Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2025
Recomandări
Despre conexiunile dintre lucrările de artă, în expoziția lui Alex Manea, „Influențe”
(Arte vizuale)
Pe 25 aprilie, incepand cu ora 18:00, la Muzeul National Tehnic „prof ing. Dimitrie Leonida” (strada Candiano Popescu 2, Bucuresti), va avea loc vernisajul expozitiei „Influente” a artistului Alex Manea, unul dintre artistii reprezentati de galeria Celula de Arta.
Expozitia este curatoriata de Cristian Vechiu si va putea fi vazuta pana pe 25 mai.

Proiectul artistic al lui Alex Manea reprezinta un demers complex, care pleaca de la premisa ca a fi deschis la influenta pe care o au operele altor artisti constituie un punct nodal al creatiei artistice, capabile sa transmita mesaje unice prin lucrari noi, care integreaza elemente de reinterpretare, adaptare si inovatie, inspirate din operele artistilor admirati.

Desi aceasta idee poate parea neconventionala, este o realitate fundamentala: originalitatea absoluta in arta nu exista, operele artistice se alimenteaza unele pe altele. Acest concept, desi adesea gresit inteles si rar discutat, subliniaza faptul ca orice act artistic este, intr-o anumita masura, derivativ. Chiar si cele mai (aparent) originale lucrari pot fi urmarite pana la influente anterioare.

Pornind de la aceste asumptii, Alex Manea si-a propus sa scoata la lumina, prin actuala expozitie, conexiunile adesea nevazute dintre lucrarile lui si opera unor artisti care l-au inspirat. In unele cazuri, sursele de inspiratie sunt usor de identificat; in altele, sunt mai obscure sau aproape imperceptibile. Aceasta variabilitate reflecta diversitatea mijloacelor de exprimare artistica si a perspectivelor individuale. Pentru Alex Manea aceste influente sunt adesea transformate prin interpretare personala nu doar intr-o reflectie asupra lucrarii de la care a pornit, ci si intr-un discurs despre cum e cu putinta ceva nou in arta. Ce anume constituie obiectul artistic „original” atunci cand conceptul, tehnicile si prezentarea finala au fost modificate intr-o asemenea masura incat sursa ajunge sa nu mai fie recognoscibila? Dar, mai ales, ce anume reprezinta lucrarea „noua”, astfel creata: o imagine indepartata a punctului de pornire, o simpla copie platonica, o reiterare a unor motive transpersonale ori poate transpunerea unui model artistic ludic si (auto)ironic?  

Seria prezentata in expozitia de fata pune accent pe conceptul general al influentei artistice: fiecare lucrare reprezentata avand un subiect independent, de sine statator. Demersul lui Alex Manea subliniaza importanta faptului ca orice corpus de lucrari al unui artist va prezenta, subtil sau evident, asemanari cu lucrarile altora, ceea ce face ca o lista cu exemple sa devina inutila. Criticii si istoricii din lumea artei apeleaza adesea la metoda comparativa, chiar daca unele dintre legaturile pe care acestia le sesizeaza intre diverse opere sunt reale sau nu. Pentru a surprinde acest mecanism prin care ne raportam de multe ori la istoria artei, in expozitia prezenta Alex Manea a inclus si lucrari care nu fac parte propriu-zis din seria „influentelor”. Aceste lucrari, ca mai toate operele de arta, impartasesc elemente comune cu alte creatii, facilitand diferite asocieri. In cazul acestor lucrari, asa-numitele apropieri sau proximitati vor ramane nedezvaluite pentru a permite privitorilor sa-si traseze propriile conexiuni, sa identifice sau chiar sa-si imagineze posibile legaturi intre lucrarile lui Alex Manea si alte opere de arta.

Pe de alta parte, lucrarile din aceasta serie a „influentelor” vor indica explicit operele corespunzatoare care au servit drept sursa de inspiratie sau cu care au fost ulterior asociate de Alex. Aceasta abordare asigura transparenta si invita publicul sa se implice in reteaua complexa de influente care modeleaza arta contemporana. Subliniind aceste conexiuni, Alex Manea isi propune sa cultive o intelegere mai profunda a procesului creativ si a naturii esentialmente intrepatrunsa a evolutiei artistice, oferind o perspectiva nuantata asupra continuumului de inspiratie care sta la baza inovatiei artistice.

Alex Manea (Romania, n. 1988) este un artist vizual din Bucuresti, Romania. Opera sa se invarte in jurul ideii ca fiecare piesa de arta ar trebui sa prezinte un mesaj puternic destinatarului si, in mod ideal, sa-l impinga sa reactioneze intr-un fel sau altul la subiectul lucrarii. De aceea, majoritatea compozitiilor sale pleaca de la chestiuni legate de preocupari sociale majore.
https://www.alexmaneaart.com/

Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, care si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezenta de peste 6 ani pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 240 de evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri). Începand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste „arta in vizita”, dar si la Galeria Verticala din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania si la Palatul Bragadiru, gratie sprijinului oferit de Bulevart.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate