozitiilor „Muzeul ASTRA. 1905-2025. Timpul colectiilor” si „Dansul”, precum si ateliere de conservare preventiva.
Ateliere de dans traditional vor fi sustinute atat in cadrul expozitiei „Dansul„ din Pavilionul Muzeal Multicultural, cat si in Pavilionul de joc din Jina, in cadrul expozitiei de caricatura semnata de artistul Ion Barbu.
Momente de muzica traditionala si clasica pot fi savurate pe parcursul vizitei in Dumbrava, in zona Bisericii din Bezded, la Targul de tara, precum si in alte locatii.
Centrul ASTRA pentru patrimoniu va oferi un tur ghidat al laboratoarelor de restaurare, cu accent pe restaurarea Bisericii din Surduc, judetul Cluj. Colegii conservatori si restauratori vor sustine si prezentari ale Bisericii din Vinta, precum si numeroase ateliere in diverse locatii din muzeu.
In Piata Mica, la Casa Artelor, intre orele 16,00 si 23,00, va propunem generoasa oferta a noului Centru de Activitati si Resurse Regionale care, pe langa expozitia „Faurind Transilvania. Oameni si mestesuguri”, va gazdui, in makerspace-urile special amenajate, ateliere de tamplarie, dulgherie, ceramica si croitorie.
Muzeul ASTRA si Consiliul Judetean Sibiu propun asadar o editie de Noaptea Muzeelor cu un program extrem de bogat, pentru toate varstele si categoriile sociale.
In 17 mai intrarea va fi libera atat de Noaptea Muzeelor, cat si pe parcursul zilei. Programul detaliat va fi publicat pe situl institutiei, www.muzeulastra.ro, dar il gasiti si in aplicatia mobila Muzeul_ASTRA_App. Muzeul in aer liber va fi deschis incepand cu orele 08:00, activitatile specifice Noptii Muzeelor derulandu-se in intervalul orar 16:00 - 24:00 (cu ultima intrare la orele 23:00)
. | |
|
|