Povești în zbor – împrietenim copiii cu păsările din oraș |  |
(Viață) |
Impartim orasul in egala masura, dar cu greu putem enumera sau recunoaste cateva pasari care traiesc sau tranziteaza orasul in care traim. Cu si mai mare dificultate putem spune ceva despre ele. |
In Bucuresti traiesc, aproape invizibil, peste 200 de specii de pasari. E suficient sa incetinesti pasul, sa privesti cu atentie ramurile copacului din fata blocului si sa asculti dincolo de zgomotul orasului. E o lume intreaga de ciripituri chiar la un pas de noi, fiindca in ultimii ani pasarile s-au acomodat tot mai mult la viata urbana.
Drepeneaua, mierla, sticletele, cioara si vrabia vor prinde glas de poveste in urmatoarele sase luni, prin intermediul a cinci autoare contemporane - Victoria Patrascu, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Laura Grünberg si Carmen Tiderle –, in cadrul celui mai nou proiect al Asociatiei De Basm, „Povesti in zbor”, care isi propune sa imprieteneasca copiii cu pasarile din orasul in care traiesc.
Pornind de la observarea pasarilor care traiesc alaturi de oameni in mediul bucurestean si din imprejurimi, activitatile propuse includ trasee ghidate in Gradina Botanica Bucuresti, bazate pe povesti scrise special pentru proiect de cele cinci scriitoare si ilustrate de Alexia Udriste Olteanu, workshop-uri despre biodiversitate sustinute de Radu Modan, fondatorul 1111 Birds, atelierele de modelaj si un concurs de scriere creativa cu povesti despre pasari scrise de copiii romani din tara si diaspora, precum si trei expozitii in Bucuresti.
Initierea in observarea pasarilor de la o varsta frageda face parte din formarea adultilor responsabili de maine. Protectia mediului va fi un interes firesc pentru cei care invata de mici cat de frumoasa, dar si cat de fragila este natura. Descoperind prin intermediul povestilor frumusetile naturii, copiii isi vor da seama ca sunt o parte integranta a ecosistemului, iar nu fiinte desprinse din el, asezate arogant in varful lantului trofic.
Prin intermediul povestilor si al artelor vizuale, ne propunem sa atragem atentia copiilor in legatura cu importanta unui ecosistem urban sanatos, in care pasarile si spatiul verde au rol esential. Prin activitatile din proiect, indemnam copiii, parintii si educatorii sa protejeze, sa ia atitudine si sa vina cu propriile solutii pentru a pastra biodiversitatea spatiului in care traiesc.
De astazi, 25 aprilie, pana pe 15 mai, la Seneca Anticafe din Bucuresti, vizitatorii vor putea vizita expozitia „Priveste o pasare”, cu fotografii realizate de tanarul Radu Modan, care la doar 17 ani a reusit sa observe peste 325 de specii in Romania. In urmatoarea luna, copiii cu varsta intre 7-12 ani vor avea ocazia sa-l cunoasca in cadrul unor workshop-uri de biodiversitate pe fondatorul proiectului 1111Birds si sa creeze propriile pasari in cadrul unor ateliere creative.
Tot de astazi, copiii din toata tara, dar si din diaspora, se pot inscrie la Concursul literar Ciripituri. Scopul acestui concurs este sa le insufle copiilor respectul pentru natura si sa constientizeze importanta pasarilor urbane si rolul lor fundamental pentru ecosistem, sa le stimuleze creativitatea si sa le dezvolte rabdarea si simtul de observatie.
Fiecare participant la concurs va scrie si va trimite la adresa de e-mail: concurs.debasm@gmail.com o poveste originala in limba romana, pornind de la o pasare care traieste in proximitate sau pe care o pot observa de la fereastra casei, in drum spre scoala sau la locul de joaca. La finalul concursului, cinci povesti, desemnate castigatoare de un juriu format din cinci scriitoare, vor fi publicate pe site-ul debasm.ro si vor fi premiate cu carti si abonamente lunare la Gradina Botanica „Dimitrie Brandza" Bucuresti. Detalii despre participare, in Regulamentul concursului.
Proiectul „Povesti in zbor” este un proiect de interventie culturala realizat de Asociatia De Basm, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, in parteneriat cu Universitatea Bucuresti, Gradina Botanica „D. Brandza” Bucuresti, Seneca Anticafe, Editura Arthur, Carturesti si Biblioteca Prichindeilor.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|