Evenimentul marcheaza prezenta artistei Maia Stefana Oprea in cadrul unei galerii clujene, dupa ani de activitate internationala.
Lucrarile prezentate sunt rezultatul unor ani de documentare, explorari in natura si reflectii personale, transpunand pe panza sau hartie chipurile unor copaci care devin personaje, martori ai istoriei, ai transformarii interioare, dar si simboluri ale fragilitatii si rezilientei. My Old Growth Trees (Arborii mei seculari) sunt, insa, si portrete ale sinelui, expresii ale unei nevoi acute de reconectare cu ritmurile lente ale naturii si cu o frumusete care transcende esteticul. Expozitia exploreaza tema copacilor seculari, simboluri vii ale memoriei si martori tacuti ai schimbarilor istorice, culturale si climatice.
„MY OLD GROWTH TREES (Arborii mei seculari) vizeaza in acelasi timp amintiri personale, momente particulare din trecutul meu, precum si evenimente importante care au marcat istoria, legende si mituri antice care au fost impartasite de-a lungul timpului. Sper ca evolueaza si creste ca un copac, atat vizibil, cat si in adancime, in explorarile mele de lectura - in sensibilitatea privitorilor.”, artista Maia Stefana Oprea.
Artista Maia Stefana Oprea
Punctul de pornire al expozitiei il reprezinta intalnirea artistei cu padurile stravechi din Nucsoara, judetul Arges, unde fascinatia sa pentru arborii seculari s-a transformat intr-o reflectie artistica. Lucrarile devin portrete expresive ale arborilor, fiecare avand o personalitate distincta, un nume si o poveste proprie.
Lucrarile Maiei Stefana Oprea devin legaturi intre timp si spatiu, intre fragilitatea naturii si rezilienta sa. Tehnica folosita include pictura in ulei pe panza si hartie, dar si insertii de materiale textile, colaje si fragmente din lucrari mai vechi, un proces creativ care reflecta viziunea artistei asupra reciclarii si reintegrarii unor elemente pierdute sau uitate.
Lucrarile prezentate in My Old Growth Trees alcatuiesc un jurnal intim si fragmentar, in care arborii capata chipuri, iar panza devine spatiu de memorie. Seria principala de picturi in ulei pe hartie este dedicata fagilor ale caror trunchiuri par portrete ale unor fiinte vechi, cu trasaturi unice, ca niste supravietuitori ai timpului — martori ai schimbarilor de clima, ai istoriei si ai uitarii. Una dintre lucrari, ‘Fagul meu batran III. Cel care se intinde spre Soare’, evoca aceasta legatura cu arborele ca prezenta vie, dar si ca simbol.
Pe langa aceasta serie, artista include cateva lucrari mai vechi legate de padure si de ciclurile naturii, precum ‘Sowing Seeds’, realizata pe vremea cand lucra intr-un atelier intre betoane.
Alaturi, o selectie de desene recente cu ciuperci comestibile — forme bizare si vii, descrise de artista ca „fiinte intre lumi”, ilustreaza interesul sau pentru organismele liminale, pentru ceea ce creste din tacere si intuneric. Multe dintre lucrari includ fragmente recuperate, picturi vechi taiate, recompuse, cusute sau brodate, intr-un proces continuu de metamorfoza. Culorile sunt construite strat cu strat, cu rabdare, folosind doar uleiuri, dar si cerneluri din pigmenti naturali, inclusiv din ciuperci. Fiecare lucrare spune o poveste, dar lasa si loc de intrebare: „Ar fi putut sa fi vazut acesti copaci copilul nascut in padure, in timpul dictaturii, din parinti fugari care rezistau in munti?” - Maia Stefana Oprea.
Un punct central al expozitiei este instalatia Looking for Land si prezinta resturi ale unor munci necunoscute. Un lung sir de fragmente textile compuse suprapuse unele peste altele, legate si cusute cu fir de plastic, sau incolacite cu textil si aluminiu in jurul propriilor forme. Delicati, dezordonati, viscerali, frusti, atesta unei experiente fizice a lumii ce zace dincolo de referinte metaforice si simbolice. Stari tranzitionale? O sculptura antropomorfica, reflectie onesta asupra impulsurilor de baza ale omenirii.
„Proiectul este o invitatie sa reflectam asupra relatiei cu mediul inconjurator si mostenirea care curge sub picioarele noastre, sa facem o pauza si sa vedem lumea naturala, nu ca o entitate indepartata, ci ca parte a povestii noastre comune. Am imbratisat peisajul ca metafora pentru un spatiu emotional, de aceea eu le consider mai mult a fi portretele acestor fagi seculari, iar fiecare dintre ele are un nume si la baza un numar. Pentru mine este nu doar o explorare vizuala, ci o explorare filozofica, avand la baza intrebarea : Cum se definesc frumusetea si iubirea intr-o lume a haosului?”, artista Maia Stefana Oprea.
Artista Maia Stefana Oprea
Maia Stefana Oprea este cunoscuta pentru un parcurs artistic bogat si atipic, care include expozitii internationale la Venetia, Londra, Liverpool, studii in America si Franta. A fost distinsa cu Premiul Brancoveanu in 2017 si cu expozitia ‘My Collections of Forms’ de la standul Galeriei AnnArt la Vienna Contemporary in 2019, apoi reperele s-au schimbat si parcursul linear a fost intrerupt de trecerea la forme de manifestare artistica mult mai efemere, ce incorporeaza de la textile la obiecte gasite si chiar plante vii, avand loc in medii naturale, deseori la ‘Gradina Ideilor’, o mult visata eco-comunitate.
Expozitia My Old Growth Trees este deschisa publicului in perioada 25 aprilie – 23 mai 2025, la Meron Gallery in Cluj-Napoca. Vernisajul are loc pe 25 aprilie, incepand cu ora 18:30, iar artista va sustine pe data de 29 aprilie o sesiune de live-drawing, invitand publicul sa ia parte la procesul sau creativ, prin observatie, dialog sau chiar interventii directe. Intrarea la Meron Gallery este gratuita, iar pentru mai multe informatii despre expozitie, vizitati pagina Galeriei Meron: https://www.meron.coffee/category/gallery.
###
Galeria Meron, aflata in inima orasului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, cladire emblematica din categoria monumentelor istorice construita in 1910, dispune de o suprafata generoasa, cu vitraje impresionante si tavane inalte.
Cladirea a fost redata comunitatii in scopul promovarii artei si a artistilor, creand o atmosfera unica, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astazi brandul Meron) si arta se intalnesc si se completeaza reciproc, aducand valoare comunitatii artistice si culturale din Cluj-Napoca.
Parteneri care iubesc arta si o sustin: Meron, Meron Bakery.
. |